'Apple verkocht afgelopen weekend 160.000 tot 180.000 exemplaren Vision Pro'

Analist Ming-Chi Kuo claimt dat Apple afgelopen weekend tussen de 160.000 en 180.000 exemplaren van de Vision Pro heeft verkocht. De mixedrealityheadset van de iPhone-maker raakte snel uitverkocht na het openen van de preorders.

Kuo baseert deze schatting naar eigen zeggen op de preordervoorraad en levertijd. De levertijden van alle uitvoeringen van de mixedrealitybril liepen binnen enkele uren op naar vijf tot zeven weken. Volgens de analist kan het feit dat de levertijd na deze tijd onveranderd bleef, erop duiden dat de vraag na de headset hierna afnam. Wel zou de vraag naar de Vision Pro hoger zijn dan eerder werd gedacht, stelt Kuo, al gaat het nog steeds om een nicheproduct.

De Vision Pro is vooralsnog alleen te koop in de Verenigde Staten, waar de headset een prijs heeft vanaf 3499 dollar. Tweakers schreef eerder een preview van de mixedrealitybril.

Apple Vision Pro

Door Sabine Schults

Redacteur

22-01-2024 • 14:30

208 Linkedin Whatsapp

Lees meer

Reacties (208)

208
198
60
4
0
103
Wijzig sortering
Wat nou veel te duur....
Er is duidelijk een markt voor.
merendeel zal ontwikkelaar zijn, die willen er voor gaan ontwikkelen.
Er is verder nog geen echt product. Enkel wat video diensten volgens mij.
Netflix, YouTube en Spotify (geen videodienst... ) word niet ondersteund.
*worden (nog) niet met een native app ondersteund.

Je kunt die diensten via de browser prima gebruiken.

Mijn verwachting is dat Netflix/YouTube/Spotify ff kat uit de boom kijken en indien blijkt dat het platform een success is, ze wel overstag zullen gaan. Ze voelen alleen totaal geen behoefte om bij te dragen aan het succes (en hebben dus zelfs hun iPad apps uitgeschakeld voor het platform, als ik het goed heb). Zeker in het geval van Netflix en Spotify snap ik dat ook wel. Apple heeft hun nogal slecht behandeld *en* is een directe concurrent. YouTube snap ik wat minder.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 22 januari 2024 16:12]

waarom zou je netflix op een skibril bekijken, ik begrijp er duidelijk niks van...
Ik kan me wel veel gave voordelen voorstellen, maar helaas komen die ook met een bak nadelen. Een focussed kijk ervaring, met een aanpasbare "omgeving" vind ik wel een gaaf idee als movie fanatic zonder thuis bioscoop. Ik vermoed dat 3D films ook een optie zijn? Ik vind ze meestal gimmicky maar er is vast een crowd voor. Maar 2 uur lang met dat ding op mijn hoofd zitten lijkt me dan weer flink ruk.
Omdat bijvoorbeeld het scherm er dan uit kan zien (qua grootte) alsof je in een bioscoop zit, zonder dat je een hele kamer op hoeft te offeren.
Netflix kan nou juist nét weer niet.
Aangezien Netflix geen zin heeft om een app te ontwikkelen voor een skibril.
Maar Disney+, (HBO) Max, Amazon Prime, Discovery Plus, TikTok, en Apple Music wel.
Nee, zij hebben er (nog) geen app voor gemaakt. Apple was heel duidelijk dat video sws ondersteund wordt. Hell, Disney schijnt de D+ bij launch te hebben. Lijkt me logisch dat muziek dan ook werkt.

Het is dan aan die bedrijven om een app te maken voor dit product. Dat ze dat niet doen, vind ik dan wel weer heel logisch. 160-180k mensen, waarvan je kan verwachten dat het meerendeel developers zijn, is geen markt waar je geld in gaat investeren.
Nou, ze hebben ook uitgeschakeld dat hun iPad app werkt. Dat is een enkel vinkje, geen investering.

Voor Netflix is het daardoor nu lastig om offline te kijken. Bvb. in een vliegtuig. Dat is een bewuste keuze. (het vinkje stond tijdens de bèta-periode aan)
Als dat allemaal developers zijn dan moet er binnen hele korte tijd een gigantisch app-ecosysteem zijn. Als zoveel developers in die markt geloven en er in investeren belooft het een grote markt te worden.
Betekent niet per se dat ze ook effectief er iets voor gaan uitbrengen. 3k betalen om eens te zien wat het kan is niets voor een bedrijf...
Je wil er toch alleen voor ontwikkelen als je denkt dat er markt is voor je te ontwikkelen product? Ik vind het nog al een investering voor iets waar je dan nog niet zeker van weet dat er in de toekomst een markt voor is. Dus eigenlijk wat Jan Onderwater zei; er is een markt voor. Nu, of speculerende voor de toekomst.
160.000 ontwikkelaars lijkt mij sterk.
Hoeveel iOS devs zijn er wereldwijd? Dat moeten er miljoenen zijn.
Maar hier denk ik dat echt wel het meeste dev zijn. En een klein percentage hardcore Apple fan.
Er zijn volgens sommige sites inderdaad 2,8 miljoen iOS app developers, maar dat lijkt wat veel aangezien er bijvoorbeeld ‘maar’ 1,4 miljoen apps in de iOS Store staan.

Een iOS app verspreiden via de Store kan alleen als je een € 99 / jaar dev account hebt, maar je als developer registreren en de tools gebruiken bij Apple is gratis. Een flink aantal ’developers’ heeft alleen een dev account uit nieuwsgierigheid of om praktische redenen (je kunt bijvoorbeeld een app downloaden met alle icoontjes die Apple gebruikt, in diverse groottes, ook diktes.. :)) maar zijn niet per se daadwerkelijk in staat tot programmeren of actief als programmeur, laat staan dat ze een vr-bril kopen om een vr-app te gaan schrijven.
Wanneer tel je als ‘dev’? De meer complexe apps hebben al snel meer dan 1 ontwikkelaar.

Dan is meer apps dan ontwikkelaars niet zo gek.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 23 januari 2024 07:03]

Het is goedkoper dan de Hololens, wat volgens mij het enige concurrende product is.
Klopt
Maar het is Apple dus half puberend internet liep vooraf al te roepen het is te duur.
Klopt
Maar het is Apple dus half puberend internet liep vooraf al te roepen het is te duur.
Haha dit inderdaad en nu ze er bijna 3x zoveel verkocht hebben dan de 60.000 die de analisten beoogd hadden geven ze er weer een andere draai aan.
Apple heeft der consument als doel, de Hololens word nu meer voor industrie gezien, en leger.
Mischien als hij goedkoper wordt
De Hololens is niet gericht op de consument maar de zakelijke markt, denk dat veel mensen hadden verwacht dat Apple Vission voor de consument was bedoeld. € 3500 voor een stuk gereedschap is veel beter te behappen dan € 3500 voor een veredelde game console of dedicated Netflix device.

