NOS Nieuws

Van kust tot kust: VS gebukt onder extreem koufront

Grote delen van de VS hebben te maken met een extreem koufront. In sommige delen van het land komt de temperatuur niet boven de -35 graden uit. Ook valt er veel sneeuw en waait het hard. Door het winterweer zijn de afgelopen week al meer dan vijftig mensen overleden.

De kou verspreidt zich van de staat Oregon aan de westkust tot meerdere staten aan de oostkust. Ook het zuiden van het land kent ongebruikelijk lage temperaturen. De verwachting is dat daar records gebroken gaan worden dit weekend.

In de stad Memphis in Tennessee braken door de kou zoveel waterleidingen dat de waterdruk in de hele stad daalde. Alle inwoners in de stad werden opgeroepen om eerst hun water te koken voordat ze het gebruiken.

In het gebruikelijk warme Atlanta in Georgia is de temperatuur zo laag dat de weerdiensten spreken van "Canlanta", verwijzend naar buurland Canada. In de miljoenenstad worden temperaturen verwacht van minstens 10 graden onder nul.

Zeker zeventig ziekenhuizen in vijf staten hebben niet-spoedeisende operaties stopgezet omdat er aanzienlijk minder bloed gedoneerd is door de kou.

  • EPA
    Sneeuwscheppen in Iowa
  • EPA
    Ook rond het Witte Huis is het wit
  • EPA
    Sneeuw in de bergen bij Los Angeles
  • EPA
    Hardloper in Washington

In Oregon is de noodtoestand uitgeroepen vanwege de kou en dodelijke stormen die de staat teisteren. Tienduizenden mensen zitten zonder stroom. Lokale autoriteiten waarschuwen dat bomen en hoogspanningskabels die bedekt zijn met ijs en sneeuw kunnen omvallen.

In Philadelphia, in het oosten van het land, werd de koudste temperatuur in dertig jaar gemeten. In Buffalo, in de staat New York, viel de afgelopen dagen anderhalve meter sneeuw.

20 dollar om sneeuw te scheppen

Vanwege de vele sneeuwval deed American football-club Buffalo Bills een oproep om te helpen met het sneeuwscheppen rond het eigen stadion. Zondag speelt de club daar een belangrijke wedstrijd in de play-offs. De mensen die helpen krijgen 20 dollar (18 euro) per uur betaald door de club.

Grote delen van de VS en Canada kampen al meer dan een week met extreme kou. Na het weekend lijkt de temperatuur te gaan stijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl