Als psychiater heeft Maurice Berger 150 criminele jongeren behandeld: “Het geweld zal niet stoppen, om het even hoeveel geld er in de wijken gestopt wordt”

(Door: Lucien Scherrer – Vertaling: E.J. Bron)

Geweldsdelicten zorgen in Frankrijk voor ontsteltenis. Maatgevend verantwoordelijk voor de escalatie zijn diegenen in de politiek, de media en justitie die weigeren de realiteit te zien, zegt de jeugdpsychiater Maurice Berger.

In Parijs overvallen op 23 november twee jongeren een zwangere vrouw, wurgen haar voor de ogen van haar huilende kind, omdat ze zogenaamd “rijk en joods” is. Enkele dagen daarvoor, op 19 november, steekt een jeugdbende in het Zuid-Franse Crépol tijdens een dorpsfeest in op bezoekers en vermoordt een jongere.

Dergelijke misdaden behoren in Frankrijk al bijna tot het leven van alledag, de mes-aanval van Crépol heeft in het buitenland voor krantenkoppen gezorgd. Politici zijn radeloos, men spreekt van “de-civilisatie” en “verwildering”. In de discussies over geweld behoort de kinderpsychiater en schrijver Maurice Berger tot de meest geprononceerde stemmen. Hij heeft met jeugdige delinquenten gewerkt en o.a. een afdeling geleid, waarin extreem gewelddadige kinderen werden behandeld. Berger waarschuwt al jaren voor toenemende gewelddadigheid.

In het debat over geweld in Frankrijk hoor je vaak de begrippen “verwildering” en “de-civilisatie”. Zijn deze begrippen toepasselijk om te beschrijven wat er in Crépol en elders gebeurt?

Nee, deze begrippen zijn niet behulpzaam. Het is immers niet de hele Franse samenleving die gewelddadig wordt, maar slechts enkele van haar leden. Wie spreekt van algemene verwildering, camoufleren de blik op de geweldplegers, die meestal een migratieachtergrond hebben. Datzelfde geldt voor het begrip “de-civilisatie”. Het camoufleert dat de meerderheid van de daders in hun kindertijd nooit geciviliseerd werden. Deze begrippen leiden vooral de blik van een van de hoofdoorzaken van dit geweld af: het onvermogen van onze politici om tegenmaatregelen door te drukken.

Commentatoren in de media en de politiek suggereren dat de mes-aanval in Crépol zou een normale “vechtpartij” geweest zijn – hoewel de aanvallers 20 centimeter lange messen bij zich hadden. Waar komt die onwil vandaan om de gewelddadigheid van zulke daders te zien?

Crépol was geen vechtpartij, maar een aanval van gewapende personen op weerloze mensen. Tot nu toe kende men dit geweld vooral uit “verloren gebieden van de republiek”, uit verwaarloosde wijken. Nu is het geweld ook buiten de wijken te zien, het wordt uitgeoefend door groepen, die zich verkneukelen aan de pijn van anderen. Dat getuigt van een vreselijk mislukte opvoeding. Tegelijkertijd bestaat er in Frankrijk iets dat ik de dénisphère noem.

Een “sfeer van de ontkenning”. Wat bedoelt u daarmee?

Een serie media, sociologen en politici, die om ideologische redenen weigeren de realiteit te zien. Ze beschouwen geweldplegers als slachtoffers van onze gemene samenleving. En ze belasteren diegenen die de realiteit benoemen als fascisten. Deze beschuldiging heeft al jarenlang verhinderd dat het geweld geanalyseerd werd en er maatregelen tegen werden genomen. Diegenen die de realiteit niet willen zien zijn grotendeels voor de huidige situatie verantwoordelijk.

Diegenen die het politieke “inpalmen” van misdaden zoals in Crépol bekritiseren, zeggen dat het aantal moorden in Frankrijk sinds de jaren ´80 afgenomen zou zijn. Is het geweld echt erger geworden?

Het aantal dodingsdelicten is inderdaad afgenomen, van ongeveer 1400 in het jaar 1994 naar 959 in het jaar 2022. Criminologen pleiten er echter voor om ook de pogingen tot moord in de statistiek op te nemen, en daarbij ziet het er anders uit. In 1994 waren het er ongeveer 1700, in 2018 waren het 2300 en in het jaar 2020 meer dan 3300. Dat verzwijgen de vertegenwoordigers van de dénisphère net zo graag als het feit dat er dankzij de vooruitgang in de geneeskunde en de chirurgie veel minder doden zijn. Volgens een onderzoek sterven er nu maar 30% van de personen die door steekwapens of schoten gewond raakten. Enkele jaren gelden waren dat er 70%.

De jeugdige daders, heeft u een keer vastgesteld, zouden in feite aanspraak maken op een “recht om er op te slaan”. Waarom?

Wie in Frankrijk als minderjarige voor het eerst voor de rechter staat, komt er meestal met een voorwaardelijke straf vanaf. Men houdt rekening met zijn verhaal, de gevolgen voor het slachtoffer daarentegen spelen een ondergeschikte rol. Ik werkte o.a. voor een rehabilitatiecentrum, dat slachtoffers van overvallen behandelt. De gevolgen zijn enorm, lichamelijk, geestelijk, in de hersenen. Welke rol speelt het dan of men door een eerste dader of een veelpleger werd aangevallen? Veel slachtoffers vertellen me: “Het vonnis heeft me volledig verwoest.” En de daders, die er in feite zonder straf van af komen, slaan weer toe.

De geweldplegers zijn vaak bekend bij justitie, een van de hoofdverdachten in Crépol vanwege wapenbezit. Waarom zijn veel jongeren niet onder de indruk van de rechtsstatelijkheid?

Enkele artikelen in het Wetboek van Strafrecht worden door veel rechters alleen maar in hun mildste versie gebruikt. Zo kan het illegaal meenemen van een mes theoretisch met tot een jaar gevangenisstraf en een geldboete van € 15.000,- In de 40 jaar, waarin ik met gewelddadige jongeren heb gewerkt, heb ik zulke sancties nooit meegemaakt. Alle jongeren, die naar het opvoedingsgesticht werden verwezen, hadden een mes bij zich zodra ze de inrichting verlieten, ook in de vakantie. Tegenwoordig wordt het recht vooral gehandhaafd bij diegenen die de wet respecteren, hun boetes betalen enzovoort. Een ander punt is dat de waarneming van geweld veranderd is. Slaan, zelfs doden geldt als “niet erg”. Minderjarigen zeggen al: “Hij zou toch sowieso een keer doodgegaan zijn.” Wie doodt, versnelt alleen een natuurlijk proces.

Als psychiater heeft u ongeveer 150 gewelddadige kinderen en jonge volwassenen behandeld. U heeft gezegd dat velen een migratieachtergrond zouden hebben. Welke rol spelen de religie en de familiestructuren voor het fenomeen van het willekeurig geweld?

Het fundamentele probleem is ontbrekende empathie. Als ik een minderjarige vraag wat hun slachtoffers waarschijnlijk voelen, luidt hun antwoord: “Dat interesseert me geen ruk.” Minstens 70% van deze jongeren werden in hun vroege kindertijd zelf mishandeld en verwaarloosd. Ze werden getuige van huiselijk geweld, bijvoorbeeld tegen hun eigen moeder. Zo verinnerlijken ze het geweld. Het wordt wezenlijk voor hun identiteit, Zulke mensen kunnen vanwege een vermeende “boze blik” door het lint gaan. Meer dan de helft van de minderjarigen die naar een opvoedingsgesticht worden verwezen, heeft een familielid in de gevangenis. Veel vaders leren hun zoons van 12 jaar autorijden; dit is hun manier hen op het leven voor te bereiden, zonder rekening te houden met de wet. Dat helpt om hen te begrijpen, verontschuldigt echter niets.

In Duitstalige media wordt het geweld vaak met de discriminatie en het ontbreken van perspectief van jongeren verklaard. Deelt u deze bevinding?

In het opvoedingsgesticht, waarin ik heb gewerkt, waren 90% van de minderjarige daders afkomstig uit Noord-Afrika. Maar ook 80% van de opvoeders van het centrum waren Noord-Afrikanen – en die respecteerden de wetten, hoewel ze uit dezelfde stadswijken kwamen. Dat toont aan dat de precaire situatie niet het oorzakelijk element voor geweld is.

Volgens meerdere getuigen schreeuwden de daders in Crépol dat ze “blanken wilden doden”. Desondanks wil de officier van justitie het racistische karakter van de misdaad niet vastleggen. Een fout?

De officier van justitie heeft zichzelf belachelijk gemaakt, en de Franse voelen zich bij de neus genomen. Het racisme tegen blanken is al jaren bekend. Toen vechtersbazen uit de stad in 2022 voor de finale van de Champions League in Parijs rellen schopten en politieagenten aanvielen, waren er kreten als “Frankrijk, we neuken je” te horen. Men vernietigt om Frankrijk te “neuken”. Of er zijn opvoeders die niet meer in instellingen voor minderjarigen willen werken, omdat ze voor “smerige witten” worden uitgescholden.

In het in 2002 verschenen boek “Les territoires perdus de la République” (De verloren gebieden van de Republiek) leest men van antisemitisch, seksistisch en homofoob geweld van voornamelijk jongeren uit de Maghreb, maar ook van aanvallen op Fransen. Bestaat er bij migranten een haat op de Franse bevolking?

Eerst moet men zeggen dat veel migranten zich goed in de Franse samenleving geïntegreerd hebben. Het probleem treedt vooral op bij families die als een clan fungeren. Een clan is net een lichaam. Wanneer één lid van hem verwijderd wordt, wordt dat als amputatie gevoeld.

Waarom?

In onze cultuur moeten kinderen autonoom zijn, ze moeten zich kunnen verwijderen zonder de betrekkingen met de familie af te breken. Daartegenover hebben de leden van een clan een groepsidentiteit, die afwijkingen niet tolereert. “Mijn broers zullen komen om je te doden”. Zegt men dan wanneer iemand autonoom wil zijn. De eer van de clans heeft voorrang op de wetten van e Republiek. Of men vernedert de anderen, of men wordt zelf vernederd, dat is de “logica” van de clans. Daarom worden kinderen, die buitenstaanders aanvallen, door de clan beschermd. Dat alles leidt tot een gettovorming, die in veel gevallen zelf gekozen is.

U beroept zich op de etnoloog Margaret Mead, die onderscheid maakt tussen culturen van de schaamte en de eer en culturen van de schuld in Europa. Welke gevolgen heeft dat voor immigratielanden zoals Frankrijk?

Migranten, die uit een samenleving van schaamte komen, zijn vaak niet in staat om dankbaarheid tegenover het land van opname toe te geven. In het kader van de economische migratie zijn er velen naar Frankrijk gekomen, omdat er in hun thuisland te weinig te eten was, de staat hen niet medisch verzorgde en corrupt was. In plaats van dit feit te accepteren, heffen veel immigranten het onbehagen op door hun gastland en zijn bewoners neer te halen. Erkennen wat men aan goede dingen krijgt, staat dan gelijk aan een verraad van de eigen herkomst. Hier slaat de val dicht.

De schuldsamenleving verzinkt in schuldgevoelens?

Niets is gemakkelijker dan een westers mens ertoe te brengen zich schuldig te voelen. Hoe meer de leden van de schuldsamenleving zich schuldig voelen en van “benadeelden” spreken, des te meer ensceneren de leden van de samenleving van de schaamte zich als slachtoffers. Dit zal niet ophouden, om het even hoeveel geld er in deze wijken gestort wordt.

Toen de jonge Nahel in de zomer door een politieagent gedood werd, kwam het in het hele land tot onlusten en geweld; partijen zoals “France insoumise” rechtvaardigden dit als protest tegen een structureel racisme. Bestaan er eerste- en tweederangs slachtoffers?

Mij stoort vooral de schrikbarende omvang van de straffeloosheid waarvan de daders profiteren. Blijkbaar hebben enkele rechters niet begrepen dat de bescherming van de lichamelijke integriteit van de burgers in hun handen ligt. Dit is de ware de-civilisatie: de prioriteit is niet meer dat er minder slachtoffers zijn. Dat leidt tot sterke gevoelens van onrechtvaardigheid en machteloosheid. Veel Fransen voelen zich niet beschermd en door de politiek verwaarloosd. Dat zal effect hebben op de verkiezingen, en misschien dreigt er voor ons nog meer.

Bron:
nzz.ch
Door:Lucien Scherrer

Vertaald uit het Duits door:
E.J. Bron
(www.ejbron.wordpress.com)

h/t F. de W.

Over E.J. Bron

www.ejbron.wordpress.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemeen. Bookmark de permalink .

20 reacties op Als psychiater heeft Maurice Berger 150 criminele jongeren behandeld: “Het geweld zal niet stoppen, om het even hoeveel geld er in de wijken gestopt wordt”

  1. koddebeier zegt:

    Alleen deporteren helpt en vergeet niet de grenzen te sluiten !!

    Geliked door 5 people

  2. olieklippie zegt:

    Wordt het niet eens tijd, dat ook meneer de psychiater eens duidelijk zegt hoe hij dit “probleem” dan wil oplossen?
    Mijn oplossing is , in iedergeval dat clan tuig inlc. al hun familieleden direct uit te zetten en de eerste beste Arabier/Afrikaan (met of zonder Europees paspoort) die wat uit vreet, dezelfde behandeling geven, dus die hele Fucking familie verbannen.
    En geen enkele gelukszoeker meer binnen laten.
    Dit is het enige juiste signaal wat dat tuig begrijpt.

    Geliked door 5 people

    • Harry zegt:

      Hélemaal mee eens , Olieklippie !

      Like

      • scherpschutter1943 zegt:

        Helaas is de reactie van scherpschutter in dit soort gevallen altijd dezelfde. Gaan ze niet weg uit zichzelf, help ze een handje door ze kapot te schieten. Eentonig maar zeer effectief. De overlevenden rennen bij bosjes het land uit, maakt ze niet uit waarnaar toe. Helaas, onze politici, laf en corrupt tot op het bot, durven deze methode niet aan want stel je eens voor dat ze in ongenade vallen bij de moslims. Je moet er toch niet aan denken.

        Like

  3. leeuw7 zegt:

    Het raakt op drift en verwildert. Het vergeet het ideaal en kent niet meer het visioen. ‘Waar het visioen ontbreekt, verwildert het volk’ -zo het Boek der Spreuken (29,18) -‘als het de rechte leer onderhoudt, is het gelukkig’.

    Zo simpel is het !! We hebben de satanische geïnspireerde islamitische religie, en de corrupte van overheidswege georganiseerde Woke ,LGBTi,klimaatfascistische WEF-BILDERBERGER COVID-19 Pharma maffia vaccinazi’s ervoor teruggekregen!!

    Wie zwijgt stemt toe met FAILED State Nederland!!

    Geliked door 2 people

  4. Blaffertje zegt:

    Een man naar mijn hart.
    Had het overigens niet verwacht van een psychiater omdat dat meestal van die knuffellaars zijn en het goede in mensen zien, maar deze heeft 100% gelijk.

    Dat tuig veranderd nooit, wat je er ook aan energie in stopt.
    Ze lachen de sukkels die hen helpen achter hun rug uit zo van “moet je eens kijken, die idioot, hij trapt overal in wat ik hem zeg”.
    Ik ken genoeg van die papmijmers en weet hoe ze achter je rug over je spreken.

    Geliked door 8 people

  5. Jan zegt:

    Moslimproblemen in FR en de ganse EU zullen maar stoppen als links in de minderheid komt en rechts de moslims buiten zet, het land uit, de EU uit.
    Eerder kunnen en zullen de moslimproblemen niet stoppen.

    Geliked door 6 people

    • scherpschutter1943 zegt:

      Om de moslims het land uit te krijgen moeten er toch echt andere maatregelen getroffen worden dan alleen maar hun idkaart af te nemen. Deze lieden gaan NOOIT VRIJWILLIG WEG.

      Like

  6. Hans van Straaten zegt:

    Zachte heelmeesters…

    Geliked door 3 people

  7. delamontagne zegt:

    Prachtig Artikel, ik heb al een en ander op Sites hier van ‘m gelezen,
    Maar is’t in NL anders [ kleinere schaal ] ? ?
    Het zal wel duidelijk zijn hoe deze man, Dr Maurice Berger, door de Fr. overheid wordt “benaderd”……..
    ( de waarheid van oorzaak alle ellende moet zolang mogelijk verborgen worden gehouden, totdat ’t te laat is en de bom BARST………)
    UIT ARTIKEL:
    Wie in Frankrijk als minderjarige voor het eerst voor de rechter staat, komt er meestal met een voorwaardelijke straf vanaf. Men houdt rekening met zijn verhaal, de gevolgen voor het slachtoffer daarentegen spelen een ondergeschikte rol. Ik werkte o.a. voor een rehabilitatiecentrum, dat slachtoffers van overvallen behandelt.
    De gevolgen zijn enorm, lichamelijk, geestelijk, in de hersenen.
    Welke rol speelt het dan of men door een eerste dader of een veelpleger werd aangevallen?
    Veel slachtoffers vertellen me: “Het vonnis heeft me volledig verwoest.”
    En de daders, die er in feite zonder straf van af komen, slaan weer toe.
    / / / /
    Nog een uitspraak van hem:”Ik heb mensen [ die zijn aangevallen ] meegemaakt waarvan het leven totaal VERWOEST is geworden na een zeer gewelddadige aanval.
    Maar dan zag ik de aanvallers ook van aangezicht tot aangezicht,
    ze kregen zes maanden voorwaardelijke gevangenisstraf of vrijwel niets.”
    Het deed hen niets……………….
    Maar ook de advokatuur en de hele mikmak staat onder dwang van de Regierung,………………….dus:

    Geliked door 7 people

  8. mooinique zegt:

    Simpel. Blijkbaar veel moslims. Die houden toch zo van die barbaarse regels?! Rechtshandige de hand afhakken! Dito voor linkshandige! Niet luisteren dan maar voelen. Het is gewoon onopgevoed tuig. Toen ik nog in Almere woonde ivm werk. Kwamen er moslims in mijn straat wonen. Jochie mocht alles. Zus treiteren?! Doe maar zoon. Over auto van papa lopen. Doe maar. Was gewoon een etterbak. Normen en waarden die in het westen gewoon zijn willen ze niet kennen. Weg met dat volk. Het hoort hier niet!

    Geliked door 2 people

  9. ronjaspers zegt:

    Als je tussen de regels van het artikel doorleest,kom je tot de conclusie.Dat de kwaadaardige “zogenaamde” elite moslims importeerd.Om de autochtone bewoners ongestraft te terroriseren,en t.z.t. af te slachten als de oorlog uitbreekt.

    Geliked door 5 people

  10. arnoyuma zegt:

    Goed bedoelt ,maar dit artikel onthult slechts een piepklein topje van de gruweldaden van de moslim ijsberg !!

    Geliked door 1 persoon

  11. Ravian zegt:

    De meerderheid van de West Europeanen is over geciviliseerd, en daardoor geeneens meer in staat deze barbaren te herkennen voor wat zij zijn, laat staan dat ze nog over de ballen beschikken om tegen ze op te treden.
    Als je een veertienjarige islamiet die een haat-moord tegen een blanke christen begaan heeft (omdat deze blank is en niet islamitisch), en die in zijn eigen samenleving als een volwassene beschouwt wordt, niet gewoon van (minimaal) een levenslange gevangenisstraf kunt voorzien, dan ga je als volk vroeg of laat de Darwin Award winnen.

    We moeten dus dringend van dat laagje over civilisatie af, dat ons in de huidige strijd tegen de islamitische barbarij aan handen en voeten bind.
    En de beste (en snelste) manier om van dat laagje af te geraken is de bevolking de bloederige gevolgen van de islamitische barbarij rond ‘prime-time’ in full color en breedbeeld voor te schotelen.

    Dat is dan ook meteen de reden dat dit nooit gebeurt, en niet, zoals altijd beweert wordt “om de nabestaanden te ontzien”.
    Dat laagje over civilisatie is namelijk niet per ongeluk ontstaan, dat is zorgvuldig middels jarenlange (linkse) indoctrinatie door de MSM aangebracht.

    Onze samenleving moet dus, als we die nog van de ondergang willen redden, een ondergang die zowel bloederig als pijnlijk gaat wezen (zie 7 oktober), eens dringend met de neus door de walgelijke feiten gewreven worden.

    Het Bataclan theater in Parijs, nadat daar tientallen jongeren door islamitische terroristen ritueel geslacht en seksueel misbruikt/gemutileerd waren:

    Een Zweeds kind nadat een islamitische terrorist een aanslag met een vrachtwagen gepleegd had, en tientallen mensen gedood dan wel zwaar verwond had:

    Dit is het soort beelden dat nodig gaat wezen om de geïndoctrineerde kudde wakker te schudden, ze terug naar de werkelijkheid te brengen, zodat we dit probleem op kunnen ruimen voordat het ons opruimt.

    Geliked door 3 people

    • arnoyuma zegt:

      IK HERKEN DEZE BEELDEN , en plaatste “gelijkwaardige” beelden video,s sinds 2014 ,onthoofdingen ,groepsverkrachtingen , en veel meer gruweldaden welke moslim/wolven tegen/op de EU schaapjes verrichten cq aanrichten ! Ik ben het geheel eens met het bovenstaande eens maar weet dat het nog veel gruwelijker is dan door u beschreven 200 doden dit jaar alleen al in London verkrachtingen / migranten bendes /groominggangs die in slechts 1 jaar 19000 meisjes misbruikten ! Zweden heeft het leger ingezet tegen migranten bendes heeft 68 No go zones Duitsland en alle andere EU landen “kampen met exact dezelfde problemen ,NL Mccro Maffia zelfs de vijfde generatie blijkt nog crimineler dan de voorafgaande generaties , uit een universteitsonderzoek uit 2017 onder Turken bleek desgevraagd “voelt u zich Nederlander of Turk , bleek 97 % zich in de eerste plaats Turk te voelen ‘intergratie ?????????

      Geliked door 2 people

    • loekie zegt:

      gaat niet helpen Ravian, ik vraag me wel eens af of de goedmensen hier niet erger zijn dan de islam; het zogenaamde van binnenuit vernietigen.

      mogelijk moet er veel meer ausradiert worden dan alleen het buitenlandse tuig

      bovendien is de overheid (de nieuwe adel) de gekroonde aanjager van alle ellende

      Like

      • Ravian zegt:

        Dat zal nog moeten blijken, of dat niet gaat helpen, want tot nog toe gebeurt het gewoon niet…

        Like

Plaats een reactie