Wij consumenten moeten gewoon nog even afwachten, kijken wat Apple er van maakt en hopen dat de opvolger inderdaad zoals de geruchten suggereren goedkoper word.

Ik heb er in ieder geval erg veel zin in om te zien wat Apple hiervan gaat maken.
denk dat veel mensen hadden verwacht dat Apple Vission voor de consument was bedoeld
Dat is dan ook hoe Apple het adverteerde. De promo videos gaan maar weinig over werk en meer over consument gerichte doeleinden: foto's en videos, entertainment (TV, films, games, AR experiences etc), FaceTime en hoe groot je scherm op deze manier wel niet kan zijn enzovoorts. Ook Tech Youtubers die normaal heel consument gefocused zijn, hebben videos gehad hierover waar ze het ding uitprobeerden.

Als Apple dit daadwerkelijk niet voor de consument bedoeld had, hebben ze dat wel heel slecht overgebracht.
In apple begrippen is dit aantal 3x niks. Zeker voor een totaal nieuw product.
Ze moeten ook op tijd geproduceerd kunnen worden natuurlijk ;-)
650 Miljoen in pre-order is drie keer niets, sure
650 miljoen? er zijn op dit moment 1 miljard iphones in omloop (niet in gebruik). en dan zou deze skibril van 3500 dollar daarbij in de buurt komen? lol
650 miljoen dollar...
ik zag het, ik denk dat het nogal afgerond naar boven is. 650 m is 186000 a 3500 p. s. en ik vind het een beetje raar dat de preorders alleen maar geschat kunnen met een ruime marge. Dan heeft deze zn. analyst dus hele slechte cijfers die door iedereen herhaald worden. Het woord analyst geeft ook een zeker gevoel van waarheid. Dit is niet zomaar een blogger, nee, dit is een heuse analyst. Maar je creert lekker veel aandacht voor jezelf in ieder geval.

[Reactie gewijzigd door tw_gotcha op 23 januari 2024 12:43]

Voor apple begrippen, ja. Er worden iedere dag 3x zoveel iphones verkocht.

[Reactie gewijzigd door langestefan op 22 januari 2024 15:36]

Beetje bizarre vergelijking ik snap niet waarom zoveel mensen een smartphone (een product dat in onze huidige samenleving zelfs wordt gebruikt door 90+ bejaarden, of ze dat nou willen of niet, smartphones worden min of meer doe je strot geramd al is het maar om in te loggen bij je bank oid). Tegen een niche product van Virtual/Mixed reality bril waar in het dagelijks leven totaal geen noodzaak toe is. En juist de iPhone het zo goed doet bij deze doelgroep omdat deze zich in gebruiksvriendelijkheid specialiseert.

De vergelijking gaat hier totaal niet op lijkt me .....

Apple's nieuwe producten waren tot nu altijd gericht op een potentieel erg grote markt (laptops, tablets, telefoons, horloges). VR brillen zijn in principe niet super populair en ik denk ook niet dat het ooit zo populair zal worden als de bovengenoemde producten. Wel verwacht ik dat Apple net als bij alle andere bovengenoemde producten een marktleider zal worden maar dat is in deze vrij jonge categorie nog niet heel veel zeggend. Het hedendaagse specialisme van Apple is mobile/small devices zelfs grote desktop PC's zijn ze constant aan het pushen om steeds kleiner te worden. Dus het is logisch dat ze zich willen specialiseren in virtual reality brillen omdat deze zeker in die categorie bevinden. Of het daarnaast ooit zo populair gaat worden is maar zeer de vraag...

[Reactie gewijzigd door banggun op 22 januari 2024 18:30]

Dat is juist mijn punt, dat het kleine aantallen zijn voor een bedrijf als apple. Apple heeft geen interesse in niche.
Klaarblijkelijk dus wel. Zoals ik in mijn vorige comment schrijf Apple specialiseert zich in small/mobile devices. De virtual reality bril valt volledig in dat speelveld en gebruikt daarnaast al vele technieken die Apple al jarenlang aan het ontwikkelen is. Dit is juist iets voor Apple! Het gaat zeker niet alleen om aantallen het gaat ook om R&D. Veel van de dingen die Apple nu al doet zullen zeker van toepassing zijn in de toekomstige producten van Apple.

[Reactie gewijzigd door banggun op 22 januari 2024 18:34]

Ik denk dat apple verwacht dat dit apparaat miljoenen aantallen gaat verkopen. En ik denk ook dat ze dat nooit gaan halen, ook niet bij een prijs van €1000. Ik geef het 3 jaar voordat ze het permanent afschieten.
Dat is nooit de intentie geweest. Althans zeker niet in de nabije toekomst (lees dit jaar). In het meest gunstige scenario had Apple een miljoen verwacht wat inderdaad voor Apple maatstaven erg laag is en ook zeker niet het product zal zijn waarmee ze enorm winst mee maken Apple was al een van de grootste techbedrijven lang voor de Vision Pro dus daarvoor is het niet nodig. Wel is het nodig voor de toekomst van hun producten.

Source:

https://siliconangle.com/...is%20expectations%20today.

Zelfs al schieten ze het af dan zal alle R&D die ze tijdens dit traject hebben doorlopen nog steeds erg waardevol zijn.

[Reactie gewijzigd door banggun op 22 januari 2024 18:42]

Daarom zeg ik ook over 3 jaar, en niet vandaag. Dat is genoeg tijd om te bewijzen dat een nieuw product een succes kan worden, wordt het niet, en dan wordt het afgeschoten. Wellicht al wel eerder dan dat, we zullen het zien.
Ja en daarom gaf ik ook in mijn eerdere post aan dat de vegelijking met iPhone en AR/VR bril nogal vreemd is. De telefoon/smartphone is een bewezen product al decennia terug waarvan we weten dat iedereen het gebruikt. Om diezelfde verwachting te hebben bij een AR/VR bril is onzinnig. Heb soms het idee dat mensen (onterecht) denken dat Apple een revolutie is gestart met de iPhone. De echte revolutie is echter hoe wij het als mensheid gebruiken. Apple is inderdaad op dat gebied een van de allergrootste (op smartphones) en ik verwacht dat dit bij AR/VR brillen hetzelfde zal worden ook hier zal Apple een grote naam blijven op die markt. Die markt is echter totaal niet vergelijkbaar... Ik denk eerlijk gezegd niet dat Apple het zal afschieten ik kan me echter goed voorstellen dat AR/VR brillen technieken gaan bevatten die bepalend zijn voor de alle toekomstige hardware, het zal misschien over 3 jaar een andere/naam toepassing hebben maar de technieken die nu al in de AR bril zitten gaan daar zeker onderdeel van worden.

De verwachting dat Apple op alle gebieden de grootste is of het meeste geld wilt verdienen is denk ik verkeerd. Apple heeft al jaren producten als Apple fitness, Apple TV (zowel de streaming service als het hardware product) die op geen enkel front echt groot te noemen zijn of vergelijkbaar met de iPhone. Wel past het echter compleet thuis in het ecosysteem waar Apple zich op focust en dit is wat Apple al jaren lang doet. Soms met meer of minder succes maar het opent altijd meer deuren voor gebruikers uit alle hoeken om binnen te stromen in het Apple ecosysteem en zich daarin thuis te voelen.

[Reactie gewijzigd door banggun op 22 januari 2024 19:29]

Prima, ik verwacht van niet.
Denk dat het wat lastig is om daar nu al wat van te zeggen. In de heel brede zin is de Vision Pro en op dit moment vrijwel alles kunnende bril.

Op dit moment worden losse brillen verkocht die enkel als scherm dienen, AR of VR. We zien eigenlijk verschillende brillen die meerdere doelen kunnen hebben. Vision Pro (de naam is heel bewust gekozen denk ik hier) doet mij vermoeden dat dit de alleskunner en er vermoedelijk wel meerdere varianten komen. Denk wellicht aan gemixed product als AirPods met de combinatie techniek van Vision die enkel als goedkope entertainment bril op de markt komt. Het kan een andere naam hebben maar het zou me ten zeerste verbazen als we van deze Vision Pro geen versimpelde varianten gaan zijn. En zoals altijd bij Apple zijn de Pro versies niet de meest consumentvriendelijke producten in hun lijn danwel de meest populaire maar de bril is wat mij betreft een logische stap als volgende wearable device van Apple. De kans dat we daarvan niks terugzien in de toekomst of komende jaren lijkt me zeer gering. Of de Vision Pro zelf een populair product zal blijven is zeer de vraag ik verwacht dat het net als de Mac Pro wel blijft bestaan maar voor een niet al te grote markt en zoals ik al aangaf ook een platform voor Apple zal zijn om op te blijven doorontwikkelen
Denk dat het wat lastig is om daar nu al wat van te zeggen. In de heel brede zin is de Vision Pro en op dit moment vrijwel alles kunnende bril.
Je bedoelt hij kan vrijwel niks, want er zijn praktisch geen apps voor?
Je bedoeld dat de Vision Pro heel veel (vrijwel alles wat laptops, PC's kunnen en meer) kan maar dat het apparaat zoals letterlijk elk apparaat wat nog niet op de markt is nog niet zijn volle potentie heeft bereikt laat staan op een OS wat nog niet eens volledig in productie is. Jouw definitie van wel niet kunnen is enkel op software gebaseerd en nogal simpel.

Ik ga er vanuit dat je geen developer bent anders zou je nooit zo'n onnozele opmerking over hardware maken. Het gaat hier om de Vision Pro en niet over de nog nauwelijks geopende markt App Store hiervoor. Dat lijkt me ook weer een heel andere discussie.

[Reactie gewijzigd door banggun op 22 januari 2024 23:21]

Leuk al die tech, maar zonder apps is het niks. Dus nee ik ben nog niet onder de indruk. Kom eerst maar met daadwerkelijk nuttige toepassingen.

[Reactie gewijzigd door langestefan op 22 januari 2024 23:21]

Kennelijk vind je een product alleen mooi als de menigte het ook fantastisch vind en de eerste pioniers je al zijn voorgeweest en de potentie in een product al hebben gezien voordat jij het zag. Je bent daarin niet echt uniek. Bedrijven als Apple specialiseren zich daarom ook in dit soort nieuwe technieken en begrijpen dat niet alles een markt succes hoeft te zijn om de waarde van het product alsnog in te zien.
Bedrijven als Apple specialiseren zich daarom ook in dit soort nieuwe technieken
Haha nu moet je ophouden hoor. Met het budget wat apple heeft verwacht ik wereld veranderende producten, zoals waar microsoft en google mee bezig zijn. Niet een veel te dure hipster VR bril waar niemand op zit te wachten behalve de apple meute die het toch wel koopt, want apple. Maarja met deze prijzen is die groep ook klein.
Noem iets vergelijkbaars van deze bedrijven. Jou houding als in "leuk al die tech maar wat moet ik ermee" is een beetje hetzelfde als iemand die in de jaren 50 waarschijnlijk dacht leuk dat ik Amerika kan bellen maar wat moet ik hiermee ws de "hipster techniek van die tijd" . Fast forward een aantal jaar later en daar is het internet uit voortgekomen dit soort technieken worden tegenwoordig idd in een nog veel hoger tempo ontwikkeld maar jou onrealistische verwachting dat een compleet nieuw OS, hardware allemaal dingen gaat doen die je wellicht nu al belangrijk vind was in de jaren 50 niet zo en nu waarschijnlijk ook niet. De techniek is ons al ver vooruit op vele gebieden. Dingen die je wellicht nu hipster vind kunnen 10 jaar later de basis zijn van je alledaagse producten.

Als je dit soort technieken niet fascineert klink je wat mij betreft meer "alledaagse consument" dan een tweaker/tech enthousiast. Dat je nieuwe hardware überhaupt als hipster beschrijft doet me überhaupt twijfelen in wat voor optiek je naar hardware kijkt

Verder jou idee dat Apple elke keer wereldveranderende producten maakt is misschien een nogal hoge lat voor iemand die zo pessimistisch tegenover nieuwe techniek staat. Overigens de iPhone die je graag ter vergelijking gebruikt was ook niet vanaf dag 1 zo groot. De grote veranderingen kwamen sws bij de 2de generatie (denk aan App Store geen HTML apps meer en GPS) dit soort dingen gebeuren maar zelden direct bij launch en hebben tijd nodig ongeacht je wat onrealistisch verwachting die tot nu toe eigenlijk ook nergens op gebaseerd zijn. De iPhone was echter wel een product net als de vision een product met potentie. Dat veel mensen het gebruiken heeft meer te maken dat Apple een loyale groep gebruikers heeft maar ook dat is gedeeltelijk gebaseerd op keuzes die Apple tot nu toe heeft durven maken en ook niet bang is om daar de plank soms mis te slaan.

[Reactie gewijzigd door banggun op 23 januari 2024 00:18]

Als je dit soort technieken niet fascineert klink je wat mij betreft meer "alledaagse consument" dan een tweaker/tech enthousiast. Dat je nieuwe hardware überhaupt als hipster beschrijft doet me überhaupt twijfelen in wat voor optiek je naar hardware kijkt
Ik denk dat je als apple gebruiker juist in de categorie alledaagse consument valt.
Verder jou idee dat Apple elke keer wereldveranderende producten maakt is misschien een nogal hoge lat voor iemand die zo pessimistisch tegenover nieuwe techniek staat.
Zoals ik al zeg, er is nieuwe techniek genoeg. Startups komen dagelijks met meer indrukwekkende technieken, maar ze gaan bijna allemaal failliet. Apple heeft het budget om wat nieuwe dingen te proberen, was ook hard nodig want echt geïnnoveerd is er bij apple niet de afgelopen 10 jaar (met uitzondering van apple silicon). Nu moeten de toepassingen nog komen. Ik denk zelf dat die er niet zijn voor VR, dus vandaar.

[Reactie gewijzigd door langestefan op 23 januari 2024 00:19]

Je vergelijkt hier te veel appels met peren. Startups hebben redes dat ze failliet gaan zoals dat soms dat de meest innovatieve tech niet altijd voor de massamarkt werkt of haalbaar is. Dat is inderdaad wel het speelveld van Apple. Maar ook Apple bouwt net zoals elk ander bedrijf op technieken en innovaties van andere bedrijven denk aan displays van Samsung of LG die Apple gebruikt. Massa productie is in dat opzicht totaal niet vergelijkbaar met een niche startup product die een bepaalde innovatie bied. Jouw verwachting en ideeën om dit soort dingen dan elkaar met elkaar te vergelijken is compleet onrealistisch. Apple heeft wat mij betreft een heel gezonde balans qua innovatie en daarbij ook goed nagedacht wat haalbaar is in een huidige situatie met chip tekorten etc. Innovatie alleen is maar een klein onderdeel van het geheel en de producten die op de markt komen zijn producten waarvan Apple zelf verzekerd is dat het op een massamarkt haalbaar is. Er zal genoeg nog meer geïnnoveerd worden achter de schermen waar consumenten niks van meekrijgen. Jouw definitie van innovatie baseer je kennelijk meer op hoe het jou dagelijks leven veranderd. Dit zegt echter vrij weinig of de achterliggende tech maar meer over jou en hoe jij met de tech omgaat

[Reactie gewijzigd door banggun op 23 januari 2024 01:26]

Zelfs Apple zal ‘klein’ moeten beginnen. En nieuw product moet zich altijd eerst bewijzen. Toen de iPhone uit kwam waren ook veel mensen sceptisch. De iPhone was het eerste jaar ook niet in Nederland te koop. Als je nu naar een iPhone ‘1’ zou kijken, zou je veel zaken missen die je nu normaal vindt, zoals de App Store. Zo zal het ook met de Vision gaan: Meer en betere apps en hardware updates naarmate er meer ervaring wordt opgedaan en meer geld verdient wordt.
Maar die aantallen zijn nog steeds niets. Moet je kijken hoeveel broden er dagelijks worden verkocht. Daarbij vergeleken zijn ze bij Apple losers. Ergo, je vergelijkt dingen die niet te vergelijken zijn.

PS: hoeveel iPhones zijn er destijds in het eerste weekend verkocht?
Je kunt het wel goed vergelijken want de afzetmarkt heeft grote overlap met de iPhone. Ik denk dat zeer weinig niet-iphone gebruikers zo'n ding gaan aanschaffen, gezien het gesloten ecosysteem.
Het ding is self contained, feitelijk gewoon een M2 Mac. Wat mis je precies aan de ervaring met die bril als je geen iPhone hebt?
Alle 'apple ecosysteem' features. Voornamelijk de dingen die ze hebben laten zien in de demo's, maar er zal wel meer komen apple kennende.
Je vindt het niet goed dat ze mogelijkheden toevoegen? Of zorgen voor goede integratie en dingen die 'gewoon werken'?
Nee draait geen MacOS, maar VisionOS, lid van de iOS familie.
iPhones zijn ook meer dan 3x zo goedkoop
Alleen is dit product in zijn introductie weekeinde en 4-6 keer zo duur. Maar goed, als je dit teleurstelt, sorry. Aai over bolletje nodig?
Ik denk dat het vooral apple teleurstelt. Als straks de initiële hype voorbij is en devs/bedrijven hebben zo'n ding wie gaat er dan nog bestellen? Ik ben benieuwd.
Dan is het simpelweg tijd voor versie 2, iets simpeler hardware (laat het schermpje aan de buitenkant maar zitten), als virtuele desktop, VR game player en privé bioscoop denk ik dat er voor 1000-1500 euro nog een hoop verkocht gaan worden.
Het voorbeeld van virtuele desktop staat zo ver van de wereld af.
Leuk voorbeeld van Apple Marketing, maar zelfs met deze hardware niet werkbaar.

Zie de volgende link voor het waarom: https://kguttag.com/2023/...eplacement-is-ridiculous/
Die review gaat over de Meta quest en extrapoleert naar de Apple vision. We gaan het zien of het echt voor iedereen zo onwerkbaar is.
Daarnaast wordt er vergeleken met de prijs van een multi monitor setup waarbij compleet vergeten wordt dat een bril wel in je tas past...
Ik heb er een zeer hard hoofd in.
Volgens mij haal je wat door de war. Het gaat om ~180.000 stuks maal ~3500 dollar. Dat is dus ruim 600mln dollar, niet stuks.
beetje slechte wiskunde.

De stelling is: Apple heeft 3x zoveel omzet aan iPhones. Niet: Apple verkoopt evenveel iPhones als omzet van Vision Pro's.

