Noord-Afrikaanse daklozen zorgen voor hoofdbrekens in de nachtopvang

© De Tussenvoorziening
Utrecht - Een grote groep veiligelanders veroorzaakt problemen bij de nachtopvang in Utrecht. Daar is de koudweerregeling van kracht. Dat wil zeggen dat er niemand op straat hoeft te slapen. De veiligelanders maken misbruik van die situatie. Bovendien zorgen ze voor onveilige situaties in de nachtopvang. Dat betoogde wethouder Rachel Streefland (ChristenUnie) vanavond in de Utrechtse gemeenteraad.
De groep veiligelanders heeft, volgens de wethouder, relatief vaak psychische problemen, zijn verslaafd en hebben een crimineel verleden. In Utrecht zorgen mannen uit deze groep al langer voor overlast in de kop van Lombok en onder het Bollendak bij Utrecht Centraal.

Wisselende groep

In Utrecht is geen vaste groep van veiligelanders, de samenstelling wisselt. Door de registratie bij de koudweerregeling heeft de wethouder zicht op de samenstelling: “De laatste weken gaat het om een groep van honderd unieke Noord-Afrikaanse personen.”
Deze week werd bekend dat een groep mensen was geweigerd bij de nachtopvang. Dat schoot onder andere de PvdA in het verkeerde keelgat. “Deze week bereikten ons signalen dat de winteropvang in het kader van de koudweerregeling vol zat. In de nacht van maandag op dinsdag heeft de winteropvang mensen moeten wegsturen. Terwijl buiten moeten slapen met deze temperaturen levensgevaarlijk kan zijn”, zei raadslid Ilse Raaijmakers in de raad. Zij vroeg opheldering aan de wethouder. In het kader van de koudweerregeling zou niemand geweigerd mogen worden.
Normaal komt een beperkte groep daklozen in aanmerking voor nachtopvang. Zo moeten ze een binding met de regio hebben. EU-arbeidsmigranten en uitgeprocedeerde asielzoekers zijn niet welkom. Dat geldt niet als het vriest, dan gaat de koudweerregeling in. Er worden dan extra bedden geplaatst. En als alle opvang vol zit worden er ook hotelkamers geboekt.

Niet vol

Wethouder Streefland gaf aan dat de nachtopvang in de betreffende nacht niet vol zat, maar dat de groep van zes man zich te laat heeft aangemeld. Die inschrijving sluit om tien uur ’s avonds. De mannen kwamen rond middernacht aan. Streefland gaf aan dat Utrecht heel coulant met dat tijdstip van 22.00 uur omgaat, terwijl andere grote steden daar veel strenger in zijn.
De wethouder zei dat veiligelanders, die door Europa en Nederland reizen, onderling communiceren via Telegram en zo op zoek zijn naar plekken waar ze kunnen slapen. “De groep kwam naar alle waarschijnlijkheid niet uit Utrecht zelf”, zei de wethouder die vermoedt dat ze uit Duitsland komen. “Uit het feit dat ze goed Duits spreken weten we dat ze in Duitsland zijn geweest.” Vaak komen dit soort groepen met de laatste trein uit Leeuwarden, zo beredeneerde Streefland.
De wethouder gaf vervolgens aan, dat als de groep wel op tijd geweest zou zijn, dat opvang nog steeds niet makkelijk geweest zou zijn. Er zou bijvoorbeeld extra bewaking geregeld moeten worden. “Deze groepen zijn niet goed te mengen.” De wethouder vraagt de raad om te besluiten om de regels strenger te handhaven, net als Amsterdam, Rotterdam en Den Haag. Omdat Utrecht zo coulant is, heeft dat een aanzuigende werking. Ook het creëren van extra plaatsen betekent dat de er extra leden van deze groep van veiligelanders naar Utrecht zullen komen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.