Nieuws

Sinterklaasrellen Staphorst: justitie eist 'forse' straffen tegen drie verdachten

De drie verdachten met hun advocaten in de Zwolse rechtbank
De drie verdachten met hun advocaten in de Zwolse rechtbank © ANP
Voor hun rol bij de rellen rond de intocht van Sinterklaas in Staphorst in 2022, wil justitie dat drie mannen een werkstraf van 180 uur en een voorwaardelijke celstraf van twee weken krijgen, met een proeftijd van drie jaar. Een geplande demonstratie tegen zwarte piet werd door de drie jonge verdachten uit Staphorst onmogelijk gemaakt. "Terwijl de slachtoffers geen kant op konden, is het geweld maar doorgegaan. Deze forse straf moet een keiharde waarschuwing zijn", zei de officier van justitie.
"Het is wel wat uit de hand gelopen, dat geef ik toe", zei de 27-jarige verdachte uit Staphorst vanmiddag in de rechtbank in Zwolle. "Ik heb wat eieren in de hand genomen en gegooid, maar daar heb ik het verder bij gelaten." Waarom hij het deed? "Sinterklaas is een kinderfeest en het doel was om ervoor te zorgen dat het kinderfeest niet verstoord werd. Ik hecht niet zozeer aan zwarte piet, maar wel aan tradities."

Angstige momenten

Het was volgens een van de slachtoffers "enorm beangstigend", toen demonstranten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) en waarnemers van Amnesty International op 19 november 2022 belaagd werden.
KOZP wilde demonstreren tegen zwarte piet in Staphorst, maar nog bij de afslag van de A28 werd hun weg geblokkeerd door een groep vooral zwart geschminkte mannen. "We wilden ze tegenhouden op de afrit van de snelweg, zodat het kinderfeest in Staphorst gewoon door kon gaan", vertelde de 20-jarige verdachte uit Staphorst.
Een 22-jarige inwoner van het dorp liep met een fakkel op de demonstranten af. "Het is een opwelling gebeurd. Ik heb me op laten naaien en ben met de groep meegelopen", vertelde hij in de rechtbank. "Ik wilde een tegengeluid laten horen. Zwarte piet is een traditie van ons en die traditie moet blijven."
Rellen bij intocht Sinterklaas in Staphorst
Rellen bij intocht Sinterklaas in Staphorst © ANP

'Bel 112'

Op videobeelden die tijdens de rechtszitting werden getoond, is te zien hoe een waarnemer van Amnesty International in diens auto bekogeld wordt met eieren en hoe mannen het voertuig blokkeren. "Bel 112, nu!", roept de bestuurder naar de passagier. De Amnesty-medewerker is verontwaardigd dat er verderop een politiebus staat, maar dat er niet wordt ingegrepen. "De politie staat daar maar te kijken!"
Uit onderzoek bleek onlangs dat de politie de demonstranten en waarnemers niet goed beschermde.

'Extreem gevaarlijke situatie'

De auto's van de slachtoffers zijn besmeurd met eieren, autobanden zijn leeg laten lopen, een relschopper probeerde een brandende fakkel naar binnen te duwen in de auto, ruitenwissers zijn gesneuveld en er zijn spullen gestolen uit een van de voertuigen.
Volgens KOZP was er sprake van een "extreem gevaarlijke situatie". De slachtoffers verlieten onder politiebegeleiding Staphorst; van een demonstratie tegen zwarte piet is het nooit gekomen. "Dat mag nooit meer gebeuren", zei de officier van justitie.
Vijf mensen deden aangifte van de bedreigingen. Zij eisten vandaag een schadevergoeding van honderden euro's.

Meer dan vier verdachten

Justitie gaf vandaag in de rechtbank toe dat er veel meer mensen betrokken waren bij de rellen. "We weten nog steeds van heel veel mensen niet wie ze zijn. Dat wordt ons ook kwalijk genomen, waarom we nu deze vier mannen vervolgen", zei de officier van justitie.
Ze vroeg de drie aanwezige verdachten of ze willen zeggen wie de andere relschoppers zijn, maar dat weigerden ze. "Het is hun eigen verantwoordelijkheid", zei een van de mannen.
Beelden van het grimmig verlopen protest:
Zo verliepen de rellen rond intocht Sinterklaas in Staphorst
De zaak tegen een 39-jarige man uit Twenterand, die volgens justitie ook een rol heeft gespeeld tijdens de 'Sinterklaasrellen', wordt later behandeld. De advocaat van de verdachte was ziek.

Geen Sinterklaasintocht meer

Vanwege de ernstige ongeregeldheden besloot Staphorst om vorig jaar geen Sinterklaasintocht te organiseren. Uit onafhankelijk onderzoek bleek dat de gemeente zelf ook fouten heeft gemaakt. Al voor de demonstratie werden er leden van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) bedreigd. De gemeente nam die signalen niet serieus.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak tegen de drie mannen.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.