Direct naar artikelinhoud
Burgers op de vlucht voor milities in Bokkos, centraal-Nigeria, op 26 december.Beeld AP
Nigeriainterview

Met vuurwapens, machetes en middelen om brand te stichten gingen de milities van huis naar huis

In Nigeria werden tijdens de kerstdagen meer dan tweehonderd christenen vermoord. Volgens West-Afrika-expert Illia Djadi wist iedereen dat de aanval eraan zat te komen. Toch greep de overheid niet in.

Een ‘slachting’ noemt Illia Djadi de gebeurtenissen die op 24 december plaatsvonden in de staat Plateau in Nigeria. Gewapende milities vielen op die dag zo’n 25 afgelegen dorpen in de staat Plateau in Nigeria aan. Meer dan tweehonderd christenen werden gedood.

Het is niets nieuws onder de zon voor christenen in Nigeria, vertelt Djadi. Hij is West-Afrika-expert bij Open Doors, een organisatie die zich inzet voor vervolgde christenen wereldwijd. De moorden passen volgens hem binnen een patroon van radicaal-islamitisch geweld tegen christenen en een regering die afzijdig blijft.

Wat voor verhalen komen er naar buiten van de kerstaanvallen?

“De aanvallen begonnen in de vroege ochtend van 24 december. Vrouwen maakten eten klaar voor kerst toen ze verrast werden door gewapende milities. Met vuurwapens, machetes en middelen om brand te stichten zwierven ze van huis naar huis, dorp naar dorp.

“Een pastoor hoorde van de aanval op zijn dorp en verzocht zijn familie om zich te verschuilen in de bossen. Na de aanval nam hij de schade op: zijn huis en kerk waren volledig uitgebrand. Hij verwachtte de terugkeer van zijn vrouw en vijf dochters, totdat dorpelingen hem vertelden dat hun resten waren gevonden op de plek van zijn huis.

“Een negenjarig jongetje leidde de militanten naar zijn moeder die aan het schuilen was. Ze beloofden hem haar niet te doden. Vervolgens werden alle 23 schuilende vrouwen vermoord. Van een andere jongen werden de handen afgehakt met een machete voor hij wist te ontsnappen. Sommige mensen deden alsof ze dood waren door tussen de lijken te liggen en overleefden het.”

Wie waren de aanvallers?

“Niemand heeft de aanvallen opgeëist. Maar iemand die het overleefde, herkende haar Fulani-buurman onder de strijders. Conflicten tussen de islamitische Fulani-herders uit het noorden van Nigeria en het overwegend christelijke zuiden zijn al sinds jaar en dag een probleem.

“De Fulani-herders zijn een rondtrekkend volk. Zij komen oorspronkelijk uit het noorden van Nigeria, maar gaan steeds vaker naar het zuiden, waar meer vruchtbare grond is. Daar leven voornamelijk christelijke boeren. Doordat Fulani-herders hun vee laten grazen op zuidelijke landerijen, ontstaan er spanningen. De laatste jaren neemt het geweld van Fulani-herders richting christenen toe.”

“Maar om deze aanvallen te wijten aan klimaatverandering en de schaarste van natuurlijke hulpbronnen, zoals sommige analisten beweren, gaat mij te ver. De hele Sahel wordt zwaar getroffen door klimaatverandering, maar in buurland Niger gebeurt niet hetzelfde als in Nigeria.

“De milities die dit soort aanvallen uitvoeren hebben een intentie om te doden. Ooggetuigen van de kerstaanvallen zeggen dat de mannen ‘allahu akbar’ (god is groot) schreeuwden. Ze opereren in dezelfde stijl als terreurgroepen Boko Haram en Islamitische Staat.”

Met vuurwapens, machetes en middelen om brand te stichten gingen de milities van huis naar huis

Waarom verbazen de moorden u niet?

“Er is een duidelijk patroon. In 2023 waren er ook al aanslagen tijdens Pasen. Het jaar ervoor tijdens het Pinksterfeest. Volgens verschillende rapporten zijn er in de afgelopen vijftien jaar minstens vijftigduizend christenen in Nigeria vermoord. Het is een van de gevaarlijkste landen voor christenen ter wereld.

“Represailles zijn er nauwelijks. Fulani-mensen wonen nog steeds in huizen die ze innamen. Sommige dorpen kregen zelfs nieuwe namen. Degenen die moesten vluchten, leven als intern ontheemden in kampen.”

Wat doet de Nigeriaanse regering?

“Omdat ze wisten dat er een grote kans was aangevallen te worden rond Kerstmis, hadden christenen in Plateau de veiligheidsdiensten al gevraagd paraat te staan. Maar er kwam niemand.

“De vorige president, Muhammadu Buhari, deed niets tegen het geweld van radicale islamisten. Zijn opvolger, Bola Tinubu, die sinds februari 2023 aan de macht is, beloofde iets te veranderen. Maar ondertussen nemen de aanvallen op christenen toe.

“De regering heeft geen excuus: Nigeria is het Amerika van Afrika. Het is de grootste economie van het continent en heeft de meeste inwoners. De overheid had kunnen ingrijpen.”

Lees ook:

Hoe Manga Ghumdia een bloedige aanval van Boko Haram overleefde

Nigeria is voor christenen een van de gevaarlijkste landen, hoewel de helft van de bevolking er christen is. Manga Ghumdia overleefde een aanslag van terreurgroep Boko Haram.