Elon Musk zegt in Twitter-gesprek met Geert Wilders dat Nederland ‘door eigen hand zal uitsterven’

Musk en Wilders

OPINIE- Elon Musk, die een uitgesproken mening heeft over immigratie, besprak met Geert Wilders op Twitter(X) de risico’s van het lage geboortecijfer waarmee Nederland wordt geconfronteerd.

Wilders zei dat het grootste risico voor Nederland de ineenstorting van de westerse waarden is dankzij de open grenzen.

Musk antwoordde: “Akkoord, maar zelfs landen met heel weinig immigranten, zoals Korea en Japan, ervaren een bevolkingsdaling. Als het geboortecijfer zo laag blijft als het nu is, zal de Nederlandse natie door eigen toedoen uitsterven.”

Volgens officiële statistieken waren er in 2023 in Nederland voor het tweede jaar op rij meer sterfgevallen dan geboorten. Het huidige vruchtbaarheidscijfer in Nederland van 1,6 ligt onder het tempo waarin een land zichzelf van generatie op generatie vervangt.

Dat heeft ertoe bijgedragen dat de gemiddelde leeftijd van de burgers is gestegen. Meer dan de helft van de mensen in Nederland was in 2022 ouder dan 40 jaar, vergeleken met iets meer dan een derde in 1950.

Elon Musk spoort mensen in ontwikkelde landen aan om meer kinderen te krijgen. De bevolkingsgroei in landen als Nederland is in plaats daarvan gedreven door immigratie die gekoppeld is aan het EU-lidmaatschap, dat bewegingsvrijheid tussen de 27 lidstaten mogelijk maakt.

Naarmate de bevolking ouder wordt, zullen zij steeds afhankelijker worden van de immigratie van jongere werknemers om voor de ouderen te zorgen en de economie aan te drijven.

Immigratie heeft echter ook bijgedragen aan de opkomst van rechtse regeringen – zoals de PVV van Wilders – die hebben beloofd migranten tegen te houden als middel om de huisvestingscrises op te lossen en een vermeend verlies aan traditionele cultuur te herstellen.

Hoewel Musk eerst sympathiek stond tegenover het sentiment van extreemrechts in Europa voelt hij zich al lange tijd meer gepassioneerd over het aanpakken van de dalende geboortecijfers.

Net als in Nederland bestaat het risico dat verschillende landen de komende eeuw niet over de middelen beschikken om voor hun ouderen te zorgen en de economie te laten groeien.

Terwijl tegenstanders beweren dat de bevolking moet krimpen als gevolg van de eindige hulpbronnen en de impact van de mens op het milieu, beweren voorstanders zoals Musk en Jeff Bezos van bevolkingsgroei dat dit innovatie helpt stimuleren en een meer geharmoniseerde demografie mogelijk maakt.

Zoals Amazon-oprichter Bezos verwoordde: “Als we een biljoen mensen hadden, zouden we op elk moment duizend Mozarts en duizend Einsteins hebben… Ons zonnestelsel zou vol leven, intelligentie en energie zijn.”

Prof.dr.ir. Hubert Rampersad