Rechter buigt zich over steekpartij die hulpverleenster Marit (26) uit Stad het leven kostte

De rechtbank in Assen
De rechtbank in Assen © Geert Jan Darwinkel/RTV Noord
De rechtbank in Assen behandelt vanaf maandag de zaken van de verdachten die betrokken zijn geweest bij de dodelijke steekpartij in de jeugdzorginstelling Yorneo in Emmen. De 26-jarige Marit uit Groningen was vorig jaar 14 januari als hulpverleenster werkzaam in het centrum in Emmen. Ze werd gedood toen twee tieners van 16 en 19 jaar een kluis uit de instelling wilden roven.
De jongste van de twee woonde op dat moment in de instelling. Beide jongens maakten deel uit van een jeugdbende in Emmen. Daardoor staan niet alleen zij terecht, maar ook drie andere bendeleden.
Een 20-jarige Emmenaar en een evenoude Groninger zijn volgens het Openbaar Ministerie (OM) de leiders van de bende. Zij zouden de jongere jongens, waaronder ook een inmiddels 18-jarige tiener uit Roden, hebben aangestuurd in het plegen van gewelddadige diefstallen.

Extra behandeltijd

Voor de behandeling van alle zaken zijn acht dagen bij de rechtbank in Assen ingepland, waaronder een ‘uitloopdag’. Die dag wordt gebruikt als er extra tijd nodig is voor de behandeling van de zaak.
De rechtbank behandelt maandag en dinsdag de zaak tegen de inmiddels 17-jarige Jenairo H. uit Ruinerwold. H. werd kort na het incident in de instelling in Emmen opgepakt, samen met de nu 20-jarige Arek K. uit Emmen. Vanwege de leeftijd van H. is zijn zaak niet openbaar.

Verdachten wijzen naar elkaar

Beide jonge verdachten hebben bekend dat zij een kluis wilden roven en in conflict kwamen met de medewerkster. De verdachten wijzen elkaar aan als diegene die zou hebben gestoken.
Een meisje dat in de instelling woonde was getuige van het incident. Zij werd vastgehouden toen zij naar buiten wilde rennen om hulp te halen. Uiteindelijk lukte het haar om alsnog alarm te slaan.
Hulpdiensten bij de zorginstelling in Emmen waar het steekincident plaatsvond
Hulpdiensten bij de zorginstelling in Emmen waar het steekincident plaatsvond © Persbureau Groningen

In principe openbaar

K. wordt ook verdacht van een zedenmisdrijf. De rechter behandelt die zedenzaak woensdag, ook achter gesloten deuren. Een zitting van een zaak waarbij de verdachte meerderjarig is, is in principe openbaar.
De gedachte achter de openbaarheid van de rechtspraak is dat het voor het publiek controleerbaar moet zijn. In sommige gevallen wordt alsnog beslist dat de zaak achter gesloten deuren moet worden behandeld, als bijvoorbeeld de bescherming van de persoonlijke levenssfeer van een van de partijen dat vereist.

Fataal steekincident wel openbaar

De rechter buigt zich donderdag wel in de openbaarheid over K.’s mogelijke aandeel in het doden van de jeugdhulpverleenster en over andere geweldsdelicten die K. zou hebben begaan. Volgende week maandag en dinsdag staan de 20-jarige vermeende kopstukken van de jeugdbende Jermain S. uit Emmen en Gino de W. uit Groningen na elkaar terecht. S. wordt onder meer verdacht van het uitlokken van het dodelijk incident in Yorneo.
Burgemeester geschokt
Burgemeester Eric van Oosterhout van de gemeente Emmen reageerde een dag na het fataal incident geschokt.
'Dit is het ergste wat in de jeugdzorg kan gebeuren. Het heeft impact op de familie, vrienden en medewerkers van het slachtoffer. Maar het schokt ook de gemeenschap van Emmen', zei hij.
De directie van de zorginstelling meldde destijds: 'Dit is een inktzwart moment voor de betrokkenen en ons als organisatie.'
Het pand aan de Stationsstraat in Emmen waar de steekpartij plaatsvond
Het pand aan de Stationsstraat in Emmen waar de steekpartij plaatsvond © Dylan de Lange/ RTV Drenthe

Niet met lege handen

Jermain S. stuurde de tieners die avond op pad om een tankstation te overvallen. Dat station bleek gesloten. Om niet onverrichter zake terug te komen besloten de jongens de kluis te stelen. Met fatale gevolgen.
De tieners verklaarden na hun aanhouding dat zij ook werden aangestuurd door de Groninger. De W. zou onder meer achter de overval op de McDonald's in Emmen hebben gezeten. Een van de overvallers is volgens het OM de 18-jarige Daniël T. uit Roden. T. woonde in die periode eveneens in jeugdinstelling Yorneo.

In tranen

De zaak tegen T. wordt donderdag 1 februari behandeld. Omdat de jongen nog minderjarig was toen de delicten werden gepleegd, wordt ook zijn zaak achter gesloten deuren behandeld.
Alle verdachten zijn psychisch onderzocht. Op de openbare inleidende zittingen zijn alle verdachten wel een keer verschenen. Er werd toen alleen stilgestaan bij de stand van zaken en het verlengen van het voorarrest. Arek K. huilde toen hij hoorde waarvan hij werd verdacht.