Nieuws

Verkeersruzie na asociaal rijgedrag in Zwolle eindigt met messteken in gezicht

Een deel van de Ceintuurbaan in Zwolle is door de politie afgezet.
Een deel van de Ceintuurbaan in Zwolle is door de politie afgezet. © NewsUnited/Rens Hulman
Nadat een zwarte Audi slalommend verschillende auto's had ingehaald, stapt een automobilist uit om verhaal te halen. De verkeersruzie op de Ceintuurbaan in Zwolle eindigt met meerdere messteken in zijn gezicht. Voor de rechter is het duidelijk: het slachtoffer heeft geluk gehad dat hij het er levend van af heeft gebracht.
Het raam van de Audi is half geopend als het slachtoffer aan komt lopen bij de bestuurderskant om verhaal te halen vanwege asociaal rijgedrag. En dan gaat het snel, op 9 oktober 2022. Andere inzittenden zien dat de Audi-bestuurder een mes trekt en insteekt op het hoofd van het slachtoffer. Wanneer hij geschrokken terugloopt naar zijn eigen auto - die direct voor de Audi staat te wachten bij rood licht - stapt de messentrekker uit en volgt hem.
Het slachtoffer wil instappen in zijn eigen auto, maar is dan al bijgehaald. Met zijn rug tegen zijn eigen autodeur moet hij zich afweren tegen de Audi-bestuurder, die zijn rechterhand omhoog zwaait, om naar beneden uit te halen met zijn mes. In de worsteling raakt het mes de slaap en de bovenkant van het hoofd van het slachtoffer. Ook richting de neef van het slachtoffer maakt de dader stekende bewegingen.

'Geen mes'

Maar het verhaal zit heel anders in elkaar, volgens de dader. Zo zou hij geen mes in zijn handen hebben gehad, maar een haakvormig object. Dat zat, zonder dat hij zich er bewust van was, nog in zijn kontzak, nadat hij het eerder had gevonden bij zijn autoband. Met die haak verdedigde hij zichzelf tegen de man die richting zijn auto kwam lopen, zo beweerde hij.
Een behoorlijk onaannemelijk verhaal, oordeelt de rechtbank. Zo is het volgens een forensisch arts veel waarschijnlijker dat de wonden bij het slachtoffer zijn veroorzaakt door een mes, dan door een haak-achtig voorwerp. Ook getuigen vertelden onafhankelijk van elkaar dat ze een mes zagen in de rechterhand van de dader.
Met het insteken op het hoofd van het slachtoffer nam de dader volgens de rechtbank "willens en wetens" het risico de ander te doden. Het gezicht is kwetsbaar, en het insteken daarop levert een flinke kans op de dood op, zo beargumenteert de rechtbank.

Poging doodslag

De dader is vandaag veroordeeld tot poging doodslag, en moet twee jaar de cel in, plus nog een jaar voorwaardelijk. Ook moet hij behandeld worden om zijn agressiviteit te beteugelen. Dat de man eerder is veroordeeld voor geweldsincidenten, speelt ook een rol in de veroordeling.
De slachtoffers ontvangen ook een schadevergoeding, mede vanwege de psychische klachten die ze aan het incident overhielden. Ze hebben last van herbelevingen en nachtmerries, en kregen hulp van een psycholoog. Het gestoken slachtoffer houdt blijvende littekens in zijn gezicht over aan de verkeersruzie.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.