Morgenochtend voelt het als -15 in het oosten van het land
In samenwerking met
RTV Oost
NOS NieuwsAangepast

Code geel in oosten en zuidoosten van het land, gevoelstemperatuur tot -15

Het KNMI geeft voor deze ochtend code geel af in Overijssel, Gelderland, Brabant en Limburg vanwege de lage gevoelstemperatuur. Door matige vorst en koude wind kan die in het oosten en zuidoosten van het land dalen naar -15 graden.

Zo'n lage gevoelstemperatuur komt gemiddeld drie dagen per jaar voor. Het KNMI waarschuwt dat er met zo'n temperatuur meer risico is op onderkoeling en koudeletsel. In de vier provincies geldt de code geel tussen 6.00 uur en 10.00 uur, schrijft RTV Oost. Daarna loopt het kwik weer langzaam op.

Oostenwind

De gevoelstemperatuur wordt berekend op basis van de temperatuur en de wind. Hoe harder het waait en hoe kouder het is, hoe lager de temperatuur zal aanvoelen. De zon speelt geen rol in de berekeningsmethode: bij zonnig weer kan de ervaren temperatuur dus hoger zijn dan de berekende gevoelstemperatuur.

De lage gevoelstemperatuur van vandaag is geen record: in februari 2012 werd in Lelystad een gevoelstemperatuur van -28,6 graden gemeld.

De daadwerkelijk laagst gemeten temperatuur ooit in Nederland is -27,4 graden. Dat was in 1942 in Winterswijk.

Extra koud in Ede

Sinds zondag zit een flink aantal huishoudens in Ede, in Gelderland, in de kou door een storing in het warmtenet. In eerste instantie ging het om 2000 huishoudens, inmiddels krijgt een deel van hen weer warmte. Warmtebedrijf Ede verwacht dat de problemen niet voor vanochtend zijn opgelost.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl