Asielzoekers weer weg uit hotel op Kijkduin

Asielzoekers komen zondag aan bij het NH Hotel in Kijkduin
Asielzoekers komen zondag aan bij het NH Hotel in Kijkduin © ANP
DEN HAAG - Alle asielzoekers die zo'n 7,5 week in de tijdelijke asielopvang in het Haagse Kijkduin verbleven zijn overgeplaatst, omdat de locatie maandag dichtgaat. De komst van de asielzoekers kon op voorhand op veel kritiek rekenen van onder meer bewoners. Maar volgens een woordvoerster van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is de periode zonder overlast verlopen.
In de tijdelijke opvang in het Atlantic Hotel verbleven zo'n 120 asielzoekers. Volgens het COA is 75 procent van hen opnieuw ondergebracht in noodopvanglocaties door het land en de rest in asielzoekerscentra.
De woordvoerster vertelt dat het afscheid altijd een vervelend moment is, omdat asielzoekers een band opbouwen en dan weer uit elkaar moeten. Dat geldt overigens ook voor de COA-medewerkers, die bij het afscheid door de asielzoekers in het Nederlands werden toegesproken met 'ontzettend bedankt' en 'tot ziens'.

'Hartverwarmende' periode

De bewoners van Kijkduin waren in eerste instantie geschrokken van de snelle komst van de tijdelijke asielopvang, maar na een informatieavond waren ze al niet meer boos, vertelt de woordvoerster.
Volgens haar is de periode zelfs 'hartverwarmend' geweest, omdat mensen kleding, spellen, notitieboeken en taart kwamen langsbrengen. De kamers waar de asielzoekers verbleven worden verder aangekleed en dienen dan gewoon weer als hotelkamers.