Klimaatdictatuur gaat stap verder: stroom gaat uit als u ‘te veel’ verbruikt

Rob Jetten moet toegeven dat windturbineparken peperduur zijn.

Klimaatdictatuur gaat stap verder: stroom gaat uit als u ‘te veel’ verbruikt

THEMA'S:

De grote stroomstoring deze week in Amsterdam, direct gevolgd door die in Utrecht (waardoor de hele dag geen treinen konden rijden), geven een voorproefje van onze gezamenlijke ‘groene’ toekomst. ‘Groene’ energie is immers wankel en onbetrouwbaar (er is niet altijd wind of zon), en als je daar achtervang voor wil organiseren, ben je vele malen duurder uit, zeker als je als goed klimaatsocialist niets van kernenergie wil weten. Bovendien is die achtervang er nog niet en is het stroomnet totaal overbelast.

Grote industrie trekt weg uit Europa

Grote, welvaart scheppende bedrijven, met name die aangewezen zijn op betaalbare energie, trekken daarom op grote schaal uit Europa weg. De burger betaalt daarvoor de rekening. Zowel letterlijk – een hoge energierekening – , maar ook in andere opzichten: de werkeloosheid zal immers toenemen, terwijl de-industrialisatie het land alleen maar zal verarmen, meer mensen op uitkeringen aangewezen raken, zodat de belastingdruk nog hoger opgevoerd moet worden.

'Onfeilbare' Rob Jetten

Op onze schreden terugkeren? Dat zit er niet in. Groene goeroes als Rob Jetten genieten in eigen ogen (en die van hun handlangers) een onfeilbaarheid waar de paus in Rome alleen maar jaloers op kan zijn. Nee, als er niet genoeg stroom is, dan moet dat wel komen doordat de burger zich zijn rol in de energietransitie onvoldoende bewust is. Die moet daar dan maar een handje bij geholpen worden. Laten we nu en dan zijn stroom afknijpen. Of domweg zijn apparaten op afstand uitzetten, als die teveel verbruiken. Dankzij de voortschrijdende digitalisering van huishoudens, kan dat ook steeds gemakkelijker.

Volg COV op Telegram

'Slimme' meter blijkt verraderlijk

Weet u bijvoorbeeld nog dat de ‘slimme’ meter werd ingevoerd? Daarmee zou uw stroomverbruik online kunnen worden gevolgd. ‘Zou kunnen’? De privacy-regels waaronder die slimme meter werd ingevoerd, gaan spoedig overboord, zo meldt de Volkskrant. Zodat het op afstand uitschakelen van uw apparaten, als ze ‘te veel’ stroom verbruiken, een reëel perspectief wordt. Dat houdt ons althans de ‘Actieagenda netcongestie laagspanningsnetten’ voor, die het ministerie van Economische Zaken naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Daarin staan plannen hoe het Rijk, netbeheerders en toezichthouder ACM de zelfveroorzaakte problemen te lijf willen gaan.

Veelvuldige stroomuitval

Spoiler: niet door hun eigen fouten te herstellen. Integendeel, ‘klimaatminister’ Jetten kan er niet meer omheen toe te geven dat ook de gewone stroomgebruiker nu de gevolgen van zijn beleid zal moeten dragen. Houd u dus rekening met knipperende lampen in uw huiskamer, het bezwijken van apparaten die niet bestand zijn tegen veelvuldige stroomuitval en de variatie van wiebelstroom (bijvoorbeeld uw pc) en, als de stroomuitval uw diepvries treft, met het verloren gaan van de inhoud. Daar staat dan weer tegenover dat uw cv, ook al heeft u nog een gasaansluiting, bij stroomstoring eveneens uitvalt, dus wellicht valt de schade mee.

Lange wachttijden voor aansluiting

Dat wil zeggen: áls u op het net aangesloten bent. Want mocht u dat nog niet zijn of op een oude aansluiting zitten, en u zou elektrisch willen gaan rijden (en dus ook opladen bij een laadpaal) of braaf een warmtepomp willen installeren, bereid u dan wel voor op lange wachttijden voor een zwaardere aansluiting. Dit kan vele maanden vergen, waarschuwt het ministerie nu al. Waarna u maar moet afwachten, hoe groot de leveringszekerheid zal zijn.