Apple verkoopt +- 200 miljard aan omzet in iPhones in een jaar. (bron: https://www.statista.com/...e-since-3rd-quarter-2007/)

Dat is zo'n 0,55 miljard per dag. Als je er dus een "lang weekend" van maakt voor de 0,65 miljard van de Vision Pro, dan is het nog niet eens zo'n heel gek statement. (In de +- 3 dagen heeft Apple 1,65 miljard aan iPhone-verkopen binnengehengeld... gemiddeld)

En, alle eerlijkheid, dit is het "openingsweekend". Iedereen die enthousiast is, die koopt hem nu. Apple gaat deze Vision Pro verkoopgetallen op de korte termijn niet volhouden. Ook bij de iPhone zie je altijd een enorme piek in het kwartaal dat hij uitkomt.

Dus, vergeleken met de iPhone is het klein bier. Maar dat zegt dan misschien weer meer iets over de iPhone: dat is zo'n monster van een verkoopsucces, daarbij wordt nagenoeg elk ander product klein.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 22 januari 2024 16:08]

En, alle eerlijkheid, dit is het "openingsweekend". Iedereen die enthousiast is, die koopt hem nu. Apple gaat deze Vision Pro verkoopgetallen op de korte termijn niet volhouden. Ook bij de iPhone zie je altijd een enorme piek in het kwartaal dat hij uitkomt.
Het vergelijken van verkoopcijfers van een bewezen product met een eerste release is natuurlijk geen vergelijking.

In de openingsweek van de eerste iPhone, werden er 270.000 exemplaren verkocht in America. Ze kosten toen 499 en 599 dollar (4GB/8GB). Gemakshalve heb ik met 550 dollar gewerkt en als je dit doorrekent met inflatie dan zou dat uitkomen op 210 miljoen dollar omzet in de eerste week.

Vergeet ook niet dat er veel meer enthousiastelingen zijn dan die hem nu kunnen kopen. Jij doet de aanname dat iedereen even 3500 dollar heeft rondslingeren. Deze eerste iteratie van de Apple Vision Pro is voor velen nooit haalbaar.
als Apple een iPoop verkoopt, is er zelfs markt voor. Dat zegt verder niets over het product.
Wat nou veel te duur....
Er is duidelijk een markt voor.
Duidelijk een klein marktje.
Een kleine markt kan ook heel interessant zijn : Porsche, Rolex,... ;-)
Te duur? Kijk naar wat er allemaal inzit, dat kan geen product van 500 euro zijn.

Ik heb het er niet voor over maar te duur vergeleken met andere modellen/concurrenten schijnt hij niet te zijn.
Er is altijd markt voor iets van Apple. Er zijn ook gewoon vrij veel hele rijke mensen op de wereld voor wie dit net zoiets is als een ijsje halen. Het gaat om wat er maanden na launch verkocht wordt.
Van Apple weten we wel dat als ze iets uitbrengen dat het ook meteen goed is. Dit is een boost in de VR en mixed reality wereld. Heb zelf onlangs de Quest 3 gehaald en stond er wel versteld van hoe ver de ontwikkelingen hierin zijn.
Het is wel hun eerste VR product, maar de specs zien er veelbelovend uit.
Wat een onzin, Apple heeft zat producten uitgebracht die niet meteen goed zijn.
Vrijwel alles wat ze uitbrengen is degelijk. Ze staan onder de loep omdat iedereen wel wat te zeiken heeft. Uiteindelijk valt het allemaal reuze mee.
Kuch kuch hier is een lijst kuch kuch

En dan heb je nog niet alles zoals de console, magic mouse, en hun wielen die nog steeds 700$ kosten

[Reactie gewijzigd door Honytawk op 22 januari 2024 16:23]

Het lijstje haalt verschillende dingen door elkaar. Hoezo is de iPhone 6 mislukt? Ik zou de verschillende "gates" niet zozeer als een mislukking van het product zien in de context van de verkoopcijfers.

En je Magic Mouse voorbeeld lijkt me eerder een opinie dan iets dat je aantonen bij gebruikers als een nadeel.

[Reactie gewijzigd door iOnoWLIt op 22 januari 2024 16:48]

Kuch kuch hier is een lijst kuch kuch

En dan heb je nog niet alles zoals de console, magic mouse, en hun wielen die nog steeds 700$ kosten
Haha wat een onzin JPG'tje zeg. Heb je er zelf überhaupt naar gekeken?
Bijvoorbeeld bij de iPhone 6 staat dan "Launched in 2014" "Discontinued in 2012" 8)7, maar los van de niet kloppende data is de iPhone 6 de best verkocht uit de reeks is geweest.

En zo staan er nog een hoop zaken in die niet kloppen, MobileMe > ICloud geworden.
Apple Maps > Is er gewoon nog.
HomePod Discontinued > Klopt ook niet heeft gewoon een opvolger gekregen.
Firewire > Prima product geweest voor zijn tijd.
U2 Ipod > Was een "Limited edition" dus vandaar maar een jaar in de verkoop geweest.

Tuurlijk de oplaad poort van de Magic Mouse kan fijner, wielen die je toch al niet ging kopen kunnen goedkoper en ze hebben bijna 30! jaar geleden eens een console geprobeerd maar dat als je daarmee moet komen om je punt te maken dan doen ze het dus meer dan uitstekend :)
Mijn punt is dat Appel geen gans is dat alleen gouden eieren legt.
Magic Mouse is niet per se een gefaald product, enkel ontworpen door een idioot. Ik gebruik het ding met veel plezier. Alleen dat opladen :')
Daarom gebruik heel lang die met batterijen 3 stuks heb ik er...geloof al 10 jr.
Blijven mooi wit en geen krassen.
eens in de paar weken maak ik hem even schoon met glassex.
Ook de onderkant.
Heb je ook een lijst van Dell of HP? Of van een Samsung die anno 2024 nog niet eens een degelijk updatebeleid heeft.
Ik ga niet eens naar die linkjes kijken. Zoek maar eens een lijstje van andere merken dan zie je dat Apple het minst vaak faalt.

De iPhones, iPads, Macbook pro zijn keihard solide producten.

Ze brengen maar een handjevol producten uit per jaar en daar gaat iedereen op los.

Ze hebben in ieder geen telefoons uitgebracht die konden exploderen en niet het vliegtuig in mochten.
Op de lijst staat FireWire, hoe is FireWire gefaald ?

Het was nooit zo populair als USB, maar dat was ook niet de verwachting. en voor zijn mark/ tijd was het geweldig
Goed lijstje, hoor. iPhone 6 die 2 jaar voor de launch gediscontinued is? MobileMe bestaat nog steeds, alleen heet het iCloud? U2 iPod was een limited edition, dus logisch dat die maar kort bestaan heeft? FireWire zat inderdaad in 1999 op de eerste Apple computer, en dat heeft geduurd tot 2012 en was dus allesbehalve een flop, maar dat jaartal noemen ze dan weer net niet?

