Boosheid over verbod op nepnagels in kinderopvang: petitie massaal getekend

8 januari om 12:03 • Aangepast 17 januari om 02:07
nl
Een verbod van het RIVM op kunstnagels binnen de kinderopvang leidt tot boze reacties van medewerkers van kinderopvangorganisatie Korein in Eindhoven. Het is volgens het rijksinstituut voor gezondheidsregels niet toegestaan om kunst- of nepnagels, nagellak of nagelversiering te dragen als je in de kinderopvang werkt. Maar medewerkers van Korein vinden het zo belangrijk om hun identiteit te kunnen uiten via hun nagels, dat ze een petitie zijn gestart. Ruim 550 collega's hebben die ondertekend.
Profielfoto van Ista van Galen
Geschreven door

Het RIVM verduidelijkte een paar maanden geleden zijn hygiënerichtlijnen. Toen werd plotseling duidelijk dat medewerkers in de kinderopvang, peuterspeelzalen en buitenschoolse opvang geen kunstnagels, nagellak en nagelversiering mogen dragen. Hun nagels moeten kort en schoon zijn.

Reden is dat er veel bacteriën kunnen zitten in groeven die in nagellak kunnen ontstaan. Meerdere onderzoeken tonen ook aan dat op het stuk onder de nagel en nagelriem veel bacteriën zitten. Dragers van kunstnagels hebben daarnaast vaker en meer ziekmakende bacteriën en schimmels op hun handen, meldt de GGD.

"Deze beslissing tast onze identiteit, diversiteit en zelfvertrouwen aan."

Geen kunstnagels en nagellak voor medewerkers dus, luidt de conclusie. Kinderopvang Korein wees alle medewerkers op de richtlijnen van het RIVM. "We hebben ons aan de regels te houden. Daarom lieten we onze medewerkers weten dat we erop letten", zegt Ries van den Heuvel, woordvoerder van Korein.

Daar kwamen veel reacties op. Drie medewerkers van de locatie aan de Schouwbroekseweg startten een petitie, waarin ze duidelijk maakten dat ze het niet eens waren met de regels. "Hygiëne vinden wij als medewerkers belangrijk, maar door deze beslissing tast Korein onze identiteit, diversiteit en zelfvertrouwen aan", is in de petitie te lezen. "Mooie en verzorgde nagels moeten kunnen in de kinderopvang."

"We begrijpen hoe belangrijk nagelversiering voor mensen kan zijn."

De medewerkers hebben ook alternatieven bedacht, zoals het dragen van handschoenen. "Ik werk al bijna 20 jaar in de kinderopvang en nog nooit klachten gehad over mijn nagels", schrijft een van de medewerkers bij het ondertekenen van de petitie. "Ik doe tijdens verschonen vaak handschoenen aan. Ik zou niet inzien wat hier minder hygiënisch aan zou zijn", zegt een andere medewerker.

Anderen zeggen het belangrijk te vinden dat ze er in hun eigen tijd verzorgd bij kunnen lopen. "Ik wil heel graag mijn mooie nagels behouden. Ook in mijn eigen tijd loop ik er graag verzorgd bij", zegt een van hen. "Identiteit laten zien is belangrijk", zegt een andere vrouw.

De woordvoerder van Korein laat weten de reacties te begrijpen. Er is ook al een gesprek geweest met het drietal dat de petitie is gestart. Die petitie is inmiddels gesloten. "Ze vroegen zich af of Korein geen eigen beleid kan maken, maar dat is niet zo", zegt Van den Heuvel. "Wij hebben aangegeven dat we begrijpen hoe belangrijk nagelversiering voor mensen kan zijn. De petitie geeft duidelijk aan dat het mensen raakt. We willen dat medewerkers prettig hun werk kunnen doen, maar we hebben ons als organisatie ook aan de regels te houden."

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.

Deel dit artikel
Download de app en draag het gevoel van hier altijd bij je!