Nieuws

Jonge vluchtelingen in Haaksbergen op de vuist om tosti: "Men is letterlijk slaags geraakt"

Jonge vluchtelingen op de vuist in opvanglocatie in Haaksbergen.
Jonge vluchtelingen op de vuist in opvanglocatie in Haaksbergen. © Google Street View
Zo'n vijftien tot twintig jonge alleenstaande vluchtelingen gingen het afgelopen weekend met elkaar op de vuist in een opvangcentrum aan de Molenstraat in Haaksbergen. De aanleiding voor de knokpartij? "Ze hadden een conflict over een tosti en raakten slaags met elkaar."
Omdat er sprake was van geweld en vanwege de omvang van de groep, vijftien tot twintig Arabische en Eritrese jonge vluchtelingen, rukte de politie zaterdag groot uit. Dat meldde burgemeester Rob Welten gisteravond tijdens een vergadering van een raadscommissie.
Meerdere politiewagens haastten zich naar het voormalige hotel Morssinkhof aan de Molenstraat in Haaksbergen, waar 34 asielzoekers van 12 tot 14 jaar oud worden opgevangen. "Dit vanuit de gedachte: beter afschalen als het niet nodig is dan alsnog moeten opschalen."

Tosti

Toen de politie aankwam bij de opvanglocatie, waren de vechtende jongeren door de leiding al uit elkaar gehaald. "Ze hadden een conflict over een tosti en zijn daarna met elkaar slaags geraakt." Wapens zijn niet aangetroffen in het voormalige hotel, benadrukte Welten. "Men is letterlijk slaags geraakt. Men is met elkaar op de vuist gegaan." Daarbij vielen geen gewonden en was er geen gevaar voor de omgeving, benadrukte Welten.
Spanningen binnen een groep jongeren zijn niet altijd te voorkomen
Burgemeester Rob Welten
De burgemeester is zaterdag direct na het incident geïnformeerd door de politie. "Maar we moesten zelf contact opnemen met de locatie", zei Welten die de afspraken die zijn gemaakt met het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) nog eens tegen het licht wil houden.

Spanningen

Die politie-inzet leidde tot de nodige onrust in de omgeving van de opvanglocatie. "Daarom heeft dit onze volle aandacht", aldus Welten. Ook omdat elk incident er volgens hem één te veel is. "Dat geldt zeker voor incidenten met uitstraling naar de samenleving als deze. Maar daarbij moet ook worden gezegd dat spanningen binnen een groep jongeren niet altijd zijn te voorkomen. Dat geldt ook als het bijvoorbeeld een groep jongeren uit Haaksbergen zou zijn op een kleine locatie, dan kun je niet voorkomen dat er spanningen zijn."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.