Zijn dagen zijn geteld: De politieke trein is voor Scholz al lang vertrokken

LAAT ME MET RUST.

(Door: Russian Market – Vertaling: E.J. Bron)

Scholz – Alleen thuis? Een kritische blik uit Zwitserland op de schokkende politieke situatie in Duitsland. De Zwitserse media staan niet onder controle van de Duitse regering en zijn daarom niet terughoudend in hun kritiek.

In Duitsland manifesteert zich in toenemende mate politieke onrust, die schudt aan de stabiliteit van de “stoplicht”-coalitie onder de SPD-bondskanselier Olaf Scholz. De “Sonntagszeitung” vraagt in haar actuele artikel (abonnee artikel) openlijk onder de kop “Regeringscrisis in Duitsland: Kan de bondskanselier nog een keer terugvechten?”en schetst daarna de toenemende bedenkingen tegen Scholz – zowel binnen de SPD als in de publieke opinie.

De steun voor Scholz, die hij door zijn in het begin nog positief beoordeelde partijrede in december kreeg, lijkt met het oog op de protesten van Duitse boeren en de als mislukt waargenomen bezuinigingsmaatregelen verdwenen te zijn. Het bericht accentueert de verslechtering van de politieke situatie, waarbij steeds meer afgevaardigden van vooral de SPD vrezen om bij de parlementsverkiezingen in 2025 hun mandaten kwijt te raken.

De uitdagingen voor Scholz als bondskanselier gaan veel verder dan de partijinterne kritiek, omdat het grondwettelijk hof de financiële politiek onder zijn leiding bekritiseerd heeft. Er wordt benadrukt dat de bondskanselier nu voor de uitdaging staat niet meer door financiële middelen, maar door langdurige bezuinigingsmaatregelen op de actuele problemen moet reageren.

De berichtgeving duidt op een mogelijk verdere breuk in de harmonie en discipline binnen de SPD, die sInds het aftreden van partij- en fractievoorzitster Andrea Nahles in 2019 met moeite weer was opgebouwd. Er heerst onzekerheid met betrekking tot de toekomst van zowel Scholz als de SPD, waarbij de Europese verkiezingen in juni als beslissend moment worden beschouwd.

De ontwikkelingen rondom Olaf Scholz en “zijn” crisis zullen de Zwitserse lezers waarschijnlijk bijzonder interessant vinden, omdat de politieke stabiliteit van Duitsland invloed heeft op de hele Europese Unie. De situatie wordt door resultaten in peilingen nog extra verscherpt, omdat die laten zien dat de AfD stabiel blijft en op dit moment de leiding in de peilingen heeft overgenomen. In deze politiek uiterst instabiele fase lijkt Scholz moeilijkheden te hebben de acute situatie te accepteren.

Met historisch lage resultaten in de peilingen van slechts 19% tevredenheid zit Scholz persoonlijk in een ernstige politieke crisis. Deze cijfers markeren een dieptepunt voor een zittende bondskanselier en weerspiegelen het afnemende vertrouwen van grote lagen van de bevolking. De actuele protesten van boeren zijn slechts het topje van de ijsberg, want die staan plaatsvervangend voor een grotere teleurstelling in de bevolking over het handelen van de “stoplicht”-regeringscoalitie.

Verschillende politieke misstappen – van de mislukte stookwet tot aan de als ongrondwettig afgewezen begroting van minister van Financiën Christian Lindner – hebben tot een merkbare onvrede geleid. Deze ontevredenheid strekt zich over diverse politieke niveaus uit en heeft een duidelijk verlies aan vertrouwen in de de regering veroorzaakt. Olaf Scholz ageert niet alleen politiek geïsoleerd in de bondskanselarij, maar ook binnen zijn eigen partij. Binnen de SPD dreigt een opstand wegens de eis naar afschaffing van de schuldenrem.

Tot nu toe heeft Scholz over deze uitdagingen gezwegen, wat nog meer onzekerheden m.b.t. zijn leiderskwaliteiten oproept. De open vraag blijft of hij door een belangrijke rede of concrete concessies in staat is vertrouwen over een breed front terug te winnen. De actuele politieke situatie werpt een schaduw op de ooit veelbelovende vooruitzichten voor Scholz na de vorming van zijn regering, die met elan en grote voornemens van start was gegaan. Op dit moment lijkt het er op alsof de politieke trein voor Scholz al lang vertrokken is, zoals de Zwitserse publieke omroep bericht. En het perspectief op een nieuwe politieke morgen blijft vaag.

De “Neue Zürcher Zeitung” (NZZ) is niet zuinig met duidelijke taal: de regering onder Scholz zou verlamd zijn en de situatie zou zich toespitsen – Duitsland zou in een ernstige crisis zitten. De perspectieven voor de economische motor van Europa zouden somber zijn, en vorig jaar zou Duitsland zelfs zijn afgegleden in een recessie. Maar dat zou niet het enige dilemma zijn. De politieke handelingsonbekwaamheid van de regering en de door Scholz veroorzaakte crisis in het politieke systeem zouden het land in een soort van depressie gestort hebben.

