Nieuws

Oldenzaalse jongeren reanimeren op carnavalskraker: "Lied past perfect!"

Borstcompressies op de het ritme van het blaaskapel
© RTV Oost
Reanimeren op carnavalsmuziek. Het klinkt ludiek en grappig, maar de Oldenzaalse carnavalsvereniging de Blaanke Boeskeulkes heeft een serieuze boodschap. De vereniging wil namelijk dat meer jongeren de techniek leren. “Het is belangrijk voor de maatschappij.”
De carnavalsvereniging voor jongeren laat met de ludieke actie zien dat ze zich bewust is van haar maatschappelijke rol. “We hebben 1100 leden en een enorm groot bereik. Het zou ontzettend mooi zijn dat we – als dat nodig is – te hulp kunnen schieten”, legt Youri Kip van de vereniging uit. Dat kan tijdens de vele uurtjes die ze in de carnavalsloodsen besteden, maar ook buiten hun carnavalsleven om.

In het geheim

Kip organiseerde de actie samen met reanimatie-instructeur Arjan Christenhusz. “We vonden het plan zo ludiek, dat we niet wilden dat andere verenigingen hiermee aan de haal gingen”, aldus Kip. De Blaanke Boeskeulkes moest de eerste zijn. “Hopelijk volgt de rest nu ook.”
Zo'n veertig verenigingsleden van de Blaanke Boeskeulkes kregen een 'reanimatiekennismaking' door op het lied Aait Vedan, live gespeeld door de Boeskoolbloazers, borstcompressies uit te voeren. “Om bewustwording te creëren dat het erg belangrijk is. Zij begeven zich vaak bij mensen, waardoor er een grote kans dat er zich zo'n noodsituatie voordoet”, aldus Christenhusz.
Kijk hier hoe het eraan toeging:
Oldenzaalse jongeren reanimeren op carnavalskraker: "Lied past perfect!"

Trigger

“Het maakt me niet uit bij wie je de cursus volgt. Als je het maar doet”, drukt de instructeur de jongeren op het hart. Die uitspraak zet Job te Riet aan het denken. “Ik heb er vaker aan gedacht, maar nooit die stap gezet om een cursus te volgen. Vanavond ben ik getriggerd om het te gaan doen."
De actie past goed bij de carnavalsvereniging, vindt vorst Guus Kock. “Veiligheid staat hoog in het vaandel. En het is hartstikke mooi dat je kunt leren reanimeren op het carnavalsnummer Aait Vedan. De tekst past ook nog eens goed. Want het lied vertelt dat je niet moet opgeven, maar moet doorgaan", legt de vorst uit.

André Rieu

Christenhusz heeft het idee afgekeken van André Rieu. De muzikant hield een reanimatie-event in Maastricht en liet 1500 scholieren borstcompressies uitvoeren terwijl onder Rieus leiding het Johan Strauss orkest Stayin’ Alive van de Beegees speelde.
“Dat wilde ik ook, maar met een ander nummer. Het kan ook op Highway to Hell, maar dat is minder gepast", zegt de instructeur met een knipoog. Dus hij zocht naar een Twents nummer. "Toen kwam ik Aait Vedan tegen. Het tempo én de tekst kloppen precies."
Kip hoopt op een sneeuwbaleffect. "Heel carnaval Oldenzaal kent dit nummer en kan dus meedoen."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.