7 januari 2024 - 5 min. lezen
1624 reacties 1624

Het heeft een tijdje geduurd, maar een krachtig hogedrukgebied boven het Verenigd Koninkrijk zorgt voor drogere weerkaarten. Meer nog, aan de oostflank van het hoog kan koude lucht uit Scandinavië afdalen naar onze regio’s. De temperaturen zakken dus en overal zal vorst optreden. Zijn we vertrokken voor een langdurige winterprik?

Deelnemen aan discussie? Ben je geïnteresseerd om deel te nemen als weeramateur of liefhebber van het weer aan het weerforum? Onderaan dit artikel krijg je bliksemsnel & gratis toegang tot alle reacties. Je kan ook je eigen weerfoto’s uploaden.

Actueel weerbeeld in Europa

Een krachtig hogedrukgebied heeft zich ontwikkeld boven het noorden van Europa. Met een (noord)oostelijke stroming wordt koude, maar droge landlucht aangevoerd naar onze contreien. In het zuiden van Europa zorgt een lagedrukgebied voor wisselvallig weer. Atlantische depressies bereiken ons voorlopig niet en blijven op afstand.

Actuele weerkaart van Europa

Scandinavië is al lange tijd koud en ook op dit moment is het daar opnieuw ijskoud. De temperaturen schommelen daar makkelijk rond en onder -20°C. Ook naar de normen van die regio is dat best koud! De komende dagen warmt het daar wel geleidelijk op door een noordwestelijke stroming die zachtere lucht aanvoert. De kou verovert geleidelijk steeds meer het Europese vasteland. Vandaag bevindt de vorstgrens zich ongeveer in Duitsland, maar de komende uren schuift die verder naar het westen. Aan de kusten van de Middellandse Zee blijft het wel zacht door het warme zeewater daar met maxima rond 15 graden.

Maxima in Europa op 7 januari

Weersverwachting komende dagen

Maandag start overwegend bewolkt in het oosten van de Benelux met minima rond -5°C of zelfs lager. In het westen zijn er bredere opklaringen. In de loop van de dag breekt de bewolking open en wordt het wisselend bewolkt. Het is goed mogelijk dat de temperatuur niet of nauwelijks boven het vriespunt zal uitkomen. De maxima schommelen tussen -5°C en +2°C. Er staat daarbij een gure wind uit het noordoosten die het koudegevoel een stuk vergroot.

Maxima op maandag 8 januari

Na een koude start op dinsdag met minima rond -7, schijnt de zon uitbundig. Van ‘s morgens tot ‘s avonds schijnt de zon, maar door de zwakke tot matige bries uit het noordoosten warmt het niet zo veel op. De maxima blijven opnieuw grotendeels onder het vriespunt en schommelen tussen -5°C en +2°C.

Maxima dinsdag 9 januari

Woensdag verwachten we hetzelfde weerbeeld. Na een koude start met minima tussen -3°C en -10°C, schijnt de zon opnieuw uitbundig. De wind blijft zwak tot matig waaien uit het noordoosten waardoor het kwik opnieuw rond of onder het vriespunt blijft op veel plaatsen. De maxima schommelen tussen -4°C en +3°C. Er is dus continue ijsaangroei!

Maxima op woensdag 10 januari

Donderdagochtend start opnieuw koud met matige vorst, maar intussen is de wind naar het noorden gedraaid. Dit zorgt voor de aanvoer van vochtigere lucht en geleidelijk ook meer lage bewolking. In België blijft de bewolking het langst afwezig. De tweedeling is duidelijk te zien op de verwachte maxima. In het uiterste noorden zijn de maxima (ruim) positief, terwijl in het zuiden de temperatuur rond of onder het vriespunt blijft. De verwachting is evenwel onzeker en hangt af van hoe ver de zachte lucht kan doordingen.

Maxima op donderdag 7 januari

De dagen daarna blijft het wat onzeker omdat een as van hogedruk in onze omgeving ligt. Ten noorden van die as wordt zachtere, maritieme lucht aangevoerd met maxima ruim positief, terwijl ten zuiden van de as het koeler blijft met maxima rond het vriespunt. Daarnaast neemt ook de onzekerheid toe op de weerkaarten met betrekking tot de positie van de drukgebieden.

Langere termijn?

Volgend weekend ontwikkelt zich een interessante situatie en wordt het ook sterk onzeker op de weerkaarten. Het hogedrukgebied beweegt retrograads richting het westen en kan aanpunten richting Groenland. Het Europese weermodel laat het hoog echter niet noordelijk genoeg aanpunten, waardoor de koude lucht meer afgebogen wordt naar het oosten. Het Amerikaanse weermodel daarentegen laat het hoog wel noordelijker aanpunten met (ijs)koude polaire lucht als gevolg. Dit zou resulteren in enkele stevige sneeuwbuien.

Europees weermodel voor zondag 14 januari
Amerikaans weermodel voor zondag 14 januari

In de weerpluim van het Amerikaanse weermodel wordt de overgang naar een wisselvallig weertype (met koude bovenluchten) bevestigd. Het kwik gaat geleidelijk omhoog naar maxima tussen 0 en 5 graden, maar het wordt daarbij duidelijk wisselvalliger. Dit zou kunnen resulteren in enkele winterse buien (of zelfs sneeuwbuien). Het Europese weermodel laat ook een toename zien van de neerslag, maar daarbij blijven de temperaturen op hoogte ook hoger. Volgens dit weermodel zou het dus vooral gaan om regen of eventueel smeltende sneeuw.

Weerpluim van het Amerikaanse weermodel

Laten we eerst genieten van een droge, zonnige week met maxima rond en onder het vriespunt en geleidelijk ook toenemende kans op schaatsplezier. Zeker op ondergelopen weilanden zou het mogelijk zijn om tegen woensdag of donderdag te schaatsen als alles goed gaat!

Matthias

Door Matthias

Ik ben afgestudeerd als Geograaf aan de Universiteit Gent en heb nog een postgraduaat in "weather and climate modelling" behaald. Van kleins af aan was ik al geïnteresseerd in het weer. Binnen het team ben ik actief voor het weerbericht en weersverwachting. Ik schrijf ook regelmatig artikels.


Verder lezen

Alles bekijken