Sinds de ingrijpende sociale hervormingen onder bondskanselier Gerhard Schröder – eveneens SPD – gold in Duitsland een solide economische ontwikkeling als vanzelfsprekend en af en toe zelfs een spookachtige politieke stabiliteit. Het land fungeerde als betrouwbare economische motor, die de Europese economie ondanks grote uitdagingen zoals de financiële wereldcrisis en de dreigende financiële collaps in Griekenland betrouwbaar draaiende hield. De NZZ komt tot de slotsom dat dit tijdperk nu waarschijnlijk voorbij is.

Bron:
rt.de
Door: Russian Market

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

11 reacties op Zijn dagen zijn geteld: De politieke trein is voor Scholz al lang vertrokken

  1. stradivotsi zegt:

    Scholz, die geschwächte Krone der Deutschen Republiek

    Fort mit euch allen schwindlern

    Sorry, zoals ik al eerder al eens geschreven had, ik druk mij dan
    als halve Duitser uit op Duitse aangelegenheden.

    Scholz is een zoals men op Duits uitdrukt… Einen Wischlappen

    “een dweil ” als het ware

    Geliked door 1 persoon

    • Jules van Rooyen zegt:

      Scholz is een hoge vrijmetselaar, en is daarom ook kinderloos gebleven. Dit soort subversieve leiders gehoorzamen aan hun onzichtbare bazen. Zij laten een spoor van maatschappelijke vernieling achter. Met de vrijmetselaars Rutte of Merkel, was het niet anders.

      Geliked door 2 people

    • droevige mof zegt:

      Wischlappen ist goed, maar het heet Waschlappen, washandje. Met andere woorden, een klein, misschien zuur ruikend stuk flanel. Deze uiterst denigrerende term wordt gebruikt om laffe en besluiteloze mensen te beschrijven, watjes. Want het enige wat Scholz heeft besloten is dat de staatsmedia en de vakbonden een campagne zullen voeren tegen de AfD. Als hij het lef had om een publiek debat aan te gaan met Alice Weidel, zou hij geen Waschlappen zijn. Maar hij heeft de moed niet, want hij is niet opgewassen tegen deze vrouw; een kleine advocaat uit Hamburg die betrokken was bij corrupte zaken.

      Geliked door 1 persoon

  2. Henk der Niederländer zegt:

    Hop nieuwe verkiezingen inDuitsland en kerncentrales opstarten dan heeft Duitsland nog een kans om het economische drama achter zich te laten wat die stoplichtgekken hebben gecreeerd.
    Daarmee zijn natuurlijk niet alle problemen opgelost maar wordt er een serieus begin gemaakt.
    Overigens denk Ik zelf dat zouden er nu nieuwe verkiezingen komen het AFD nog beter voor de dag zal komen als wat uit de peilingen blijkt want veel mensen durven er nog niet vooruit te komen dat het AFD de oplossing is omdat altijd het zwaard van uitsluiting boven het hoofd hangt wat in het stemhokje recht gezet kan worden.
    Ik ben overigens op zoek naar een filmpje wat Ik per ongeluk weggeklikt heb waarin de manipulatie van het Hamburgse protest tegen de AFD uitgelegd wordt.

    Geliked door 1 persoon

  3. Henk der Niederländer zegt:

    Dit is een van de video’s

    Geliked door 1 persoon

  4. stradivotsi zegt:

    Die Frase der Gesellschaft beuge diejenigen die an den falschen
    Glauben vermöge.

    Zomaar een eigen verzonnen citaat van mijn half filosofische
    gedachten ter lateren uren.

    Like

  5. Olie bol zegt:

    Vandaag een grote demonstratie in Duitsland tegen rechts, volgens de media was AFD bij een geheime nazi bijeenkomst??

    Like

  6. Henk der Niederländer zegt:

    De video die Ik eigenlijk zocht was waar mensen opgeroepen werden om naar de demo te komen tegen een betaling van € 60,= per persoon waar dat duidelijk getoond werd om zogenaamd de demo film geloofwaardig te maken.
    Helaas kn Ik hemniet meer vinden hij stond in ieder geval op Youtube en kan dus verwijdert zijn wegens niet policor.
    Maar mocht iemand hem alsnog vinden graag plaatsen.

    Like

  7. Niek zegt:

    Maar als links de straat opgaat dan moet daarvoor een oproep zijn geweest. Het is wel een enorm zwakte bod door te roepen wat je niet wilt net zoals dat Trump de boeman is maar niet kunt benoemen waarom. Je kunt wel roepen wij zijn tegen rechts maar wat zet je er tegenover? De wereld redde? Holle frazen die het geld uit je portemonnee stelen waardoor de verwarming niet meer aan kan en je moeite hebt met de boodschappen te betalen. Als de beelden al echt zijn en niet bewerkt kan ik bijna niet geloven dat er zoveel mensen werkelijk de straat opgaan. Links demonstreert nooit en heeft er ook geen ervaring mee wat het zeer verdacht maakt. Als je inzoomt op de plaatjes en naar de kleding kijkt zijn het de beter gefortuneerde die daar staan. De strijd tegen de Ngo’s is losgebarsten waar links waarschijnlijk is aangesteld en vreest voor hun baantje als dit op losse schroeven komt te staan. De aantallen die genoemd worden zijn zeer ongeloofwaardig en kan politiek goed gebruikt worden maar zegt in werkelijkheid helemaal niets anders dan een laatste poging het iets naar links te duwen dmv propaganda.

    Like

Plaats een reactie