Bestel Zwartboek Frans Timmermans - 1

Tienduizenden elektriciteitshuisjes erbij

In het evangelie staat een wijze parabel dat als je een toren wil bouwen, je eerst even moet gaan zitten om een berekening te maken: kun je het project eigenlijk wel aan? Niet zo in het klimaatevangelie: de motor achter de hele energietransitie is immers het zaaien van klimaatpaniek, en die zogenaamde urgentie is nodig om Nederland in hoog tempo vol te zetten met windturbines en zonnepanelen, terwijl het stroomnet de verwerking daarvan helemaal niet aan kan. Het stroomnet aanpassen? Kost te veel tijd, vindt Jetten, die immers meent dat de wereld al zowat vergaat (maar onlangs wel zonder enige vliegschaamte op vakantie ging naar Argentinië). Bovendien – de eigenlijk reden – is er een schreeuwend tekort aan materiaal, arbeidskrachten en geld. Daarnaast moeten er in Nederlandse woonwijken op korte termijn tienduizenden elektriciteitshuisjes bijgebouwd worden en in totaal 80- tot 105.000 kilometer nieuwe kabels worden gelegd.

Duurdere piekuren

Je zou zeggen: had dat even eerder bedacht. Tussen Jettens groene droom en daad, bungelen intussen de burgers. Althans, als hij zijn zin krijgt. Dan komen er 'flexibele nettarieven'. Lees: ga je je blauw betalen (“extreem hoge prijzen zijn nodig” aldus het plan) bij stroomverbruik als dat de leverancier niet schikt, bijvoorbeeld in de vroege ochtend als Nederland uit bed stapt, het licht aandoet en de magnetron, het koffiezetapparaat en de broodrooster aanzet. Of aan het eind van de middag, als u thuiskomt van uw werk, elektrisch gaat koken of onderuit zakt voor de tv met een kopje thee. Weet u wel dat dit uw elektriciteitsleverancier helemaal niet uitkomt?

'Privacy-afspraken moeten van tafel'

En dan komt om de hoek kijken, wat hierboven al even is aangestipt: de combinatie van digitale, aan internet verbonden apparaten en de privacy-vernietigende ‘slimme’ stroommeter, opent weidse perspectieven voor een D66/GroenLinkse klimaatdictatuur: “om beter te kunnen voorspellen wanneer er problemen dreigen, willen netbeheerders meer inzicht in het gebruik door burgers”, schrijft de Volkskrant zonder de minste kritische noot. Privacy-regels staan dat nog in de weg. “Volgens netbeheerders moet deze afspraak van tafel 'vanwege de grote maatschappelijke effecten’ van netcongestie.'”

Bestel "Hoe winnen we de klimaatoorlog"

U verdient niet beter

‘Netcongestie’ is het nette woord voor de puinhoop die de groene maffia van ons stroomnet heeft gemaakt. Een puinhoop die ze vervolgens gebruiken om zichzelf te machtigen uw apparaten - uw privé-eigendom - naar believen uit- en af te schakelen. “Dit betekent dat apparaten in huis, zoals laadpalen, warmtepompen en zonnepanelen, op sommige momenten automatisch minder vermogen vragen of geven, of zelfs helemaal niet gebruikt kunnen worden”, geeft de Volkskrant geheel regimegetrouw door. Mochten uw apparaten deze aansturing op dit moment nog niet toestaan, dan is het “is van belang dat al die apparaten en systemen met communicatieprotocollen op afstand aanstuurbaar gemaakt worden’, aldus het actieplan. Ja, u leest het goed. Niet het net, maar ú moet zich aanpassen. Want als u een klimaatzondaar bent, verdient u niet beter dan door Jetten getuchtigd te worden.

Laatst bijgewerkt: 31 januari 2024 16:46

Doneer