Horecaondernemers passen prijzen en menukaart aan door stijgende kosten

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie © ANP
NOORDWIJK - Een drankje of hapje in café, restaurant of op terras gaat dit jaar waarschijnlijk een stuk meer kosten. Door de stijgende kosten moeten de horecaondernemers de prijzen verhogen en in sommige gevallen zelfs de menukaart inperken. Ondernemers op de boulevard van Noordwijk worstelen ermee.
Bij de horecaondernemers langs de boulevard van Noordwijk hangt de vlag niet bepaald in top. Het half gesloopte Hotels van Oranje geeft de kuststrook een trieste aanblik. Het gemoed is er bij de ondernemers niet veel beter op geworden nu de kosten om hun zaak draaiende te houden ook steeds hoger worden.
Nawid Bakhtiar, eigenaar van visrestaurant 'De Botter' somt op: 'Huur, elektriciteit, inkoopprijzen en nu zijn dit jaar ook de personeelskosten nog omhoog gegaan. Als je alle kosten bij elkaar optelt is dat een hoop geld. Dus wij moeten dat wel bij klanten neerleggen.'

Niet alle kosten doorberekenen

Ook collega Daniel van der Walle, eigenaar van het Pannekoekenhuisje Noordwijk, ziet de kosten alsmaar stijgen. Hij wil daarom zijn prijzen verhogen met 10 tot 15 procent, maar denkt dat er ook collega’s zijn die verhogingen tot wel 25 procent doorvoeren.
Toch wil Van der Walle niet al zijn kosten in de prijs doorberekenen, omdat hij bang is dat hem dat teveel klanten kost. Daarom probeert hij te besparen op personeelskosten door zelf meer in zijn zaak te werken.

Minder producten op de menukaart

Ook Nawid Bakhtiar, die zijn prijzen met 6 tot 15 procent zegt te verhogen, zoekt naar manieren om de kosten voor zijn visrestaurant te drukken. Zo wil hij zo energiezuinig mogelijk werken, de inkoop zo laag mogelijk houden en meer digitaliseren.
Toch ontkomt Bakhtiar er niet aan om naast prijsstijgingen ook andere dingen op de menukaart aan te passen. Doordat bepaalde producten te duur worden om in te kopen worden ze van de menukaart gehaald. Bakhtiar: 'We weten dat de klant niet 40 euro voor een vis gaat betalen. Dus die vissoorten halen we uit het menu.'

Kaf van het koren scheiden

Van der Walle verwacht dat door de kostenstijgingen er wel ondernemers zullen zijn in Noordwijk die er het bijltje bij neergooien. 'In de coronatijd zijn veel ondernemers al hun reserves kwijtgeraakt. Dus niet iedereen heeft een even lange adem.'
Toch ziet de pannenkoekenondernemer het stoppen van collega’s niet per se als een slechte ontwikkeling. Van der Walle: 'Het kaf wordt van het koren gescheiden. Er zal een aantal horecabedrijven stoppen. En dat zal betekenen dat er minder overblijven en dat we ook minder hoeven te delen.'
>>Lees meer verhalen over horeca, restaurants en food in dit dossier