Nieuws

Natte voeten in de slaapkamer: water stroomt huis van familie Boerdijk in Dalfsen binnen

Wateroverlast bij Wim Boerdijk in Dalfsen
© RTV Oost / Vincent Moes
De brandweer heeft deze week al uren staan pompen in Dalfsen en alle dorpsbewoners hebben hun dompelpompen uitgeleend aan de familie Boerdijk. Ze wonen op een laaggelegen punt in het dorp in het Vechtdal en het water klotst aan alle kanten tegen het huis aan. "Afgelopen nacht zijn we om en om met waterstofzuigers in de weer geweest om te voorkomen dat het de woonkamer in zou stromen."
Regenval zorgt voor drama voor de familie Boerdijk
Dit weekend wordt er een hoogwaterpiek in de Vecht verwacht. Het water komt naar verwachting niet weer zo hoog als tijdens de laatste piek, maar daarmee zijn de zorgen niet weg voor Wim en Joke Boerdijk. Ze wonen aan de rand van Dalfsen aan de Welsumerweg. "We wonen op een laag gelegen stuk, waardoor al het water van de weilanden en sloten bij ons komt", zegt Wim Boerdijk.
Door het hoge water van de Vecht zijn alle sloten volgelopen. Het regenwater van afgelopen week kan geen kant meer op. "Er staat ongeveer een halve meter water in onze tuin, waardoor het nu ook ons huis in loopt", aldus de Dalfsenaar.
Wim Boerdijk is druk bezig met dompelpompen op zijn erf.
© RTV Oost / Vincent Moes

Hulp van de hele buurt

"Iedereen helpt gelukkig mee. We hebben dompelpompen te leen van verschillende buren en ook een boer uit de buurt kwam met een grote giertank de sloot voor ons huis leegpompen. Ze hebben 15.000 liter water weggepompt, maar het had amper effect", vertelt Wim Boerdijk terwijl hij met zijn laarzen in het water staat. "De brandweer heeft ons ook geholpen, maar er staat zo veel water. Alles wat ze nu wegpompen, komt vroeg of laat weer terug. Het is wachten tot Moeder Natuur wat gaat doen".
Kleine zanddijken moeten het water tegenhouden
© RTV Oost / Vincent Moes

Alles naar boven

Ondertussen sleept Joke Boerdijk alle boeken en elektronica uit de computerkamer naar boven. "Tassen vol heb ik al versleept. Ik mag graag lezen, dus er stonden nogal wat boeken. Kijk, deze kast is al aan het schimmelen en hier zie je de muur helemaal verkleuren. Het water sijpelde er gewoon doorheen, het laminaat kwam een paar dagen geleden al omhoog."
Dankzij het pompen en een zelfgemaakte zanddijk in de tuin, proberen ze het water te weren van de gevels. Maar het water kruipt waar het niet gaan kan. "Het zorgt voor veel onrust. We hebben zo veel schade aan de vloeren en muren. We wonen in een oud huis, we hebben geen kelder. De betonnen vloeren zijn kletsnat".
Joke Boerdijk in de kamer met waterschade
© RTV Oost / Vincent Moes

Wachten op zonnig weer

"We kijken uit naar volgende week. Het lijkt droog te worden, en als het vriest, zakt het waterpeil ook altijd iets. Maar het gaat nog wel een hele poos duren voordat al het water weg is. Eerst moet het slootwater weer wat zakken, pas dan kan al het water op ons erf weglopen. Tot die tijd is het dweilen met de kraan open", aldus Wim Boerdijk.
Wim Boerdijk plaatst samen met zijn schoonzoon een dompelpomp op zijn erf
© RTV Oost / Vincent Moes

Heb je een nieuwstip of nieuwe informatie? Tip de redactie via WhatsApp of via de mail.