De lijst gaat over 20 producten in 45 jaar tijd... Het is wel duidelijk wat voor 'n mindset de maker van de lijst (of degene die het als serieus argument aandraagt) heeft.

En de Magic Mouse blijft ook zo'n non-issue... Je krijgt dagen van te voren al notificatie dat de batterij leeg begint te raken; even aansluiten als je gaat pissen en je kan weer weken vooruit. Ik wou dat ik zo belangrijk was dat ik niet even 5 minuten weg kon van mijn computer.
Ze hebben er een aantal (en de recente producten trekken mij totaal niet meer), maar ze hebben wel een redelijke track-record dat als ze dan eens met wat komen (wat anderen ook hebben, maar daar is vaak alles mee gezegd) dat het dan wel goed werkt.
Vaak is het bij Apple pas de 2e iteratie die *echt* goed is. (En ja, ze hebben ook hun missers gehad, maar die worden vaak nogal breed uitgemeten.).

De eerste iPhone bijvoorbeeld, was echt wel ok, maar het was pas de 3G die echt *killer* was.
Zelfde verhaal met Airpods. De 1e generatie was niks mis mee, maar pas de 2e en 3e generatie zijn fantastisch.
Of de Watch. De eerste series waren erg gelimiteerd, maar sinds Watch series 3 is het echt een top-product, en helemaal zijn "niche" gevonden (als 50 miljoen per jaar nog een niche mag worden genoemd)
Dat geloof ik ook wel ja.
Apple Maps wil met je praten... Hoe lang heeft het geduurd voordat Amsterdam CS daar op verscheen?
Wat heeft Maps te maken met hun hardware? Maps werkt ook prima. Ik gebruik het zelf nooit omdat ik die van Google beter vind.
Haha, ja, het was aanvankelijk nog niet goed uitgewerkt, maar hoeveel jaar is dat geleden? Intussen is Maps veel beter. Apple trekt tenminste niet na een paar jaar de stekker weer er uit, maar zet dóór, ook als zoiets als Maps niet van Google van de troon stoot.

Het is juist heel gezond en verstandig dat Apple niet van Google of Open Maps afhankelijk is.

Overigens slaat dat lijstje nergens op. De Pippin flopte, ja, maar dat was 30 jaar geleden. Mobile Me is nu iCloud en een daverend succes. FireWire was lange tijd dé superieure techniek. Dat het intussen ingehaald is door andere connectoren doet daar niets aan af, dat zijn de concurrenten uit die tijd ook.
Precies dit, helemaal eens. Nu nog waarmaken.
Ik dacht ook dat het een niche product zou zijn, maar als er dit jaar een half miljoen exemplaren over de toonbank gaan (niet moeilijk als er in een weekend 160.000 worden verkocht in één land), dan is het volgens mij geen niche meer.
160.000 op meer dan 330 miljoen inwoners noem ik toch nog steeds vrij niche eerlijk gezegd. 500K ook
Je denkt dat het voor al die 330 miljoen (waarvan veel kinderen, ouderen en precies de helft van de werkenden met benedenmodaal inkomen) realistisch is om een headset van 3500 dollar aan te schaffen? Dat weten ze bij Apple precies en dit wordt gewoon een leerpunt voor de 2e, goedkopere editie.
Nee tuurlijk denk ik dat niet, maar als 0,0005% (160K) van de bevolking zo'n ding heeft, is dat absoluut nog niche. Dat die aanschafprijs zo hoog is, maakt het niet minder niche.
VR zelf is ook nog steeds aardig niche te noemen.
Niks mis met een duur niche product, het krijgt een bepaalde air van exclusiviteit. Spreekt daarmee tot de verbeelding, ik zie het niet slecht in voor toekomstige versies van deze productcategorie voor Apple.
Niks mis met een duur niche product
Eens, dat zeg ik ook niet
maw: inderdaad een niche product.
160.000 *dit* weekend. Het is denk ik vrij vergelijkbaar met films wat dat betreft: het openingsweekend is vaak heel groot, maar daarna zakt het snel in.

De enthousiastelingen, die al maanden hebben lopen wachten op dit product, die kopen op dag 1. Of de rest van de markt ook volgt, dat gaan we nu met zijn allen zien.

Mijn vermoeden is dat heel veel van de 1e kopers bedrijven zijn. Die er eentje willen hebben om te kijken of ze voor dit platform moeten gaan ontwikkelen en/of ze dit in hun workflows kunnen onderbrengen.

Of het een success is en meer dan een niche, moet echt nog gaan blijken in het komende jaar, zo niet de komende *jaren*.
Bedrijven hoeven niet per se te ontwikkelen. Als aandachtstrekker op beurzen of als presentatietool voor bv architecten of andere ontwerpers is het natuurlijk ook een heel interessante tool. Bovendien zijn zakelijke kosten aftrekbaar...
Dat is ongeveer een half miljard dollar in een weekend voor Apple zonder dat we nou echt veel van dit apparaat weten/reviews hebben gezien. Ben benieuwd wat de Vision Pro gaat doen als hij wel in dit deel van de wereld beschikbaar wordt. Zag op eBay al scalpers die voor 5000 dollar hun unit wilde aanbieden- wat een geld!

Edit: grote getallen zijn lastig!

[Reactie gewijzigd door Pimutje op 22 januari 2024 18:06]

Een half miljard dollar. Een biljoen is 1000 miljard.

Vraag me niet waarom, maar dat is hoe we hier grote getallen omschrijven (miljoen->miljard->biljoen->biljard->triljoen etc).
Ons getallenstelsel is prima toch https://www.kijkmagazine....rd-in-het-engels-billion/ over het algemeen maken ze het in de USA nodeloos ingewikkeld, A.M. en P.M. imperial i.p.v. metric etc
off-topic, maar: het uitspreken van getallen in het Nederlands is niet erg logisch:

Neem nou het getal 128, in het Engels: One hunderd and twenty-eight. Van groot naar klein. Consistent en duidelijk.
Nu in het Nederlands: Honderd acht-en-twintig. Van groot naar de eenheden, dan weer naar de tientallen. Onlogisch en verwarrend. En niet consistent.
Dat heeft niks met getallen/het getallenstelsel te maken, maar met de Nederlandse taal.
Heb je wel eens gezien/gehoord hoe ze in het frans 128 uitspreken, gekker kan niet:)
128 is dan juist nog heel normaal.
Cent vingt-huit (100-20-8).
Pas bij de 80 en 90-tallen wordt het gek met de 4x20+10 enzo.
Als je echt wil lachen ga je naar Denemarken: https://whenileftamerica....015/09/13/danish-numbers/

97 = 7 +(-0,5 + 5) * 20

als je het uitspreekt

[Reactie gewijzigd door kevints op 22 januari 2024 16:12]

Ik spreek Deens.

