Niloufar Hamedi (rechts) en Elaheh Mohammadi na hun vrijlating uit de gevangenis
NOS Nieuws

Extra straf voor Iraanse Nobelprijswinnaar, nieuwe aanklacht tegen journalisten

De Iraanse Nobelprijswinnaar Narges Mohammadi (51) heeft nog eens 15 maanden cel gekregen. De veroordeling was op 19 december, maar haar familie heeft dat nu pas bekendgemaakt op het berichtenplatform Threads.

Ongeveer tegelijkertijd werd bekend dat twee vrouwelijke Iraanse journalisten die gisteren juist op borgtocht vrijkwamen, voor nog een extra aanklacht worden vervolgd.

Vijf veroordelingen sinds 2021

Narges Mohammadi zit sinds 2021 vast voor "propaganda tegen de islamitische republiek" en kreeg voor haar strijd vorig jaar de Nobelprijs voor de Vrede. Haar kinderen, die met hun vader in Parijs wonen, namen die vorige maand in ontvangst. Eerder werd ze ook al meerdere keren veroordeeld.

Vanuit de gevangenis blijft Mohammadi tegen het Iraanse regime strijden. Volgens haar familie is ze sinds haar gevangenneming in 2021 nu al vijf keer veroordeeld, waarvan drie keer voor activiteiten in gevangenschap. Bij elkaar opgeteld komen de vijf veroordelingen uit op 12 jaar en 3 maanden cel en 154 zweepslagen.

De kinderen van Narges Mohammadi, Kiana en Ali, namen de Nobelprijs in ontvangst

De familie schrijft op Threads dat de laatste veroordeling bestaat uit 15 maanden cel, twee jaar verbanning uit Teheran en aangrenzende provincies, een verbod van twee jaar om lid te zijn van politiek-maatschappelijke organisaties en een verbod van twee jaar om een mobiele telefoon te gebruiken.

De rechter oordeelde volgens de familie dat Mohammadi door het verspreiden van kritiek op het regime chaos en onrust veroorzaakt en daarmee de vijanden van Iran in de kaart speelt. Mohammadi was niet op de zitting aanwezig.

Strenge hoofddoekregels

Twee Iraanse journalisten, Niloufar Hamedi en Elaheh Mohammadi, kwamen gisteren op borgtocht vrij uit de gevangenis. Ze lieten zich direct na hun vrijlating fotograferen. Hamedi (31) droeg een muts, Mohammadi (36, geen familie van Narges Mohammadi) droeg een sjaal losjes om haar hoofd.

Voor justitie in Iran is dat reden om de twee te vervolgen voor het overtreden van de strenge hoofddoekregels, meldt de BBC.

De journalisten speelden een belangrijke rol in de berichtgeving over Mahsa Amini, de 22-jarige vrouw die in 2022 met veel geweld werd opgepakt door de moraalpolitie omdat ze haar hoofddoek te los zou hebben gedragen. Ze overleed na haar arrestatie in het ziekenhuis.

De dood van Mahsa Amini leidde wereldwijd tot protesten, ook in Amsterdam

Hamedi en Mohammadi, die voor hervormingsgezinde kranten werkten, deden verslag van het verdriet en de protesten na de dood van Amini. Ze werden enkele weken later opgepakt op verdenking van "collaboratie met de vijandige Amerikaanse regering" en "propaganda tegen de regering".

In oktober 2023 werden ze tot zes en zeven jaar cel veroordeeld, maar in afwachting van hun hoger beroep kwamen ze gisteren op borgtocht vrij. Ze hebben al bijna anderhalf jaar vastgezeten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl