Na schaatskoorts ook sneeuwpret? 'Het kán, maar de modellen bieden geen zekerheid'

© Riks Ozinga
Provincie Utrecht - Amper bekomen van de schaatskoorts dient het volgende weerfenomeen zich aan: het wordt volgende week weer kouder met kans op sneeuw. Of onze provincie écht wit gaat kleuren, is nog maar de vraag. RTV Utrecht-weervrouw Grieta Spannenburg kan geen zekerheden geven, maar... "er ís een kans".
Na een vrij koude week nemen de temperaturen vandaag en dit weekend weer iets toe. Toch kan de dikke winterjas nog niet in de kast. "Het is niet zo dat de winter zich al helemaal gewonnen geeft", zegt Spannenburg.
Na het weekend wordt het namelijk weer kouder. "Vanuit de Noorse Zee stroomt er in de loop van het weekend heel koude lucht. Die komt langzaam naar ons toe, en vanaf maandag gaan de middagtemperaturen weer omlaag. Vanaf zee komen er dan winterse buien aan." De weervrouw denkt dat de lucht wel koud genoeg is "om er natte sneeuw en hagel uit te duwen". Onweer behoort ook tot de mogelijkheden.

Armpje drukken

Vanaf woensdag is het weer onzekerder. Dat kom niet alleen omdat die dag nog verder weg is, maar ook omdat we op een grensvlak terecht komen. Waar er vanuit het zuidwesten milde lucht aankomt, komt er vanuit Scandinavië juist koude lucht aan, legt Spannenburg uit. "Die stromen botsen ergens op elkaar. Waar precies is nog de vraag, dat kan hier of in Frankrijk zijn. En vraag is ook: wie is er sterker bij het armpje worstelen?"
Een pak sneeuw behoort tot de mogelijkheden. "Kijk, er is een kans...", zegt Spannenburg. "Maar het vervelende is dat er meerdere berekeningen zijn. Dus het kan, maar er moet nog heel wat water door de Rijn om dat te laten gebeuren."

Complexe berekeningen

Die berekeningen zijn vrij complex, legt Spannenburg uit. "Het gebeurt op basis van allerlei natuurkundige formules van hoe de atmosfeer werkt. Er zijn meerdere modellen die ook weer meerdere opties hebben."
Bij een ander weertype kan de voorspelling al wel eerder betrouwbaar zijn dan nu. Als een hogedrukgebied in de zomer lang aanhoudt is het een week van tevoren al vrij zeker welk weer het gaat worden. "Maar als het weer heel dynamisch is, zoals nu, dan wordt het moeilijk."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.