RTL Nieuws RTL.nl

Let op, binnenkort verhuist RTL Nieuws naar RTL.nl

Al onze nieuwsberichten en video’s vind je straks op RTL.nl.

Neem alvast een kijkje

Ga naar de inhoud
Nederland

Vanaf morgen dagenlang snijdende kou, gevoelstemperatuur tot -12

Handschoenen en een muts zijn de komende dagen geen overbodige luxe. Beeld © ANP / Sander van der Werf

Het wordt de komende dagen koud, lokaal tot wel -9 graden. Maar door een straffe wind kan het nog veel kouder aanvoelen: de gevoelstemperaturen dalen 's nachts op grote schaal tot wel -12. Wie 's ochtends een rondje wil hardlopen, kan zich dus maar beter 'heel goed aankleden', zegt Buienradar-meteoroloog Philippe Schambergen.

Na het natste jaar ooit en weken waarin het maar niet leek op te houden met regenen, is er eindelijk een omslag in het weertype. De kou die momenteel Zweden teistert, komt onze kant op, al is dat wel met een omweg, legt Buienradar-meteoroloog Philippe Schambergen uit.  

Morgennacht lokaal -9

"Onderweg vanuit Scandinavië warmt die lucht op, dus het is niet zo dat wij ook temperaturen van -20 en -30 krijgen", zegt Schambergen. Wat we wel kunnen verwachten: koude nachten.

Dit is wat Zweden de afgelopen dagen te verduren kreeg:

IJspegels, ingesneeuwde auto's en -43 graden: zo ziet Zweedse winter eruit

00:56

Vannacht gaat het al in het hele land vriezen, tot -5 graden in het binnenland. Vanaf morgennacht verwachten we op grote schaal matige vorst, temperaturen onder de -5 graden, met lokaal zelfs -8 of -9 graden in het binnenland. 

In het westen wordt het niet zo koud, maar verwacht de meteoroloog morgennacht toch temperaturen tot -5. "Rond water wordt het minder koud: wind die over bijvoorbeeld het IJsselmeer waait, wordt heel even opgewarmd." Op de Wadden is er morgennacht sprake van lichte vorst van een graad of -2.

'De wind blijft'

Overal in het land voelt het de komende dagen fors kouder aan dan het kwik op de thermometer. Dat komt door de wind, die met windkracht 3 tot 4 blijft waaien.

"Een temperatuur van -5 voelt bij windkracht 4 aan als -12", zegt Schambergen. "Op grote schaal krijgen we de komende nachten en ochtenden dus te maken met gevoelstemperaturen ruim onder -10, want de wind blijft de komende dagen voorlopig zo staan."

Van
Lees ook:
Van kat tot konijn: zo bescherm je je huisdier tegen vrieskou

Morgen moeten we in het (noord)westen zelfs rekening houden met windkracht 5. "Het wordt dan echt gemeen koud", zegt Schambergen. "Het wordt wel zonnig, met overdag temperaturen van rond het vriespunt, maar de wind zorgt ervoor dat het heel koud aanvoelt."

Woensdag mooiste dag

De mooiste dagen deze week zijn dinsdag en woensdag: dan is het volop zonnig. Woensdag gaat ook de wind liggen, dan is het volgens Schambergen een 'echte mooie winterdag'. Vandaag en morgen zijn er nog meer wolkenvelden. 

Zo warm is het nu bij jou in de buurt:

"Vanaf donderdag wordt het warmer, dan loopt de temperatuur overdag op naar een graad of 3 à 4." Vrijdag is er nog kans op een koude nacht met vorst, daarna wordt de onzekerheid ook groter.

Tot en met weekend droog

Bijzonder is verder dat het tot en met volgend weekend droog blijft. "Sinds november hebben we niet meer zo'n lange periode van droge dagen gehad", zegt Schambergen. Handschoenen aan, muts op, maar de regenjas kan even thuisblijven dus.

Bekijk ook: met de kou komt ook de schaatskoorts

01:25
Er is koud winterweer op komst en dus is het traditioneel druk in veel schaatswinkels. "We zijn een raar volkje. We hebben iets met ijs en dat zit in onze genen."