Terug naar de krant

Voormalig NRC-journalist Marc Chavannes overleden

Leeslijst Nieuws

Politieke journalistiek Met zijn scherpe en bedachtzame analyses inspireerde politiek commentator Marc Chavannes lezers en generaties journalisten. Woensdag is hij overleden.

Leeslijst

Politiek commentator, journalist en oud-correspondent Marc Chavannes (77) is woensdag overleden. Dat heeft zijn familie bekendgemaakt.

Chavannes schreef jarenlang voor NRC Handelsblad, waar hij tussen 1973 tot 2015 achtereenvolgens chef Zaterdags Bijvoegsel, politiek redacteur, correspondent Londen, plaatsvervangend hoofdredacteur, correspondent in Parijs en Washington, en columnist was. Hij stond onder meer bekend om zijn scherpe en tegelijkertijd bedachtzame en humorvolle analyses.

Sinds 2015 schreef hij voor De Correspondent, waar hij eveneens een generatie jonge journalisten wist te inspireren. Chavannes was tussen 2006 en 2012 hoogleraar journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Met zijn werk won hij de Prijs voor de Dagbladjournalistiek (nu De Tegel) en twee keer de Anne Vondeling-prijs voor heldere politieke journalistiek. De laatste keer, in 2021, schreef de jury: „Wat Herman Tjeenk Willink is voor het openbaar bestuur, is Marc Chavannes voor de politieke journalistiek.”

De eerste keer, in 2004, kreeg Chavannes de Vondeling-prijs voor zijn verslaggeving van de presidentsverkiezingen in de VS. Een land, zo schreef hij, waar „9/11 nooit meer ophoudt, de vlag wapperde in iedere toespraak”. Die dagen na de aanslagen van 2001 in New York en Washington zou hij nauwelijks slapen en voortdurend verslag doen. Hij voelde contrast met Nederland, zei hij in zijn toespraak bij de prijsuitreiking, waar de koopkrachtplaatjes regeerden.

Lees ook dit interview met Chavannes uit 2021
Marc Chavannes: ‘Gewone journalistiek is in Den Haag bijna onmogelijk geworden’

‘Niemand regeert’

In zijn rubriek Opklaringen, die hij na terugkomst uit het buitenland tien jaar lang voor NRC schreef, beschouwde hij Nederland ‘als correspondent’ en zocht hij een antwoord op de mechanismen achter die plaatjes en het overheidsbeleid. Hij zag een land waarin niemand de verantwoordelijkheid, noch de eer, opeiste. Het leidde onder meer tot zijn boek Niemand regeert (2009).

Opklaringen was het vervolg op zijn verslaggeverscolumn Kroniek, waarvoor hij in de jaren negentig ook op zoek ging naar wat beleid deed voor de ‘gewone’ mens. In zijn eerste aflevering bijvoorbeeld trok hij daarvoor op met vuilnismannen in de Bijlmer.

Chavannes liep verder voorop met lezersinteractie. In zijn tijd in de VS had hij gezien hoe Amerikaanse blogs lezers vroegen om suggesties. Dat voerde hij ook in Nederland in. (NRC)

Lees ook zijn laatste rubriek
Hoe wij de democratie heroveren  op de politiek
Een versie van dit artikel verscheen ook in de krant van 11 januari 2024.

Mail de redactie

Ziet u een taalfout of een feitelijke onjuistheid?

U kunt ons met dit formulier daarover informeren, dat stellen wij zeer op prijs. Berichten over andere zaken dan taalfouten of feitelijke onjuistheden worden niet gelezen.

Maximaal 120 woorden a.u.b.
Vul je naam in