Nieuws

Flinke verkeershinder in grensgebied: Overijsselse boeren steunen protestacties Duitse collega's

Duitse boeren dreigen met verkeersacties uit protest tegen het landbouwbeleid.
© ANP
Wie de komende dagen met de auto het Duitse grensgebied bezoekt, moet rekening houden met flinke verkeershinder. Daarvoor waarschuwt de Duitse politie. In heel Duitsland gaan boeren op tractors de weg op uit protest tegen aangekondigde bezuinigingen. In Kreis Borken, naast Enschede en Haaksbergen, stappen morgen naar verwachting zo'n 1100 boze boeren op de tractor. Ook in het noordelijker gelegen Grafschaft Bentheim wordt geprotesteerd, boeren uit Overijssel sluiten zich daarbij aan.
In navolging van de Nederlandse boeren, gaan morgen Duitse boeren de weg op. Zij protesteren tegen het wegvallen van belastingvoordeel op rode diesel en landbouwvoertuigen. De Duitse politie verwacht een enorme chaos door boeren die wegen blokkeren en het verkeer platleggen. Enkele Overijsselse boeren sluiten zich bij hun Duitse collega's aan. "Maar het is niet de bedoeling dat wij wegen afsluiten", zegt agrariër Henry Fox uit Lattrop.
"We hebben heel goed contact met de Duitse boeren", zegt Fox. De boeren aan beide kanten van de grens helpen elkaar. Niet alleen bij het werk op het land. "Toen wij hier acties hielden, keken de Duitse boeren mee. We informeren elkaar over wat er aan beide kanten van de grens gebeurt. Want er spelen zaken die grensoverschrijdend zijn, zoals stikstof."

Elkaar half staan

Dus staan de boeren aan beide kanten van de grens elkaar half. Dat deden ze vlak voor de kerstdagen al met een publieksvriendelijke actie op de dag dat in Tweede Kamer werd gedebatteerd over onder meer strengere mestregels en het stikstofbeleid. Een dag eerder protesteerden Duitse boeren in Berlijn tegen het afschaffen van belastingvoordelen.
"Toen rommelde het al in Duitsland en was ook al bekend dat er vanaf morgen landelijke demonstraties komen in Duitsland", zegt Fox.

Verkeer platleggen

De aangekondigde demonstraties door Duitse boeren houden de hele week aan. Dat leidt tot de nodige chaos in het verkeer, verwacht de politie. Boze boeren kunnen opritten naar snelwegen blokkeren en in colonnes over allerlei wegen rijden en zo voor verkeershinder zorgen. In Kreis Borken staan zo'n twintig verkeersdemonstraties gepland waaraan zo'n 1100 boeren meedoen.
"Hierdoor zal er maandag sprake zijn van flinke verkeershinder", meldt Thomas Funke, hoofd van de politie in Kreis Borken. Hij roept mensen op snelwegen te vermijden of, als dat niet mogelijk is, voorzichtig te zijn. De politie is morgen met veel mankracht aanwezig bij de verkeersacties en ziet erop toe dat de protesten vreedzaam verlopen, wegblokkades tolereert Funke niet. "Overtredingen zullen wij consequent bestraffen en vervolgen."
Wij nemen deel aan zichtbaarheidsacties, uit solidariteit met onze Duitse collega's
Henry Fox, agrariër
In Graftschaft Bentheim (aan Overijssel grenzend van Gramsbergen tot Overdinkel) zijn er officieel geen demonstraties aangekondigd. Toch gaan de autoriteiten ervan uit dat hier zo'n 1500 boeren met hun trekker op pad gaan, meldt omroep NDR. Zo'n veertig van die boeren verzamelen zich morgenvroeg bij meubelhuis XXXLutz in Nordhorn. Enkele boeren uit het Nederlandse grensgebied sluiten zich bij die groep aan.

Solidair met Duitse collega's

"Het protest in Duitsland schijnt heel groot te worden", weet agrariër Fox uit Lattrop. "Wegen worden geblokkeerd en het verkeer wordt platgelegd. Maar daar doen wij niet aan mee. Wij nemen deel aan zichtbaarheidsacties, uit solidariteit met onze Duitse collega's. Onze gezamenlijke toekomst staat op het spel. Er moet wat gebeuren."

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.