Dat zei voorzitter Marijke Vuik van Koninklijke Horeca Nederland (KHN) maandag tijdens de vakbeurs Horecava. "We horen dat ondernemers zich zorgen maken, maar als ze hulp vragen, zijn ze eigenlijk al te laat."
Om de toegenomen kosten te compenseren, zouden de horecazaken volgens Vuik winstmarges van gemiddeld 10 tot 13 procent moeten aanhouden. Nu moeten ondernemers het met zo'n 7 tot 9 procent doen. Dat is te weinig, denkt Vuik.
De horeca probeert volgens haar al om de kosten zoveel mogelijk te verlagen door bijvoorbeeld voor minder geld in te kopen. Maar aan sommige ontwikkelingen, zoals de gestegen inflatie, kunnen ondernemers weinig veranderen. Daarom móéten ze hun prijzen wel verhogen, zegt Vuik. Hoeveel duurder alles precies zou moeten worden, kan ze niet zeggen. Dat verschilt sterk van bedrijf tot bedrijf.
Eerder op de dag werd al duidelijk dat het aantal horecazaken voor het eerst sinds 2015 is gedaald. KHN wijt dit aan de gestegen kosten, die uitbaters maar beperkt kunnen doorberekenen in hun verkoopprijzen.
Vooral bedrijven die tijdens de pandemie geen gebruik konden maken van de coronasteun, hebben het nu moeilijk, stelt Vuik.
NUjij: Uitgelichte reacties