Nederlandse talkshowpresentator Khalid Kasem stopt na beschuldigingen van omkoping

In Nederland stopt Khalid Kasem tijdelijk als presentator van de talkshow "Khalid&Sophie", bij de omroep BNNVARA. Hij zou in 2019, toen hij nog advocaat was, aan misdaadjournalist Peter R. de Vries hebben toegegeven dat hij een ambtenaar had omgekocht. Kasem ontkent de beschuldigingen.

Het is de Nederlandse krant AD die het verhaal heeft uitgebracht. Het AD citeert uit geluidsopnames van vertrouwelijke gesprekken, die volgens de krant door de in 2021 vermoorde Peter R. de Vries zijn gemaakt. De opnames zou de krant mogelijk onrechtmatig hebben verkregen.

Kassem ontkent. Volgens hem kan uit de geluidsopname niet worden geconcludeerd dat hij een ambtenaar heeft omgekocht. Hij zegt wel te begrijpen "dat de suggestie wordt gewekt en dat dit vragen oproept". Een verklaring voor wat  te horen zou zijn, heeft hij niet. Wel geeft hij toe dat hij "op ongepaste wijze" heeft geprobeerd om een hoge openstaande rekening deels betaald te krijgen. 

De Amsterdamse Orde van Advocaten heeft inmiddels beslist om een onderzoek in te stellen. "Over inhoud en uitkomst van dat onderzoek zullen, gezien de vertrouwelijkheid, in beginsel geen mededelingen worden gedaan", luidt het in een boodschap van de Orde aan het AD. De Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten reageert bezorgd en heeft het over een "zeer ernstige zaak" omdat de integriteit van advocaten in het gedrang komt.

Omroep BNNVARA zegt niet op de hoogte te zijn geweest van de zaak en noemt de beschuldiging ernstig.

Meest gelezen