kriebelhoest

Wat is er te doen tegen kriebelhoest, slijmhoest en vastzittende hoest?

Door te hoesten, worden irriterende deeltjes uit de luchtwegen verwijderd. Het hoesten zelf kan verschillende redenen hebben, die elk een andere soort hoest veroorzaken: kriebelhoest, slijmhoest en vastzittende hoest. We gaan in op de oorzaken en wat u eraan kunt doen.

Oorzaken van hoesten

Hoesten ontstaat doordat de luchtwegen geprikkeld worden. Dat kan verschillende oorzaken hebben. Vaak ligt er een virusinfectie aan ten grondslag, zoals bijvoorbeeld een verkoudheid. Maar het kan ook om een bacteriële infectie gaan. Ook kan het een bijwerking zijn van bepaalde medicatie, van astma, maar ook door vaak de keel te schrapen. Daarnaast kan het een reactie zijn op onder andere chemische stoffen, (sigaretten)rook, erg koude of warme lucht of doordat er maagzuur terugkomt in uw keel.

Via het hoesten verwijdert het lichaam ongewenste of prikkelende stoffen uit uw keel, longen en luchtwegen. Het heeft daarmee een functie en over het algemeen is het beter het dus niet te onderdrukken. Wel kunt u verschillende dingen doen om het hoesten te verlichten.

Kriebelhoest

Een kriebelhoest wordt meestal veroorzaakt door een virusinfectie. Het wordt ook wel prikkelhoest genoemd. Of droge hoest, want er komt dan ook (vrijwel) geen slijm mee met het hoesten. Bij bepaalde medicijnen kan er als bijwerking ook een kriebelhoest optreden. Dit is onder andere het geval bij captopril, enalapril, fosinopril of lisinopril. Overleg in dat geval met uw huisarts of apotheek, of u wellicht naar een ander middel kunt overstappen.

Bij een kriebelhoest kan het helpen om veelvuldig de keel te smeren. U kunt bijvoorbeeld water of thee drinken of wat honing nemen. Op een dropje of keelpastille zuigen geeft ook tijdelijk verlichting, maar hoestdrankjes en hoesttabletten helpen niet, aldus Thuisarts.nl.

Wanneer u veel last heeft van kriebelhoest, kan uw huisarts u eventueel het hoestmiddel noscapine voorschrijven. Dit middel onderdrukt de hoestprikkel. Aangezien slijm dan niet meer wordt opgehoest, is het niet geschikt bij slijmhoest.

hoesten
Lees ook: Heftiger hoesten aan het einde van de dag? Hier komt dat door

Slijmhoest

Soms komt er met het hoesten slijm mee, u heeft dan last van slijmhoest. U kunt dit doorslikken, zodoende wordt het naar de maag afgevoerd. Het kan helpen om iets warms te drinken of te stomen met warm water. Het slijm kan hierdoor oplossen. Hoestmiddelen speciaal tegen slijmhoest of slijmoplossende drankjes helpen over het algemeen niet. Het is daarnaast beter om de hoest niet te onderdrukken, zodat het slijm het lichaam uit kan.

Vastzittende hoest

Wanneer er er (taai) slijm vastzit in de luchtwegen dat niet opgehoest kan worden, dan is er sprake van een vastzittende hoest. Daardoor kunt u mogelijk ook moeite hebben met ademen of last hebben van een zwaar gevoel op de borst. Het kan veroorzaakt worden door een virusinfectie, maar ook door onder andere roken. Het kan helpen om met een extra kussen te slapen of als het mogelijk is uw hoofdeinde wat omhoog te zetten. Dat maakt het ademen makkelijker.

Meer maatregelen tegen hoesten

Schone lucht zorgt ervoor dat de luchtwegen minder geprikkeld worden. Vermijd daarom ruimtes met rook of vieze lucht. Als u rookt, stop dan met roken. Probeer de keel niet of zo min mogelijk te schrapen. Dit irriteert de keel namelijk en daardoor gaat u weer hoesten.

Bij een verkoudheid kunt u een neusspray gebruiken om uw neus open te houden. Daardoor hoeft u minder door uw mond te ademen en blijven uw slijmvliezen vochtiger. Door droge slijmvliezen kunt u meer gaan hoesten. Stof en huisstofmijten kunnen de hoestprikkel erger maken, dus probeer het huis zo stofvrij mogelijk te houden.

Wanneer met hoesten naar de dokter?

Over het algemeen gaat hoesten vanzelf, binnen zo’n 3 weken over. Is dat niet het geval of gaat u zich ernaast ziek(er) voelen neem dan contact op met uw huisarts. Doe dat ook wanneer u zich benauwd voelt of wanneer u bloed of roestbruin slijm ophoest.

(Bron: Thuisarts.nl, moetiknaardedokter.nl, apotheek.nl, Margriet,Gezondheidsplein, Arts en Zorg, Benu, griepalert.nl, Longfonds. Foto: Shutterstock)

Geef een reactie

Reactie

    zjeng3009 says:

    Ze maken het wel heel erg moeilijk bij de belasting,met wanneer krijg je wat en wanneer moet je terugbetalen…alles is toch bekend waarom geven ze het geld dan niet automatisch aan iedereen die er recht op heeft en geef niks als men er geen recht op heeft, d’r zijn koppen genoeg bij de belasting om het allemaal op een makkelijke manier wel of niet toe te kennen.