Ze was te groot voor Nederland, althans, dat vond Sigrid Kaag zelf

Datum:
  • vrijdag 5 januari 2024
  • in
  • Categorie:
  •  De verlossing is nabij voor Sigrid Kaag.



    GEERTEN WALING  5-1-2024


    Op 8 januari 2024 vertrekt ze als minister van Financiën en vicepremier. Ze zal ook het land verlaten, tot haar grote opluchting. Het is te hopen dat de mensen in Gaza dankbaarder zijn dan het boze volk dat ze achterlaat, schrijft Geerten Waling.

    Haar vertrek uit de politiek kondigde ze al op 13 juli aan, een paar dagen nadat premier Mark Rutte hetzelfde deed. Kaag liet zich interviewen door Wilma Kieskamp in Trouw. Zij koos ervoor het afscheidsinterview te laten afnemen door Kieskamp, die eerder een lovende biografie over haar had geschreven. Die onderbrak haar vakantie onder de Toscaanse olijfbomen voor een telefonisch vraaggesprek met de vicepremier.

    Aan Kieskamp vertelde Kaag andermaal dat de politiek een zware wissel trok op haar gezin: haar man en haar – overigens alle vier al volwassen – kinderen. Daarmee doelde ze vooral op de bedreigingen en intimidaties die zij krijgt, net als overigens veel andere politici – zeker de vrouwelijke.

    DE HAAT JEGENS SIGRID KAAG WAS INDERDAAD NIET MALS

    De haat die Kaag ten deel viel, was inderdaad niet mals. Opgejut door politieke tegenstanders als Thierry Baudet (‘Britse spion’) en Geert Wilders (‘heks’) ging een grote achterban vooral online tekeer tegen deze ideale kop van jut van de ‘globalistische elite’ die een kwaadaardige wereldorde zou vormen en het gewone volk zou willen knechten, knevelen en uitbuiten.

    Dat leidde begin 2022 zelfs tot een fysieke bedreiging bij Kaag thuis, toen activist Max van den Berg aanbelde met een brandende fakkel in de hand. Hij werd veroordeeld tot vijf maanden cel en een contactverbod. Na een treiterig fakkelprotest bij een werkbezoek in Diepenheim, op 19 februari 2023, zei Kaag nog ‘Ik laat me niet intimideren of afleiden’, maar die standvastigheid bleek een half jaar later toch gebroken.

    EEN MINISTER VAN FINANCIËN MET ÉÉN OOG OP HET BUITENLAND GERICHT

    Veiligheid was niet de enige reden de politiek te verlaten. Eigenlijk hield Kaag al haar hele ministerschap één oog op het buitenland gericht. Ze mengde zich actief in debatten over de oorlog in Oekraïne en andere buitenlandse aangelegenheden, reisde naar het World Economic Forum en andere internationale conferenties – ook als die niet direct iets met haar portefeuille van doen hadden. Als voormalig minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking (en korte tijd van Buitenlandse Zaken), en ook als oud-diplomaat, lag haar hart duidelijk niet bij financiën.

    Daarmee is niet gezegd dat zij het slecht heeft gedaan. Het is te vroeg om te oordelen, maar als je nu, aan het einde van haar tweejarige ministerschap, per se iets moet zeggen over de kwaliteit van Kaag, dan vallen haar rapportcijfers positief uit.

    WELLICHT GEEN SLECHTE MINISTER, MAAR OOK GEEN PREMIER OF WINNAAR (MEER)

    Macro-econoom Wim Suyker, bekend van zijn politiek-economische doorrekeningen die hij publiceert op X, zette Kaag in een rijtje van de laatste tien ministers van Financiën. Haar ministerschap springt eruit met de sterkste daling van overheidsuitgaven, de sterkste daling van lasten, het één-na-laagste begrotingstekort en de één-na-grootste daling van de overheidsschuld.

    Deze successen mag Kaag natuurlijk niet één op één op eigen conto schrijven, maar als minister heeft ze de gunstige omstandigheden in elk geval niet verpest. Intussen was het premierschap, waar D66 haar voor naar Den Haag had gehaald, allang achter de horizon verdwenen. Een electoraal succes als in 2021 zou ze als D66-leider bij lange na niet evenaren.

    NA BOZE NEDERLANDERS, NU DANKBARE GAZANEN?

    De korte politieke carrière van Kaag wordt nu geëuthanaseerd ten gunste van een heropleving van haar oude, diplomatieke loopbaan. Even hoopte ze nog Frans Timmermans op te volgen als Eurocommissaris, maar die eervolle aftocht gunde premier Rutte haar niet. Hij koos de gefnuikte CDA-leider Wopke Hoekstra.

    Kaag bleef afgelopen maanden stug de wereld over reizen, van Berlijn tot Dubai en van Marokko tot de Verenigde Staten, om met wereldleiders te spreken. Het regeringsvliegtuig is geen lobbyvehikel voor een persoonlijke carrièrestap, dus het is goed dat dat nu ophoudt. Ze boekte wel resultaat: Kaag wordt VN-gezant voor de wederopbouw van Gaza. Gezien haar diplomatieke ervaring in die regio, haar jaren in Oost-Jeruzalem en haar Palestijnse schoonfamilie, is ze daar vast geknipt voor. Voor haar is wel te hopen dat de Gazanen wat dankbaarder zijn dan het boze volk dat ze achterlaat.

    ELSEVIER

    2 reacties :

    Anoniem zei

    3e grafiek, lastendruk: -0,3% (Sigrid Kaag). Ik dacht al, wat is het leven toch f@cking goedkoop geworden sinds het bewind van deze hautaine criminele arrogante d666 zeloot. Suyker heeft zeker het CBS of RIVM gebruikt voor het ‘correcte cijfermateriaal’. Lies, damned lies and statistics.

    Anoniem zei

    Sigrid Kaag, de grootste vriendin van terrorist Arafat. Voor mensen die heel veel begrip hebben voor Hamas en de Palestijnen: Stel u heeft nogal onbeschaafde buren en de verstandhouding is die van een gewapende vrede. U probeert de nogal agressieve buren te negeren. Helaas worden ondanks afspraken dagelijks uw ruiten ingegooid. Uw kinderen raken meermaals gewond door rondvliegend glas. Hoe lang denkt u dat u dat volhoudt? Zou het niet zo kunnen zijn dat bij u de stoppen een keer doorslaan na alweer een aanslag op uw ruiten of roept u de buren met geweld tot de orde?
    Zo gaat het in Israël, in vredestijd dagelijks tientallen beschietingen met raketten, gefinancierd door de EU en door Kaag. Is het niet eens een keer genoeg?
    Je maag draait om van de Hamas verheerlijking op de Nederlandse TV en in reclames.
    Alle fatsoen is verdwenen bij een deel van de Nederlanders, het zijn de Nazi's/fascisten van deze tijd, ook de Tweede en Eerste Kamer zitten er vol mee, met de politici van GL/PvdA/ en D'66, Dierenpartij en CU voorop. .

    Een reactie posten