Medewerkers van de zender werden bedreigd
NOS NieuwsAangepast

Gewapende mannen nemen live tv-zender over in Ecuador, daders opgepakt

Een groep gewapende jonge mannen heeft de set van de Ecuadoraanse zender TC in de havenstad Guayaquil bestormd. Ze namen daar een live-uitzending over. Te zien is hoe de groep met wapens door het beeld loopt. De mannen droegen bijna allemaal een muts, pet of capuchon en een mondkapje.

Ze bedreigden de medewerkers, die van hen op de grond moesten zitten of liggen. Volgens persbureau Reuters werden er ook schoten gehoord. Ook hielden de mannen voorwerpen in beeld die leken op explosieven.

Meerdere journalisten en andere medewerkers werden gegijzeld, meldt AFP. Na ongeveer anderhalf uur maakte de politie bekend dat dertien mensen zijn opgepakt.

Speciale eenheden van de politie waren ter plaatse:

Een politiecommandant zegt dat de bestorming als een "terroristische daad" wordt gezien. De wapens en explosieven die ze bij zich hadden, zijn in beslag genomen.

De presentator kreeg een wapen tegen zijn hoofd:

Tv-zender Ecuador overgenomen door gewapende mannen

De toestand in Ecuador is al een paar dagen explosief. Zondag verdween een beruchte bendeleider uit een gevangenis, ook in Guayaquil. Vervolgens riep president Noboa de noodtoestand uit en vandaag volgden de ontvoering van zeker zeven politieagenten en een reeks explosies.

De verdwenen bendeleider, Adolfo 'Fito' Macias, is nog steeds niet terecht. Hij staat aan het hoofd van de Choneros, een van de grootste drugsbendes van Ecuador, ook gelieerd aan het Mexicaanse Sinaloa-kartel.

Door de noodtoestand af te kondigen, kan het leger de controle overnemen in de gevangenissen. Ook is er tijdelijk een verbod om te demonstreren en komt er een avondklok. Buurland Peru stuurt extra agenten naar de grens met Ecuador.

Nieuwsuur reisde afgelopen zomer af naar het Zuid-Amerikaanse land, om te zien hoe een van de veiligste landen veranderde in het epicentrum van de drugshandel:

Zo werd Ecuador het nieuwe cocaïne-knooppunt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl