RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Buitenland

Eerste beelden gevonden vliegtuigdeur in tuin Portland: 'Dank je wel, Bob'

De gevonden vliegtuigdeur. Beeld © Reuters

In Amerika zijn de eerste beelden opgedoken van het stuk romp dat een Boeing-vliegtuig dit weekend verloor boven Portland. De nooddeur lag in het struikgewas in een tuin in Portland, Oregon. Andere mensen zouden ook smartphones van passagiers hebben gevonden.

Op beelden is te zien dat inspecteurs van de National Transportation Safety Board (NTSB, of de Nationale Veiligheidsraad voor Transport) de deur, ter grootte van een koelkast, onderzoeken.

Dagenlange zoektocht

Nadat de nooddeur in de nacht van vrijdag op zaterdag uit de Boeing 737 van het type Max 9 was geraakt, werd er dagenlang naar gezocht. De hulp van het publiek werd ingeroepen en er waren al plannen om drones en helikopters in te zetten.

Uiteindelijk vond een leraar in de stad Portland, een man genaamd Bob, de deur in het struikgewas in zijn tuin.

De voorzitter van de NTSB, Jennifer Homendy, zei in een persconferentie dat deze Bob zelf foto's had opgestuurd naar de Veiligheidsraad.

'Dank je wel, Bob'

"We zeiden meteen: we halen hem op en we beginnen met ons onderzoek", zei Homendy, die nog toevoegde: "Dank je wel, Bob."

Het toestel van Alaska Airlines had 177 mensen aan boord en was van Portland onderweg naar Ontario in Californië. Na ongeveer 35 minuten verloor het de nooddeur. De passagiers beleefden angstige momenten, maar het vliegtuig werd vervolgens veilig aan de grond gezet op het vliegveld in Portland.

Beelden van de vlucht zie je in deze video:

In beeld: gapend gat in vliegtuig tijdens vlucht

00:55

Hoe het kon gebeuren dat de Boeing het paneel tijdens de vlucht verloor, wordt onderzocht. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA heeft inspectie bevolen van meer dan 170 vliegtuigen van dit type wereldwijd.

'Meerdere losse bouten'

Vandaag maakte luchtvaartmaatschappij United Airlines bekend dat er bij inspecties van dit type toestel 'meerdere losse bouten' zijn aangetroffen, meldt persbureau Reuters. "We vonden bij onze preventieve inspecties bouten die verder aangedraaid moesten worden", verklaarde United Airlines.

Europese luchtvaartmaatschappijen kunnen gewoon blijven doorvliegen met hun Boeing-toestellen, omdat de toestellen in Europa andere specificaties hebben.

Volgens de BBC hebben wandelaars in Portland ook twee smartphones gevonden, waarvan vermoed wordt dat ze van passagiers in het vliegtuig waren.

Een van de vinders plaatste dit bericht over de vondst op berichtenapp X:

Het aandeel van Boeing kelderde vandaag op de beurs, er ging 8 procent van de waarde verloren op deze handelsdag.

VS
Lees ook:
VS houden Boeing 737 Max 9 aan de grond voor onderzoek veiligheid