Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Hoger-opgeleiden

  •  
12-01-2024
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
4378 keer bekeken
  •  
universiteitleiden

Eerder kwam mij al eens een datingsite voor ‘hoger-opgeleiden’ ter ore en nu adverteert er weer een verzekeringsmaatschappij met verzekeringen voor ‘hoger-opgeleiden’. Die datingsite is nog enigszins invoelbaar. Meer opleiding, meer geld te besteden door de betere baan, kortom soort zoekt soort, ieder diertje z’n pleziertje. Die verzekeringen echter intrigeren.

‘Hoger-opgeleiden’ dienen zich blijkbaar anders te verzekeren dan hun minder fortuinlijke medemens. Het ziet er naar uit dat de verzekerings-antropologen meer weten dan u en ik. Statistisch feit is in elk geval dat mensen-met-meer-geld (hoger-opgeleiden?) langer leven. Daar valt dus langer aan te verdienen maar dat lijkt mij vooral een voordeel voor de verzekeraar en niet voor de verzekerde. Conclusies die zelfs laag-opgeleiden kunnen trekken is dat de ‘hoger-opgeleide’ wellicht meer kans heeft een fortuin te verwerven en aldus een lucratiever te verzekeren inboedel beheert. De glasverzekering van zijn riante villa, aansprakelijkheid/brand (zou een indoor privé-zwembad branden?) evenals de verzekeringen voor zijn luxe automobiel lijken mij evident.

Even verder afvinken die lijst van logische ‘hoog-opgeleiden’-risico’s; de vele verre reizen naar exotische bestemmingen dienen natuurlijk afgedekt, wellicht een reconstructieverzekering voor de privé-bibliotheek vol gesigneerde, eerste drukken van onschatbare waarde, rechtsbijstand voor de onvermijdelijke afwikkeling van de vele echtscheidingszaken aangaande alimentatie (Waarom zou een ‘hoger-opgeleidde’ zich tenslotte slechts tot één ‘hoog-opgeleide’ partner beperken. Een laag-opgeleid tussendoortje is immers niet te versmaden, toch?). De opstal, inboedel, glas, brand, aansprakelijkheid, het autootje en het broodnodige recht zijn dus afgedekt maar… Dit lijkt verdorie wel het rijtje van een laag-opgeleide verzekeringsnemer!

Waar nu is dat specifieke ‘hoog-opgeleide’-element? Betekent ‘hoog-opgeleid’ eigenlijk méer geld, méer smaak, méer te verzekeren risico?

En mag die oliedomme marktkoopman zonder opleiding die zijn eerste miljoen bij elkaar harkte door de handel in tennissokken niet reageren?

Is de ‘hoog-opgeleide’ supercrimineel weer wel welkom?

Hoe hoog men ook is opgeleid bij deze firma, op de site wordt de klant consequent aangesproken met ‘Je’. ‘Hoog-opgeleid’ wil dus niet altijd zeggen hoog-beschaafd. Blijkens de site werkt de firma ‘Op basis van statistieken’ die uitwijzen dat de beoogde doelgroep ‘minder schade heeft’.

Wat krukkig geformuleerd maar fascinerende statistiek desalnietteplus.

Onder het kopje ‘Vragen bij acceptatie verzekering’ sorteert men toch enigszins voorzichtig voor op de waarschijnlijk zéer veel gestelde waarom-vraag.

“Het is heel gebruikelijk dat een verzekeraar bepaalde vragen stelt bij het aanvragen van een verzekering. Dit worden ook wel acceptatiecriteria genoemd”, formuleert men in Jip en Janneke-taal die opmerkelijk genoeg meer past bij het vocabulaire van de ‘lager-‘ dan de ‘hoog-opgeleiden’.

Écht raadselachtig wordt het bij de zinsnede“Wij vragen bij de aanvraag ook naar opleidingsniveau. Gezien ons verleden is het een logische stap om onze schadeverzekeringen aan te bieden aan hoger opgeleiden”. Ons verleden? Verleende deze firma al eerder een ánder soort diensten aan ‘hoger-opgeleiden’? Baatte men een luxe resort uit of wellicht een discrete escortservice voor ‘hoog-opgeleiden’ of… zou het een ongelukkige schrijffout zijn?

Bedoelde men misschien ‘Uw verleden’: In het verleden claimden dermate veel lager-opgeleiden dat men zich is gaan toespitsen op de ‘hoger-opgeleiden’.

Dat zou natuurlijk kunnen maar dat lijkt mij meer een interne bedrijfsmemo, en wat heeft de klant tenslotte te maken met de beweegredenen van zijn verzekeraar?

Curieus genoeg vind de firma het dan ook wél weer belangrijk dat de ‘allerarmsten’ (niet-opgeleiden?) een kans moeten hebben op ‘goed onderwijs en verdere levensomstandigheden’. Daartoe doneert deze moderne Robin Hood een deel van de winst en verzekert indirect het lot van een aantal inwoners van de Derde Wereld. Lovenswaardig, ‘niet-opgeleiden’ opvoeden tot ‘hoger-opgeleiden’ waarna men hen met een gerust hart verzekeringen kan verkopen. Vermoed ik. Charitas in de gloria!

Wellicht is het een aardig idee om op rekening van de ‘hoog-opgeleiden’ in één keer de hele Derde Wereld te verzekeren?

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.