Officier Amerikaanse luchtmacht gekroond tot Miss America 2024

Madison Marsh, een 22-jarige tweede luitenant bij de Amerikaanse luchtmacht en masterstudent aan het openbare beleidsprogramma van de Harvard Kennedy School, kwam zondagavond als overwinnaar uit de bus tijdens de Miss America-verkiezing 2024 in Orlando, Florida.

Marsh, die de staat Colorado vertegenwoordigde, is de eerste luchtmachtofficier in actieve dienst die ooit de nationale titel heeft ontvangen. Ellie Breaux uit Texas werd tweede. Eenenvijftig deelnemers namen deel aan het evenement, die alle 50 Amerikaanse staten en het District of Columbia vertegenwoordigden. De optocht volgde op drie nachten met voorbereidende wedstrijden.

Aan het begin van het hoofdevenement werd het deelnemersveld beperkt tot elf halve finalisten – tien gekozen door de voorlopige juryleden, en één door een openbare stemming die openstond voor fans en volgers van de verkiezing in de Verenigde Staten. Deze elf vrouwen namen vervolgens deel aan vier competitieronden.

Marsh en Breaux, die in het eindklassement werden gevolgd door respectievelijk de tweede, derde en vierde plaats, Cydney Bridges uit Indiana, Mallory Hudson uit Kentucky en Caroline Parente uit Rhode Island. In de enigszins uiteenlopende discussieronde, waarin onderwerpen als terrorisme, technologie, voeding en klimaatverandering aan bod kwamen, reageerde Marsh op het onderwerp ‘drugs in Amerika’ door te denken aan de strijd van haar overleden moeder tegen alvleesklierkanker.

In de talentenronde presenteerde ze een gesproken woord waarin het behalen van een vliegbrevet op 16-jarige leeftijd centraal stond. De vijf finalisten kregen vervolgens een aanvullende vraag over hun doelen als Miss America. Marsh reageerde door haar militaire kwalificaties te benadrukken als een belichaming van haar toewijding om ‘met passie’ te leren en te leiden.

Ze volgt Miss America van 2023 op, Grace Stanke uit Wisconsin. De Miss America’s Teen-verkiezing van 2024, die zaterdagavond plaatsvond, kroonde de 16-jarige Hanley House uit North Carolina.

error: Kopiëren mag niet!