Utrechtse huisarts geeft tips voor de kou: 'Ga buiten zwemmen'

© Pixabay
Provincie Utrecht - Het is koud, en in deze periode hebben veel mensen last van griep, verkoudheid of een uitgedroogde huid. Hoe komt dat en wat helpt wel en wat helpt niet? Een Utrechtse huisarts geeft tips.
Met lage temperaturen verspreiden griep, virussen en bovenste luchtweginfecties zich beter. Dat komt doordat de neus en slijmvliezen minder goed doorbloed zijn, legt de Utrechtse huisarts Rinske van Goor uit.
Met niet roken, gezond eten en genoeg slaap hou je je weerstand zo hoog mogelijk, zegt de huisarts. Maar helaas: er is geen wondermiddel. "Er zijn mensen die er gevoeliger voor zijn, dat is gewoon pech."

Heb geduld

Gelukkig kan iemand met een normale gezondheid zo'n virus prima aan, en lost je afweersysteem het op, zegt Van Goor. Dat kost wel tijd. "Soms hoor ik van patiënten: ik hoest al een week. Maar dat is tot twee weken lang normaal." Zolang je niet heel benauwd of doodziek bent, of meer dan vijf dagen koorts hebt is geduld het allerbelangrijkst, benadrukt de huisarts.
Als je niet heel ziek bent is het goed om actief te blijven. Daar word je niet zieker van, en het herstel duurt ook niet langer, zegt van Goor. "Alleen bij een longontsteking moet je echt rust houden. Verder moet je zelf voelen wat je aankan."
Voldoende slapen is het belangrijkst voor je herstel, tipt de huisarts. En gezond eten is net als altijd goed voor de basis, zegt van Goor. "Het enige dat is bewezen is dat vitamine C mogelijk een positief effect heeft bij griep. Verder hebben vitaminepillen geen zin bij ziekte, je lichaam heeft geen hogere vitaminebehoefte."
Eenmaal beter, roepen mensen vaak "het hopelijk nu wel even gehad te hebben." Maar juist als je net grieperig bent geweest ben je wat vatbaarder om weer ziek te worden, zegt Van Goor. Heb je in het winterseizoen drie keer koorts, is dat dus vette pech. "Als je tussendoor goed opknapt is je weerstand op zich prima."

Buiten zwemmen

Ziek of niet ziek: frisse lucht doet een mens goed, ook met lage temperaturen. "Bij mij in de wijk zijn er steeds meer mensen die elke dag buiten zwemmen. Dat kan echt geen kwaad, het is zelfs goed voor je. Alleen mensen met hart- en vaatziekten moeten dit niet zomaar doen." Het effect is te vergelijken met dat van dat van de sauna, het versterkt de bloedcirculatie, legt de huisarts uit.
Voor wie zwemmen te koud is: een rondje wandelen of hardlopen ook gezond. Wanneer je een virus hebt en je holtes verstopt zitten, komt dat vaak zelfs weer los door frisse lucht.
Heel de dag binnen zitten is in elk geval niet goed. "Als je heel de dag in een verwarmd huis zit en nooit even de kou in gaat, went je lijf ook niet aan kou en kun je er minder goed tegen." Die verwarmde huizen zorgen ook voor andere problemen. "Daardoor droogt de huid sneller uit. Wanneer het koud is zie ik vaker een kapotte huid en eczeem."

Duurder is niet beter

Gelukkig zijn er hier een aantal simpele oplossingen voor. Hou je huid goed vet met vette zalf, zegt Van Goor. "Iets duurs kopen is niet nodig, dat maakt geen bal uit. Vaseline(zalf) bijvoorbeeld is ook prima."
Funest voor de huid is vaak douchen. Het valt de huisarts op dat veel mensen twee keer per dag onder de douche gaan. "Omdat ze naar de sportschool gaan, bijvoorbeeld. Maar je haalt zo je natuurlijke huidvetten weg, en dan heeft al dat smeren geen zin."
De huisarts vergelijkt huidvet met schoensmeer. "Neem je leren schoenen maar eens mee onder de douche, kijken of die het leuk vinden. Je maakt eigenlijk je eigen schoensmeer kapot."
Douche maximaal één keer per dag zonder zeep en met lauwwarm water adviseert de huisarts. "Gebruik ook niet die ph-neutrale douchegel, dat is ook gewoon ontvettende zeep."
Twijfel je wat je moet doen bij een kwaal? Kijk dan op thuisarts.nl, tipt van Goor. "Daar staan onafhankelijke en praktische tips op. En er staat ook op bij welke symptomen je aan de bel moet trekken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.