Klimaatgekkies in paniek – Frankrijk laat de doelstellingen voor duurzame energie vallen en geeft prioriteit aan kernenergie in de nieuwe energiewet

0

Critici bespotten een nieuwe Franse energiewet als een stap terug, die de verdere ontwikkeling van kernenergie bevordert en het stellen van doelstellingen voor zonne- en windenergie en andere hernieuwbare energiebronnen vermijdt, meldt France24.

Frankrijk streeft, net als andere EU-landen, naar koolstofneutraliteit in 2050.

De voorgestelde tekst, die begin volgende maand aan het kabinet zal worden voorgelegd en vervolgens aan de wetgevers zal worden voorgelegd, bevestigt opnieuw de toewijding van Frankrijk aan kernenergie om de “energiesoevereiniteit” te garanderen.

Het land werd na de oliecrisis van 1973 een leider op het gebied van de opwekking van kernenergie en bouwde meer dan vijftig van dergelijke energiecentrales die ongeveer tweederde van de elektriciteit van het land produceerden .

Maar die reactoren zijn aan het verouderen en Frankrijk moet de eerste van een nieuwe generatie kerncentrales nog online zetten.

De voorgestelde tekst bevestigt “de duurzame keuze voor het gebruik van kernenergie als een concurrerende en koolstofvrije” bron van elektriciteit en richt zich op de bouw van ten minste zes en zelfs 14 nieuwe reactoren om de overgang naar schone energie te voltooien en de doelstellingen op het gebied van klimaatverandering te halen.

Maar de voorgestelde tekst stelt dergelijke doelstellingen niet voor het opbouwen van hernieuwbare capaciteit, in het bijzonder wind- en zonne-energie, terwijl eerdere energiewetten dat wel deden.

Het ministerie van Energietransitie zei dat “het onjuist is om te zeggen dat er geen doelstelling voor hernieuwbare energie bestaat”, aangezien de regering de doelstellingen later zelf zal vaststellen.

Advertisement

Maar die belofte bevredigt activisten en experts niet.

“Het is een vreselijke stap terug”, zegt Arnaud Gosse, een advocaat gespecialiseerd in milieurecht.

Hij herinnerde eraan dat het parlement in een wet uit 2019 de wens heeft uitgesproken om te debatteren over het aandeel van verschillende energiebronnen in de totale productie.

Jules Nyssen, voorzitter van de Franse Unie voor Hernieuwbare Energie, verklaarde “verbijsterd” te zijn nadat hij ontdekte dat doelstellingen voor duurzame energie niet in het ontwerp voorkwamen.

Voor Anne Bringault, energietransitiemanager van het Climate Action Network, “is dit een uiterst belangrijke stap achteruit, en totaal inconsistent met de Europese doelstellingen.

Het wetsontwerp schrapt ook doelstellingen voor het verminderen van het energieverbruik via renovatie van gebouwen.


Help ons de censuur van BIG-TECH te omzeilen en volg ons op Telegram:

Telegram: t.me/dissidenteen

Meld je aan om onze gratis dagelijkse nieuwsbrief met het belangrijkste nieuws direct in je mailbox te ontvangen:

We sturen je geen spam! Lees ons privacybeleid voor meer informatie.

Vergeet niet de bevestigingsmail te openen om de nieuwsbrief te activeren (check je spambox als je hem niet ziet)


Duitse groene waanzin krijgt klap in het gezicht in Dubai – 22 landen gaan kerncentrales bouwen

Er wordt vooraf gemodereerd dus het kan even duren voor je comment verschijnt.

Klik op de tag ⬇️ om meer te lezen over

Meer Laden
Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Comments
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties