Direct naar artikelinhoud
Theodor Holman.
Theodor Holman

Zijn de gijzelaars al terug? Nee? Ga dan door met bombarderen

Doodmoe word ik van al die mensen die menen dat ik ­oorlogszuchtig ben, omdat ik, na bijna vier maanden, vind dat Hamas moet worden ­bestreden.

Hamas levert de gijzelaars niet uit.
Hamas bombardeert Israël nog steeds.
Hamas weigert vredesonderhandelingen.
Hamas wil dat het conflict zich uitbreidt en dat Iran zich ermee gaat bemoeien.

Dus waarom zou Israël stoppen met bom­barderen? Van mij mogen ze. Graag zelfs. ­Vrede nu, als het aan mij ligt, maar het zou ­tactisch misschien niet verstandig zijn.

Constant wordt op radio en tv de schuldvraag bij Israël gelegd. Zoveel Palestijnen omgekomen bij dit bombardement en dan weer zoveel Palestijnen, onder wie veel kinderen, bij dat bombardement. En Israël gaat maar door. Ze luisteren naar niemand. Het is een bloedbad hier en een bloedbad daar.

Allemaal waar.

Maar wie kan er aan de knoppen draaien? Wie kan de witte vlag hijsen? Wie kan de ­gegijzelden teruggeven? Wie kan stoppen met bombarderen?

Kun je niet ook beweren dat Hamas willens en wetens zijn eigen land laat vernietigen? Ik zeg u, heel eerlijk, als ik Palestijn was en zag wat er nu met Gaza gebeurt, dan zou ik alle ­eisen van Israël inwilligen, alle gijzelaars ­vrijlaten en alle bommen aan het IDF geven.

Een oorlog kun je verliezen. Ik zeg het nog maar eens: welk land heeft er niet een oorlog verloren? Duitsland, Spanje, Engeland, Frankrijk – ook wij hebben rampjaren overleefd.

Ook Nederland heeft zich op verschillende momenten overgegeven. Overgave is niet zelden een teken van intelligentie. Het kan een vorm van beschaving zijn, omdat je aan beide zijden meer doden wilt voorkomen.

Wat wil je op den duur met je strijd bereiken? Je kunt je wel blijven voeden met haat, maar haat voedt niet. Haat maakt ­hongerig naar meer doden.

Het vervelendst is dat mijn woorden geen zin hebben. Wie het niet met mij eens is, zal mij niet lezen of schrijft een boze mail. Wie het wel met mij eens is, leest niet iets wat hij of zij al niet zelf heeft bedacht.

Desalniettemin stel ik mij weleens voor dat de Israëlische regering mij belt en vraagt: “Help ons, wat moeten wij doen? Moeten wij doorgaan met bombarderen of niet?”

Ik zou vragen: “Zijn de gijzelaars al terug? Nee? Ga dan door met bombarderen.”

“En als je dan de dag erna die kleine witte ­lakentjes ziet, waar dode kinderen in liggen? Kun je dan rustig slapen, Theodor?”

Theodor Holman (1953) is columnist, schrijver, televisie- en radiomaker. Elke dag, uitgezonderd zondag, lees je hier zijn column. Lees alle columns van Theodor Holman terug.

Reageren? t.holman@parool.nl.