97 = syv og halvfems = "zeven en half vijfs"

60 en 80 worden omschreven met woorden die gaan over veelvouden van 20 (net zoals Frans).

60 = treds = hiermee wordt bedoeld "3 x 20"
80 = firs = hiermee wordt bedoeld "4 x 20"

En voor 50, 70, 90 gebruiken ze dan "half-..."

50 = halvtreds = "half 3 x 20"
70 = halvfirs = "half 4 x 20"

En zo zeggen ze bij 90: halvfems = "half 5 x 20".

Maar voor 100 zeggen ze geen "fems" (5 x 20) maar "hundrede".

Tja, gekke systemen die in de loop van de tijd zijn bedacht.
Vroeger was dat in Engeland ook zo. Daar zeiden ze eight and twenty voor acht en twintig. Net als hier.
Alles op volgorde hebben ze van de Fransen overgenomen. Ergens toen het Engelse hof Frans sprak.
Het is ook net wat je gewend bent denk ik.
Ik deel je mening dat het metrische systeem vele malen simpeler is hoor. (1000 m in een km, ipv 1760 yards in mijl, 3 feet in een yard, 12 inche in een foot....). 16 ounce (of 12 ounce troy) in een pound. 16 fluid ounces in een pint, enz, enz, enz.

Ik snap niet dat ze daar mee kunnen rekenen :D
Aan de andere kant. Hoe vaak ben je in de praktijk, privé, aan het omrekenen... Zakelijk kan het wel voorkomen natuurlijk, maar dan doe je het waarschijnlijk zo vaak dat het je natuurlijk af gaat.


Het grappige is, is dat in 1975 er een wet is aangenomen (The Metric Conversion Act) die de 'voorkeur' uitspreekt voor het metrische systeem, maar dat de 'oude maten' nog gebruikt mogen worden. In 1982 had Ronald Reagan dat deels ingedaan gemaakt. In 1991 had George Bush weer iets geregeld dat het toch de voorkeur was.

Er is dus uiteraard ook ergens wetgeving (net zoals in Nederland) die aangeeft 'wat een kilo' is en wat een liter is (In Nederland, sinds 1964 1dm3), enz, enz, enz.

Nice to know:
Onze huidige norm voor een 'kilogram' komt uit 2018 (is dus relatief nieuw). De kilogram bleek erg moeilijk te definiëren.

In de Napoleon-tijd was het 1dm3 zuiver water bij 0 gr C. Dit bleek echter lastig (ivm een factor zwaar water) en ook moeilijk te bewaren (water/ijs vervliegt). Vervolgens waren er nog wat definities gemaakt in verschillende metalen, maar ook die hadden last van corrosie end dergelijke.

Uiteindelijk is in november 2018 (!!) in Versailles besloten dat een kilo overeenkomt dat:
De energie van een foton met een frequentie van 1 hertz overeenkomt met de energie die nodig is om een massa van 1 kilogram over een traject van 1 meter een versnelling van 6,626 070 15 × 10−34 m/s2 te geven
Dit vloeit voort uit de definitie van de constante van Planck:
6,626 070 15 × 10−34 kg⋅m2⋅s−1. Dit zorgt er de facto voor dat de kilogram voortaan gedefinieerd kon worden op de meter en de seconde.

Nu is de kilo uit drie natuurconstanten opgebouwd en dus definitief gemaakt :)
Bedankt voor dit konijnenhol
Toevallig heeft het "Nerdland maandoverzicht" (Vlaamse podcast over wetenschap/technologie) net een special gehouden over standaarden. Leuk om even te luisteren als dit je interesseert. :)
In de VS is een billion een miljard, vandaar de verwarring hier altijd.

Maar dan nog wat heeft dat ding gekost aan R&D. Dat heb je daar niet mee terug vermoed ik?

Ze zullen er vast nog meer verkopen, maar ik denk dat het echte geld toch verdiend moet gaan worden met services voor dat apparaat en niet met het device zelf.
Numberphile heeft daar ooit een leuke filmplje van gemaakt.
https://www.youtube.com/watch?v=C-52AI_ojyQ

TLDR: in EU doen we het logisch en in de US niet :)
Half miljard bedoel je.
In het Nederlands is dat in dit geval een half miljard ;)
Dat is ongeveer een half biljoen dollar in een weekend voor Apple zonder dat we nou echt veel van dit apparaat weten/reviews hebben gezien. Ben benieuwd wat de Vision Pro gaat doen als hij wel in dit deel van de wereld beschikbaar wordt. Zag op eBay al scalpers die voor 5000 dollar hun unit wilde aanbieden- wat een geld!
Ik wist dat die brillen duur waren, maar ruim €3 miljoen per bril is zelfs voor Apple wat gortig :+
Je bedoelt miljard. Het is 3499 usd maal 160 tot 180 duizend producten. Oftewel, ~560 tot 630 miljoen usd. Dat is hetzelfde als ~.56 tot .63 miljard usd.

[Reactie gewijzigd door W32.il0veyou op 22 januari 2024 15:44]

Ga er maar van uit dat die op e-bay eerder gewoon oplichters zijn. Je kunt sowieso niet meerdere tegelijk bestellen, en er moet een facescan gedaan worden voordat je kunt bestellen.
De prijs ligt voorlopig nog erg hoog. Maar ik denk dat er veel vraag zal zijn naar AR. De mogelijkheden zijn eindeloos. Nu nog ff accuduur opvoeren en het draaggewicht omlaag brengen.
Dat moet ik nog zien of het wat wordt. Er zijn al heel wat meer producten/diensten geweest die aanvankelijk enorm gehyped werden en waar gaandeweg bleek dat de interesse toch heel erg achter bleef. Zie recent een Metaverse van Meta/Facebook of wat jaren geleden de 3D technologie bij televisies. Het zou "het nieuwe ding" worden en het werd niets.
Daarmee wil ik niet zeggen dat het hele AR gebeuren gedoemt is om te mislukken, er zijn zeker leuke en zinvolle toepassingen voor te verzinnen. Maar of het dermate aan slaat dat het wijdverspreid een succes wordt valt nog te bezien.
Ik zie wel bepaalde functies die heel veel hebben aan AR. Industrieel ontwerpers, ontwerpers van complexe machines, etc. Zo'n beetje alles waar het visualiseren van het ontwerp in 3D het werk enorm veel makkelijker maakt.

