Ads Top

Studenten zetten afval om in eiwit

Een groep Wageningse studenten won de internationale studentenwedstrijd Rethink Waste met hun idee om van reststromen hoogwaardig eiwitpoeder te maken. Vier van hen richten nu een bedrijf op om hun ideeën in de praktijk te brengen.

Eind 2022 vormden enkele studenten een team voor de Rethink Waste Challenge. In deze internationale studentenwedstijd ging het om het beste businessplan of prototype om een afvalstroom te transformeren in een waardevol product.

Aan de wedstrijd deden meer dan 190 studenten mee van 72 universiteiten uit 33 landen. Wat begon met een stapeltje post-its met vage ideeën en ruiken aan gefermenteerde kool, eindigde in juni als het winnende team Afterlife met het beste businessplan voor een economisch rendabel product uit afval.

De schimmels kunnen uit de reststromen eiwitten maken met evenveel voedingswaarde als eiwitten uit vlees en zuivel. Plantaardige eiwitten uit bijvoorbeeld soja zijn wat minder hoogwaardig. Voor veganisten is dit daarom echt heel waardevol. 'Je kunt het eiwitproduct als een schepje bloem in een eiwitshake gooien, maar de industrie kan het ook verwerken in vleesvervangers.’

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.