RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Politiek

Timmermans boos dat formerende partijen over meer dan rechtsstaat spreken

GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans. Beeld © ANP

GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans en PvdD-voorvrouw Esther Ouwehand eisen opheldering van informateur Ronald Plasterk. Tegen de afspraak in spreken de formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB onder leiding van Plasterk over meer onderwerpen dan alleen de waarborgen voor de rechtsstaat en de grondrechten.

Want hoewel de formerende partijen geen uitspraken doen over de inhoud van de gesprekken, werd vandaag duidelijk dat er ook over andere zaken wordt gesproken. Dat komt doordat experts op het gebied van economie en financiën aan de formatietafel zijn aangeschoven.

Advies
Lees ook:
Advies Plasterk: inhoudelijke gesprekken PVV, NSC, VVD en BBB, eerst over grondrechten

Nederlandsche Bank en CPB

Het gaat om president van De Nederlandsche Bank Klaas Knot, de directeur van het Centraal Planbureau Pieter Hasekamp en Bas van den Dungen, de hoogste ambtenaar op het ministerie van Financiën.

Het is de duidelijkste officiële aanwijzing tot nu toe dat de gesprekken aan de formatietafel al enige tijd niet meer alleen gaan over rechtsstatelijke bezwaren tegen regeren met de PVV. Eerder bleek dit overigens ook al doordat financieel specialisten van fracties aanschoven bij de overleggen.

Timmermans en Ouwehand willen een brief van informateur Plasterk. "De onderhandelende partijen praten al over beleid zonder dat bekend is of er harde garanties zijn over de rechtsstaat. Dat was niet de afspraak. En dus moet er opheldering komen", schrijft Timmermans op X.

Plasterk laat in een reactie weten dat in de onderhandelingen geen afspraken zijn geschonden. Hij zal de brief waarom Timmermans en Ouwehand hebben gevraagd schrijven en naar de Kamer sturen.