Aanhangers van de DPP
NOS NieuwsAangepast

China-kritische partij wint verkiezingen Taiwan: 'We koesteren de democratie'

In Taiwan zijn de verkiezingen gewonnen door de regerende DPP. Lai Ching-te, de huidige vicepresident, wordt president. "Taiwan heeft de wereld laten zien hoezeer we de democratie koesteren", zei hij in zijn overwinningstoespraak.

De DPP is een China-kritische partij en behaalde bij de parlementsverkiezingen iets meer dan 40 procent van de stemmen. De nationalistische Kuomintang-partij, die meer toenadering wil tot China, volgt met iets meer dan 33 procent. Kuomintang heeft haar verlies toegegeven en de DPP met de overwinning gefeliciteerd.

Geen absolute meerderheid

De DPP zal als grootste partij gaan voor een derde regeringstermijn, wat sinds de invoering van de democratie op Taiwan, in 2000, nog niet is voorgekomen. Daarbij is wel een coalitiepartner nodig. En dat is nieuw voor de DPP.

De vorige verkiezingen won de DPP steeds met meer dan 50 procent van de stemmen. Daardoor kon de partij daarna alleen regeren. Een mogelijke coalitiepartner is TPP, die op iets meer dan 26 procent van de stemmen staat.

Lai Ching-te, de huidige vicepresident, wordt president

Hoewel Lai Ching-te bij de presidentsverkiezingen geen absolute meerderheid achter zich kreeg, wordt hij wel de nieuwe president. In Taiwan wordt de kandidaat met de meeste stemmen president. Het kent geen systeem met meerdere rondes totdat een kandidaat meer dan 50 procent van de stemmen heeft gekregen.

Druk vanuit China

De verkiezingen in Taiwan zijn belangrijk voor de politieke toon van Taiwan richting China. In aanloop naar de verkiezingen heeft Peking de druk op de Taiwanezen opgevoerd. China richtte zijn pijlen met name op de DPP en heeft de verkiezingen in de beeldvorming neergezet als een keuze tussen oorlog en vrede.

Lai Ching-te zei in zijn overwinningstoespraak dat de bevolking van Taiwan de druk van buiten om de verkiezingen te beïnvloeden met succes heeft weerstaan. Vanaf nu wil hij vooruitkijken.

Daarbij wordt hij dus geconfronteerd met een parlement waarin zijn partij geen meerderheid heeft. In de toespraak zei hij dat hij wil samenwerken met de oppositie. Zo wil hij urgente kwesties waar consensus over is prioriteit geven. Ook kondigde hij aan dat hij politici van andere partijen wil vragen om minister te worden.

Dialoog

China beschouwt Taiwan als een afvallige provincie en eigen grondgebied. De Chinese president Xi Jinping zei twee weken geleden in zijn nieuwjaarstoespraak nog dat "hereniging" onvermijdelijk is. Hij vindt dat het eiland desnoods met geweld onder het gezag van de Communistische Partij moet worden gesteld.

In zijn toespraak zei Lai Ching-te te hopen dat Peking begrijpt dat alleen vrede zowel China als Taiwan ten goede zal komen. "Ik heb de belangrijke verantwoordelijkheid om vrede en stabiliteit te bewaren in Taiwan." Hij zegt te willen werken aan "een gezonde, ordelijke dialoog met China op basis van gelijkwaardigheid".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl