Crystal Light/Shutterstock

Studie: ‘Goed’ cholesterol kan de kans op dementie vergroten

Onderzoekers weten niet waarom het gunstige cholesterol de hersenen in gevaar kan brengen – maar het effect is groot.

HDL-cholesterol wordt vaak ‘goed cholesterol’ genoemd, omdat een hoog HDL-gehalte aantoonbaar beschermt tegen hart- en vaatziekten.

Het goede HDL-cholesterol houdt het ‘slechte’ LDL-cholesterol in toom en helpt het uit je bloedvaten te verwijderen.

Maar nu toont onderzoek aan dat bij een hoog HDL-gehalte de structuur van HDL verandert, wat schadelijk kan zijn voor je hersenen.

Dit is de uitkomst van een onderzoek van de Monash University, dat 18.668 cognitief gezonde deelnemers van 65 jaar of ouder zes jaar lang volgde.

Tot 42 procent meer risico

Tijdens het experiment werd bij 850 deelnemers (4,6 procent) dementie vastgesteld.

De onderzoekers ontdekten dat deelnemers met zeer hoge HDL-waarden een bijzonder grote kans hadden om dementie te ontwikkelen.

Onder mensen van 75 jaar en ouder was het risico op de ziekte 42 procent, terwijl het risico voor alle mensen met een hoog HDL-gehalte in totaal met 27 procent toenam.

Voor volwassenen wordt een HDL-gehalte van 40 mg/dL of hoger als gezond beschouwd voor mannen en 50 mg/dL of hoger voor vrouwen.

Het onderzoek beschouwde 80 mg/dL of meer als een zeer hoog HDL-niveau.

Cholesterol is essentieel voor het leven

  • Cholesterol is een essentiële stof die deel uitmaakt van al onze celmembranen en die het lichaam ook nodig heeft om hormonen en gal te produceren.
  • Cholesterol kan zich hechten aan eiwitten die fungeren als transporteurs.
  • HDL (high-density lipoproteïne) en LDL (low-density lipoproteïne) zijn de twee bekendste.
  • In tegenstelling tot HDL is LDL gevoelig voor oxidatie, wat optreedt wanneer vrije radicalen het aanvallen.
  • Het wordt dan opgenomen door macrofagen (eicellen), die het omzetten in ‘schuimcellen’ en het geoxideerde LDL in de vaatwanden inbedden. Dit proces staat bekend als atherosclerose.

De onderzoekers denken dat de verhoogde kans op dementie door een hoog HDL-gehalte losstaat van traditionele risicofactoren voor dementie zoals alcoholgebruik, diabetes en roken, maar ook van genetische invloeden.

‘Dit is de meest uitgebreide studie die een hoog HDL en de kans op dementie bij ouderen rapporteert. De resultaten toonden aan dat een hoog HDL verband houdt met de kans op dementie en dat het risico toenam met de leeftijd,’ schrijven de onderzoekers achter de studie in een persbericht.

De onderzoekers van de Monash University wezen erop dat de reden voor het verband tussen hoge HDL-waarden en de kans op dementie ‘onduidelijk’ was en dat nader onderzoek nodig is om het te kunnen verklaren.