Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Rutte laat informatie over oorlogsmisdaden Israël onder het tapijt vegen

  •  
22-01-2024
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
23363 keer bekeken
  •  
rutte

Mark Rutte probeert zich internationaal in de kijker te spelen door zich flink te bemoeien met de Gaza-oorlog. Op het ministerie van Buitenlandse Zaken staan ambtenaren ervan te kijken, schrijft NRC.

Volgens de ambtenaren gaat de bemoeienis van Rutte zó ver dat politiek onwelgevallige informatie – zoals mogelijke schendingen van het humanitair oorlogsrecht door Israël – onder het tapijt wordt geveegd. „Een verzoek van het ministerie van Algemene Zaken aan de Directie Juridische Zaken bij Buitenlandse Zaken luidt als volgt”, schrijven de ambtenaren: „Wat kunnen we zeggen zodat het lijkt alsof Israël geen oorlogsmisdaden begaat?”

Ambtenaren van het ministerie van Buitenlandse Zaken trekken via een anonieme brief aan de bel. De brief is gericht aan het Gerechtshof in Den Haag waar maandag een beroepszaak dient tegen de Nederlandse export van reserve-onderdelen voor Israëlische F-35 gevechtsvliegtuigen.

De ambtenaren menen dat de motieven van Rutte niet zuiver zijn. De demissionaire premier wil deze zomer Jens Stoltenberg opvolgen als secretaris-generaal van de NAVO. Daarom trekt het ministerie van Buitenlandse Zaken alles uit de kast, menen de ambtenaren.

Ook binnen het demissionaire kabinet leidt Ruttes lijn tot frictie, zo stellen de ambtenaren in hun brief. Zo zou minister Bruins Slot afgelopen december vóór een tweede, sterk afgezwakte VN-resolutie hebben willen stemmen, die opriep tot „het creëren van de voorwaarden voor een langdurige beëindiging van de vijandelijkheden”. Bruins Slot stuitte op een ‘njet’ van Rutte – minuten voor de stemming in de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.