Opkomst nog te laag, HPV-vaccinatie tot 27 jaar blijft tot juni gratis

FLEVOLAND • Zo 7 januari 2024 | 10:09 • Zondag 7 januari 2024 | 10:09

Vorig jaar hebben ruim 5500 jonge Flevolanders zich volledig laten vaccineren tegen het HPV-virus. Dat blijkt uit cijfers van de GGD. Het grootste deel van de injecties werd door de GGD Flevoland zelf gezet. Zo’n 1200 jongeren haalden een of beide prikken in een andere regio.

In totaal ging vorig jaar zo’n 15 procent van de 36.000 Flevolanders die voor de vaccinatie in aanmerking kwamen naar de GGD. Flevoland scoort daarmee laag. In de regio’s Gelderland, Utrecht en Hollands Midden kwam zo’n 30 procent van de uitgenodigde jongeren opdagen.

De tweedelige vaccinatie tegen HPV, het humaan papillomavirus, beschermt tegen zes soorten kanker, zoals mond- en keelkanker en kanker aan de geslachtsdelen. De GGD voerde vorig jaar landelijk stevig campagne om de noodzaak van het vaccineren te benadrukken. Omdat de opkomst in Flevoland tot nog toe wat tegenvalt, is de campagne verlengd.

Voorlopig nog gratis
Anders dan eerder aangekondigd, blijven de injecties voor jongeren tot en met 26 jaar tot juni gratis. De GGD doet dit als service, omdat het belangrijk is dat zoveel mogelijk Flevolanders zich laten inenten. Eerder was gemeld dat 18-plussers vanaf begin dit jaar 200 euro voor de prikken zouden moeten neertellen. Een injectie halen kan bij de GGD in Almere en Lelystad.

In een eerdere versie van dit bericht stond dat de prik 'voorlopig' gratis zou blijven. Maandag heeft GGD Flevoland aan Omroep Flevoland laten weten dat de vaccinaties tot en met uiterlijk eind mei gratis zullen zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel