Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Tijd voor een nieuw soort regering waar de samenleving naar snakt

  •  
20-01-2024
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2534 keer bekeken
  •  
ANP-488073531

Dagelijks kan worden waargenomen dat onze samenleving steeds meer vastloopt door een veelheid aan crisissituaties die dringend om goede oplossingen vragen. Welk probleem ook bij de kop wordt genomen steeds blijken er verbanden te worden blootgelegd met andere crisissituaties op andere beleidsgebieden.

Alle de samenleving steeds meer ontwrichtende problemen blijken zo complex en gekoppeld te zijn aan andere crisissituaties, dat alleen nog zeer competente, vakbekwame professionals met veel ervaring op specifieke gebieden in staat zijn om voor Nederland knopen door te kunnen hakken.

Voor Zorg zou een kandidaat-bewindspersoon kunnen zijn hoogleraar Marcel Levi en voor Wonen hoogleraar Peter Boelhouwer. Beiden hebben in interviews goede oplossingen gegeven voor problemen op hun vakgebieden. Als zij op hun ministeries aangevuld worden met bewindspersonen met politieke ervaring op die beleidsterreinen, dan zou zo’n combinatie van kennis en ervaring goede oplossingen, waar alle burgers in Nederland om vragen, moeten kunnen borgen.

Over de schaduw heenstappen van politieke partijen zou dan een geheel andere invulling verkrijgen. Waar een meerderheid van de burgers zeer content mee zal zijn. Immers centraal staat dan wat de meerderheid van de burgers gewoon wil: crisissen oplossen, de samenleving uit het slop trekken en een toekomstbestendig perspectief bieden.

De kabinetten onder premier Rutte hebben te lang hardnekkige problemen in de samenleving voor zich uit geschoven. Daarom zit Nederland bijna geheel op slot. En Nederland moet dringend van dat slot af.

Hoogste tijd om als onderhandelende partijen bij informateur Plassterk na te denken over de vraag wat veruit de grootste meerderheid van de burgers, ook zij die niet op die partijen hebben gestemd, nu écht willen. Dat is een simpele gedeelde doelstelling: problemen en talrijke crisissen eindelijk oplossen.

Dat kan het beste als politieke partijen over hun schaduw heenstappen en bewust ruimte maken voor het aanstellen van een mix van uit de politiek en van buiten de politiek aan te trekken competente bewindspersonen. Met één uit te voeren hoofddoelstelling. Goede toekomstbestendige oplossingen te vinden voor alle thans bekende complexe crisissen. Waarbij specifieke gedetailleerde politieke opvattingen ondergeschikt moeten zijn en blijven aan deze hoofddoelstelling.

De samenleving vraagt om zo’n soort nieuwe regering want langer uitstel van een gedegen aanpak van alle problemen zal het vertrouwen van de burger in de politiek alleen nog maar meer aantasten.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.