In mijn hoofd zijn dat ook de beroepen waar de mensen heel veel knaken krijgen voor dat werk :D Dus een paar uur per design besparen en je hebt de bril binnen no-time terugverdiend.
Ik vond deze "guided tour" interessant. https://www.youtube.com/watch?v=Vb0dG-2huJE (Je moet een beetje door het erg Amerikaanse hyperbolige doorbreken),

Maar een aantal concepten zie ik nu al zitten: "Workspaces" lijkt te bieden wat de iPad niet lukt: goeie multi-tasking support.

Voor foto's en video's lijkt het me ook een geweldige ervaring.

De "experiences" zijn dan weer duidelijk gimmicks, dat gaat hem niet worden.

Mac Virtual Desktop zou ook heel tof kunnen zijn (maar is duidelijk nog niet echt uitgekristalliseerd, anders waren ze er in de video langer op ingegaan!).

Al met al, voor mij interessant genoeg om met aandacht te volgen. Dat hij nog niet in NL beschikbaar is, niet zo erg. Heb ik tijd om wat te gaan sparen, haha.
Dat is toch behoorlijk wat. Jammer dat er nog geen goede review te vinden is... Ben wel benieuwd naar het écht kunnen van dit apparaat (volgens de salepraatjes natuurlijk heel wat...).
Dat is toch behoorlijk wat. Jammer dat er nog geen goede review te vinden is... Ben wel benieuwd naar het écht kunnen van dit apparaat (volgens de sale praatjes natuurlijk heel wat...).
Hij is met $3500,- alles behalve in de Sale :+
sale betekent gewoon 'verkoop', dus sale(s)praatjes betekent gewoon 'datgene wat verteld wordt om te kunnen verkopen.' Heeft niks te maken met korting of aanbiedingen.
sale betekent gewoon 'verkoop', dus sale(s)praatjes betekent gewoon 'datgene wat verteld wordt om te kunnen verkopen.' Heeft niks te maken met korting of aanbiedingen.
Yeah no shit, dat was het grapje. Sales praatjes.
Verkoopt beter dan ik dacht. Ik ben een VR fanaat en zie er zeker toekomst in. Maar door de hard schreeuwende pessimisten was ik bang dat ze het hoge prijskaartje niet konden verkopen. Ik ben enorm benieuwd wat dit voor invloed gaat geven in de VR / AR wereld.

Zou ik een actief Apple gebruiker zijn geweest, dan zou ik er mogelijk zelf 1 willen. Mijn Apple fanboy vader deed goed zijn best om van mij een Apple gebruiker te maken, is hem niet gelukt.
Dit filmpje geeft goed weer wat je met dat ding kan: https://www.youtube.com/watch?v=Vb0dG-2huJE
die desktop lijkt me misschien nog wel wat, maar kan ook snel irriteren.
De rest ben ik niet echt van onder de indruk, een videootje, een foto, kan al 10 jaar met vr, en niemand die dat nog doet.
Je kan er blijkbaar heel goed overdreven blij mee kijken ;)
Enige wat ik me echt kan voorstellen dat fijn is, is facetimen voor thuiswerkers met kantoor en films kijken. Werken ermee zie ik niet als erg prettig, het blijft een relatief zwaar ding op je hoofd waarin je gaat zitten zweten. :)
Ik had liever gezien dat google glass had doorgezet, een bril draag ik al maar ik zie me echt niet met zo'n ding rondlopen
We hebben er ook eentje besteld via een partner in de US :) Tja het blijft een duur ding, maar aan de andere kant: we gebruiekn hier ook hololensen (4500 euro) en Varjo (1000+dikke PC) dus wat dat betreft valt het nog wel mee. Als consumer is het natuurlijk niet iets wat je zomaar even zou kopen.
Vergeleken met de HoloLens is de Vision Pro een van de beste koopjes die je ooit zult maken
Hololens is AR, vision pro is wat ze je ook zullen vertellen, MR. Dat zitten gewoon nadelen en beperkingen aan als je AR wilt. Uiteraard ook voordelen.
Naja, dat ligt er maar net aan. Het digitale scherm van de HoloLens 2 is vrij belabberd ja, maar het transparante visier is natuurlijk niet te vergelijken met pass through AR. Ik heb al eens de Varjo XR-3 kunnen testen, qua kwaliteit vergelijkbaar met de Apple bril. En dat pass through blijft toch slechter dan een transparante bril. Je mist toch diepte (want alles heeft dezelfde focus distance, ondanks dat je wel stereoscopisch 3D ziet).
Er zijn genoeg use-cases waarbij je dan alsnog de hololens2 kiest, omdat de echte wereld het belangrijkste is.
Maar inderdaad, de Apple VP zal ik de meeste use-cases de hololens dik verslaan.
Ook om te ontwikkelen is de AVP echt een verademing vind ik zelf. Maar goed, ik vind iOS ontwikkeling dan ook fijner dan UWP.

[Reactie gewijzigd door Menesis op 22 januari 2024 17:10]

Het "misbaksel" dat ze nu hebben kan en mag gewoon op de industriële werkvloer gebruikt worden. Dat zal, omwille van veiligheid, niet met de VP kunnen: device valt uit -> scherm op zwart -> zeg maar dag tegen je handjes.

De VP en HL hebben gewoon een ander schermtechnologie met andere toepassingen. Wil je een realistisch beeld, dan ga je voor de HL en niet de VP, want de VP introduceert - doordat het passthrough AR is - ruis, motion blur, een lager kleurenbereik, lagere framerate, geen focus, ... t.o.v. de realiteit die gewoon bij de HL aanwezig. In dat opzicht introduceert de VP een zware handicap. Bijkomend voordeel van de HL: je hoeft geen scherm vooraan te plakken waar je half gesimuleerde ogen op gaat tonen.

Zelf meer fan van de Magic Leap dan de Hololens trouwens. De VP overigens ook veel zaken bij de ML(2) geleend zijn. (En de promofilmpjes van de originele HL ook, hetgeen al niet veel goeds belooft.)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee