Deze 11 Utrechtse gemeenten vangen geen asielzoekers op

© Gemeente Amersfoort
Utrecht - In de provincie Utrecht huisvesten 11 van de 26 gemeenten momenteel geen asielzoekers. Het gaat vooral om gemeenten in het westen van de regio. Dat blijkt uit een analyse door RTV Noord op basis van cijfers die zijn opgevraagd bij het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).
Opvallend is dat in vrijwel alle gemeenten die geen vluchtelingen opvangen, wel ruimte is voor Oekraïners. Op onderstaande kaart zie je welke gemeenten in de provincie Utrecht wel en geen asielzoekers opvingen.
Sommige gemeenten, die nu geen asielzoekers opvangen, zijn wel bezig met de zoektocht naar een geschikte locatie daarvoor. Of ze hebben eerder dit jaar wel asielzoekers opgevangen. En soms wordt het kaartje ook ingehaald door de actualiteit: vandaag komen er 32 jonge asielzoekers aan in Eemnes, dat staat nog niet in onderstaand kaartje.
Landelijk hebben 111 van de 342 gemeenten over een lange periode geen asielzoekers opgevangen in de afgelopen twaalf jaar. De spreidingswet, die vandaag en morgen in de Eerste Kamer wordt behandeld, zou hier mogelijk verandering in kunnen brengen.
Met de veelbesproken wet zouden gemeenten in het uiterste geval gedwongen kunnen worden om asielzoekers op te vangen. Het moet ervoor zorgen dat asielzoekers evenwichtiger worden gespreid over het land en dat het aanmeldcentrum in Ter Apel wordt ontlast, maar het is nog de vraag of het voorstel na de Tweede Kamer ook in de Eerste Kamer een meerderheid krijgt.
Burgemeester Sharon Dijksma deed gisteren een dringende oproep aan de Eerste Kamer. In het programma WNL op Zondag vroeg ze senatoren om dinsdag in te stemmen met de spreidingswet. "Wij als gemeenten hebben die wet nodig."

Statushouder of asielzoeker?

Als asielzoekers een verblijfsvergunning krijgen, heten ze vanaf dat moment statushouder. Ze kunnen dan de opvang uit en vanaf dat moment zijn gemeenten verplicht een aantal statushouders per jaar te huisvesten door ze een woning aan te bieden. Dat heet de taakstelling.

Voor vluchtelingen uit Oekraïne gelden andere regels. Zij mogen gelijk werken en een woning huren en hoeven niet eerst asiel aan te vragen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.