Nieuws

Slachtoffer verkrachting op klaarlichte dag in hartje Enschede: "Ik dacht dat ik dood zou gaan"

De parkeerplaats achter de Jumbo in Enschede waar het helemaal mis ging
De parkeerplaats achter de Jumbo in Enschede waar het helemaal mis ging © Google Maps
Op klaarlichte dag, midden in het centrum van Enschede. Niet het meest voor de hand liggende scenario voor een verkrachting, maar toch gebeurde het. In december 2022 wordt een jonge vrouw meegelokt naar de parkeerplaats achter de Jumbo Noorderhagen en daar vervolgens mishandeld en verkracht. Vandaag moet de 22-jarige verdachte voor de rechtbank in Almelo verschijnen, waar de emoties hoog oplopen. "Ik hoop dat je doodvalt", zo wenst het slachtoffer de verdachte Israel M. toe.
Op de parkeerplaats achter de Jumbo Noorderhagen in Enschede gaat het ruim een jaar geleden helemaal mis. Om vijf voor tien 's ochtends roept verdachte Israel M. uit Sierra Leone het slachtoffer bij zich met de vraag: "Do you have a minute for me?" Als de vrouw reageert, slaat de man toe. Hij lokt haar mee en verkracht haar.

Opgewonden

Vandaag geeft de verdachte voor de rechtbank in Almelo toe dat hij de vrouw heeft verkracht. Hij verklaart dat hij die dag niet van tevoren van plan was iemand te verkrachten, maar dat het plotseling in hem opkwam toen hij het slachtoffer haar fiets zag parkeren. Op de vraag van de rechter waarom hij het dan toch heeft gedaan, antwoordt hij – zoals hij de gehele zitting doet – kort: "Ik was opgewonden."
Nadat M. het slachtoffer mee heeft genomen naar de parkeerplaats wordt hij agressief. Hij stompt de vrouw enkele keren in haar gezicht, trekt de kleding van haar lijf en dwingt haar om voorover te bukken.
Ik dacht echt dat ik dood zou gaan
slachtoffer
Na het vergrijp vlucht de vrouw hysterisch naar haar werk. Ze wordt hier door collega's opgevangen en vertelt hun vol emotie wat zich kort daarvoor heeft afgespeeld. Nog diezelfde ochtend gaat het slachtoffer naar het ziekenhuis om dna-sporen veilig te kunnen stellen. Hierbij zijn speeksel- en spermaresten van Israel M. aangetroffen.

'Durf niet alleen over straat'

Vandaag deelt het slachtoffer met de rechters hoe bang ze die bewuste dag in december 2022 is geweest. Ze verklaart dat ze het gevoel had dat ze het niet zou overleven, met name als ze om hulp had roepen: "Ik dacht echt dat ik dood zou gaan. Ik wist dat hij mij niet zou laten gaan." Verder wenst de vrouw de verdachte nog iets toe: "Ik hoop dat je doodvalt."
Daarnaast deelt het slachtoffer mee dat ze nog steeds elke dag last heeft van de gevolgen van het vergrijp. Ze heeft haar studie in een andere – vreemde – stad moeten beëindigden vanwege de angst voor herhaling. Ook vertelt de vrouw dat ze hierdoor in een depressie is beland en nog steeds extreem bang is: "Ik durf tegenwoordig niet meer alleen over straat te lopen."
Ook geeft ze aan nog steeds woest te zijn over wat er een paar maanden terug is gebeurd. Oorspronkelijk stond de rechtszaak gepland voor oktober, maar werd de zitting naar latere datum verschoven omdat M. last-minute een andere advocaat in wilde schakelen. "Ik vind het ontzettend vervelend dat het toen niet doorging. Ik vind dat je door deze houding ook een zwaardere straf verdient."
Lees hier waarom deze zaak in oktober vorig jaar op het allerlaatste moment niet doorging, het verhaal gaat hieronder verder:

Naakt op het spoor

In het politiedossier staan opvallende details over Israel M, die zowel een Sierra Leoons als Italiaans paspoort bezit. In het dossier staat dat de verdachte de nacht voor het incident heeft doorgebracht bij het Leger des Heils in Enschede en dat hij de dag van de verkrachting van plan was terug te keren naar zijn tweede thuisland, Italië. Hij had namelijk die ochtend al een tas met kleren verstopt op het station van Enschede, om de trein naar het Zuiden te pakken.
Bovendien komt naar voren dat de verdachte al eens in de zomer van 2022 door de politie is aangehouden vanwege een opmerkelijke reden. De verdachte moest toen namelijk naakt van het spoor gehaald worden. Israel M. bleek in verwarde toestand te zijn.
Het ging hem alleen maar om de seks
Vladimir Lisi, advocaat van Israel M.
De verdachte is onderzocht in het Pieter Baan Centrum. De deskundigen stellen dat de Sierra Leoner in mindere mate toerekeningsvatbaar is. Op de vraag of het een goed idee is om de man weer zelfstandig terug te laten keren in de maatschappij, reageert de expert resoluut: "Dat is buitengewoon gevaarlijk. Dat lijkt me geen goed idee."

Vooraf gepland

Het Openbaar Ministerie eist een gevangenisstraf van twee jaar met tbs tegen de verdachte. Volgens de openbaar aanklager is er in dit geval geen sprake van totale ontoerekeningsvatbaarheid.
Ze vermoedt dat de verdachte de verkrachting van tevoren heeft gepland: "De twee hebben eerder eens contact gehad via Whatsapp. Het heeft er alle schijn van dat de verdachte daar bij de Jumbo stond om haar daar op te wachten. Ook dat hij zijn tas heeft verstopt bij het station duidt erop dat hij snel het land uit wilde vluchtten."
Raadsman Vladimir Lisi geeft aan dat zijn cliënt heeft bekend dat hij de vrouw heeft verkracht en veel spijt betuigt. "Het ging hem alleen maar om de seks." De verdachte is bereid de consequenties te aanvaarden. Wel pleit hij voor de rechtbank dat een tbs-maatregel in dit geval niet op zijn plaats is.
De rechtbank in Almelo doet op 22 januari uitspraak.

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.