Zwaar jaar voor horeca door stijgende kosten

Bier van de tap. © iStock
Horecaondernemers hebben het zwaar. Stijgende kosten maken dat ondernemers keuzes moeten maken. Maar wie moet de meeste pijn lijden, gasten of de ondernemer zelf?
"Als we alles door de rekenmachine halen wordt de saté 25 euro. Dat willen we natuurlijk niet", aldus horecaondernemer Mathias Issa.

Marges

Een gegeven dat Dirk Beljaarts, als directeur van Koninklijke Horeca Nederland, kan beamen. "De marges voor de horeca zijn met twee procentpunt gedaald", legt hij uit. Die dalende marges worden veroorzaakt door de stijgende kosten aan de andere kant. Inkoopprijzen, energiekosten en het minimumloon stegen allemaal in 2023. Beljaarts is het voor ondernemers in de horeca, maar zeker ook in algemene zin in het mkb, niet lang vol te houden.

Van alle dag

Dat stijgende kosten voor ondernemers tot op zekere hoogte moeten worden verrekend in de verkoopprijs van bijvoorbeeld gerechtjes, is volgens Beljaarts iets van alle dag. "Die afwegingen worden al jaren gemaakt. Maar we zien nu wel dat de afgelopen periode de kosten enorm zijn gestegen. Daar hebben we samenwerking met Den Haag voor nodig."

Den Haag

En juist daar wordt nu naar gewezen. Hulp vanuit het nieuw te vormen kabinet. "Den Haag moet het ondernemerschap meer gaan belonen. De belasting op arbeid is bijvoorbeeld heel hoog. We moeten voorkomen dat het bedrijfsleven en mkb als pinautomaat van Den Haag wordt gezien. Maar als het mkb het goed doet, is dat ook goed voor de landelijke schatkist."

Minister van mkb

Om maar een voorbeeld te noemen: Beljaarts pleit voor een minster van mkb. "Daarmee verzorg je als overheid toch een stukje coördinatie om bij al die verschillende wetten en regelgeving te helpen. Maar dat zou ook voor begrip van onze kant zorgen. Het mkb is een van de grootste werkgevers van Nederland. Als daar goed voor wordt gezorgd heeft onze hele maatschappij het beter."

Zorgen

Veel ondernemers sloten de afgelopen periode hun deuren. Deels door faillissementen. "De noodklok hoeven we wat faillissementen betreft nog niet te luiden. Dat valt relatief gezien nog mee. Maar aan de andere kant leggen veel ondernemers hun werk neer. Die cijfers zien we niet maandelijks terug, dus lijkt er niet zo veel aan de hand. Maar we moeten niet vergeten dat achter iedere onderneming een ondernemer zit met een gezin en een pensioen. Daar moeten we wel oog voor blijven houden."
Toch kunnen ook horecaondernemers er niet onderuit om de stijgende kosten door te berekenen en prijzen op menukaarten te laten stijgen. "Maar voor sommige ondernemers is het moeilijk om de gast daarvoor op te laten draaien", besluit Beljaarts.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht via WhatsApp of stuur een mail naar redactie@l1.nl!