Duitse gezinnen houden nog miljarden Deutsche mark achter de hand

Samengevat. Hoewel de Duitse mark een relict is uit het verleden, blijft het een levendig onderdeel van de Duitse economie. Met miljarden aan ongebruikte valuta in omloop, vertegenwoordigt het zowel een stukje geschiedenis als een bron van potentieel kapitaal.

Waarom is dit belangrijk?

Deze vergeten schat heeft economische betekenis. Met €6,26 miljard aan oude marken nog in omloop, biedt dit een potentieel voor extra financiering in een tijd waarin Duitsland investeert in groene energie en infrastructuur.

In het nieuws. Meer dan twintig jaar na de introductie van de euro blijft er nog steeds 12,24 miljard Duitse mark in omloop.

  • Duitsland is samen met Oostenrijk, Ierland, Estland, Letland en Litouwen een van de zes landen van de eurozone die na de introductie van de euro in 2002 geen limiet stelden op het omwisselen van lokale valuta.

6,26 miljard euro

Zoom in. Van de 162,3 miljard mark die oorspronkelijk in omloop was, is zo’n 7,5% nog steeds niet omgewisseld.

  • Dit omvat zowel biljetten als munten, met een aanzienlijke totale waarde van 6,26 miljard euro.
  • Zelfs voor de grootste economie van Europa gaat het om een aanzienlijk bedrag dat niet wordt gebruikt.
  • Vooral nu de regering op zoek is naar financiering voor infrastructuurprojecten. Denk aan de overgang naar groene energie en modernisering van de spoorwegen. ,

Duitser betaalt nog altijd liefst met cash

Zoom out. Duitsers hebben een sterke voorkeur voor contant geld, ondanks een toename van cashloze betalingen.

  • Hoewel contante betalingen sinds 2017 sterk zijn gedaald, wordt contant geld nog steeds gebruikt voor 58% van de gekochte goederen en diensten.
  • Gemeten in omzet bedroegen contante betalingen slechts 30%, omdat grotere aankopen en online winkelen vaak met andere middelen worden betaald.
  • Burkhard Balz, die in de raad van bestuur van de Bundesbank zetelt, verwacht dat er binnenkort meer oude Duitse marken zullen gevonden worden: “Bij het opruimen van geërfde huizen en appartementen zullen waarschijnlijk Deutsche marken worden gevonden.”
Meer