Balkons van wooncomplexen onveilig, bewoners mogen er niet meer op

Een balkon aan de Valeriusstraat
Een balkon aan de Valeriusstraat © Omroep West
LEIDEN - Bewoners van vier wooncomplexen in Leiden mogen voorlopig niet meer op hun balkons komen. Na een inspectie blijken ongeveer honderd balkons niet aan de veiligheidsnormen te voldoen omdat de wapening verkeerd is geplaatst. Dat heeft woningcorporatie Ons Doel de huurders onlangs laten weten. Het gaat om flats aan de Sweelincklaan, Richard Holstraat en Valeriusstraat.
Rachel Binda, een van de bewoners, deelt haar teleurstelling: 'Ik ben heel graag buiten, of het nu koud is of warm, en nu kan dit een hele tijd niet meer.' De ontdekking van de gebreken aan de flats die zijn gebouwd in de jaren 60 van de vorige eeuw kwam voor velen als een verrassing.
Miriam van Dijk, manager van de afdeling vastgoed van de woningcorporatie, legt uit dat een vergelijkbaar complex eerder schade had. Dat leidde tot een algemeen onderzoek bij de vier complexen. Hoewel er geen zichtbare schade was, kwam uit de extra controle naar voren dat er toch problemen waren met de balkons.

Structurele problemen

Van Dijk vervolgt: 'We hebben toen besloten om diepgaander onderzoek te doen. Afgelopen zomer hebben we opdracht gegeven, en in september bleek dat er een risico is dat de balkons niet voldoen aan de norm. Dat was ook het moment dat we de bewoners hebben geïnformeerd dat ze niet meer op hun balkon mogen.'
Nu blijkt er geen sprake van betonrot, maar de wapening is niet op de juiste plek geplaatst. Dat zijn de staven die in de vloeren zitten. Hoewel de balkons niet volledig worden vervangen, plant Ons Doel wel herstelwerkzaamheden. Van Dijk legt uit: 'Er wordt extra wapening geboord in de balkons, we hebben een vergunning aangevraagd. We hopen voor de zomer met de herstelwerkzaamheden te kunnen beginnen.'

Tegemoetkoming voor het ongemak

De corporatie probeert zo snel mogelijk een oplossing te bieden en de veiligheid te waarborgen. Om het leed van de bewoners te verzachten, wordt er gesproken over compensatie. Over de hoogte van het bedrag kan Ons Doel nog geen concrete informatie geven. Bewoners hopen op een passende tegemoetkoming voor het ongemak dat het verbod op het gebruik van hun balkons met zich meebrengt.
Al zit niet iedereen daar op te wachten. 'Ik ga liever mijn balkon op, dat vind ik belangrijker dan compensatie. Ik zou niet weten wat ze moeten compenseren daaraan', vertelt een bewoner van een van de flats.