Translate

woensdag 17 januari 2024

Landbouwmachines wel gered maar 270 dieren die na de uitbarsting door boeren in de steek zijn gelaten, zijn al dagen niet gevoed of gedrenkt


Er wordt een gewaagde operatie gelanceerd om meer dan 200 schapen te redden die door boeren aan hun lot zijn overgelaten na een vulkaanuitbarsting in de buurt van de geëvacueerde IJslandse stad Grindavik.


Lavastroom richting het dorp 2 dagen geleden  Foto: The Guardian UK

Nu gesmolten lava huizen in vuur en vlam zet en het grondoppervlak barst, proberen reddingsteams naar schatting 270 dieren uit hun velden en binnenhokken te halen.

De dieren, die al dagen niet zijn gevoerd of gedrenkt, hadden aanvankelijk geen prioriteit gekregen. Dierenwelzijnsactivisten sloegen alarm na het zien van beelden van dure machines die uit de gevarenzone werden gehaald in plaats van uit de schapen.

Een boer had reddingswerkers overgehaald om hem maandagavond te helpen bij het evacueren van 30 schapen aan de rand van de stad, maar naar schatting nog eens 270 zijn gestrand op gevaarlijkere locaties. rindavik, een vissersdorp in het zuidwesten van het eiland, werd voor het eerst geëvacueerd voor Kerstmis nadat de nabijgelegen vulkaan Fagradalsfjall op 18 december uitbarstte.

In de weken daarna blijken enkele boeren met hun vee te zijn teruggekeerd.

Een daaropvolgende grote uitbarsting op zondag dwong tot een verdere evacuatie, maar de schapen moesten in de haast worden achtergelaten om te ontsnappen.

Anna Berg Samúelsdóttir, bestuurslid van de Animal Welfare Association of Iceland (Dýraverndarsamband Íslands), zei dat de autoriteiten zich aanvankelijk niet bewust leken te zijn van het feit dat het vee zich nog steeds in de gevarenzone bevond.

Ze zei: "We merkten dat zeer dure dingen meer prioriteit kregen dan dierenleven, zoals grote machines. Ze waren op zondag aan het werk. De dieren stonden in afgesloten hokken.

"Ze hebben geen water in de hokken. Er zijn gisteravond enkele dieren gered door de eigenaar van 30 schapen. Maar hij moest vechten met de autoriteiten om het te doen.

"Een deel van de overgebleven dieren staat in de wei. Dat zal nog problematischer zijn omdat dit gebied zo gevaarlijk is. En dan nog wat dieren... zijn binnenin opgesloten. En het probleem is dat de schapen midden in de stad staan waar het gevaar is."

Anna Berg zei dat ze zondag op de hoogte waren gebracht van 247 schapen die in gevaar waren, maar dat de aantallen later werden bijgewerkt tot dichter bij de 300.

"Dus dat is een beetje wazig", zei ze. "Het is echt gevaarlijk omdat er scheuren zijn ontstaan en het land afgelopen zondag ongeveer 1,4 meter is verschoven.

"De scheuren worden groter, dieper. En er zijn veel scheuren en je kunt niet zien aan de oppervlakte. Het lijkt misschien alsof alles in orde is, maar dan is er een groot gat onder het asfalt of de aarde. En dat gebeurde gisteren. Er was een redding van een man die door het asfalt stapte."

De president van IJsland, Guðni Th Jóhannesson, zei zondag laat in een televisietoespraak dat het land vecht tegen "enorme natuurkrachten". IJsland ligt boven een vulkanische hotspot in de Noord-Atlantische Oceaan en heeft gemiddeld één uitbarsting per vier tot vijf jaar.

De uitbarsting van zondag was de vijfde in minder dan drie jaar op het schiereiland Reykjanes, waar al eeuwen geen uitbarsting meer was geweest. De vulkanoloog Patrick Allard van het Franse Institut de Physique du Globe de Paris zei dat de heropening van een lang slapende breuklijn betekende dat lava in het gebied kon worden opgeworpen met weinig waarschuwing voor de komende jaren.

"Na acht eeuwen van een relatieve breuk en een volledige stopzetting van oppervlakteactiviteit, zijn we een nieuwe episode van plaatscheiding ingegaan die enkele jaren - mogelijk decennia - zou kunnen duren," vertelde hij aan AFP.

De laatste uitbarstingen hebben geen bevestigde sterfgevallen veroorzaakt, maar één persoon wordt vermist nadat hij naar verluidt in een spleet was gevallen. Het IJslandse meteorologische bureau zei in een verklaring dat het gebied een hoog risico vormde en dat nieuwe scheuren zonder waarschuwing konden openen.

Ontdek meer over deze onderwerpen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten