Gerucht: MSI-gaminghandheld gaat Claw heten en krijgt 32GB geheugen

De handheld gameconsole van MSI gaat Claw heten als de uitgelekte details over het apparaat kloppen. De Claw zou een geheugen van 32GB krijgen en een Intel Core Ultra 7 155H-processor aan boord hebben.

Naast specificaties is er een afbeelding van de Claw uitgelekt op X via het account @wxnod. Wat de precieze grootte van het apparaat is, is nog niet duidelijk. Wel blijkt uit uitgelekte specificaties die op Geekbench zijn gepubliceerd, dat de Claw in ieder geval 32GB geheugen gaat bevatten en dat hij een Intel Core Ultra 7 155H als processor zou gebruiken. Intel had donderdag al gesuggereerd dat de Claw zijn hardware bevat. Verder zou het apparaat Windows 11 Pro gebruiken als besturingssysteem.

MSI zelf heeft verder nog niets bekendgemaakt over de console. De fabrikant heeft onlangs alleen een korte teaser gedeeld. Tijdens CES 2024 wordt de gaminghandheld gepresenteerd.

Render MSI 'Claw'. Bron:
Render MSI 'Claw'. Bron:@wxnod via X

Door Loïs Franx

Redacteur

05-01-2024 • 16:08

133 Linkedin Whatsapp

Submitter: Lucofski

Reacties (133)

133
129
33
0
0
80
Wijzig sortering
32GB? klinkt als een handheld die gericht is op cloud gaming. Games als Call of Duty gaan dan zeker niet passen zonder mogelijkheid tot uitbreiding of grotere opslag. Ter vergelijking wordt de Steamdeck Oled geleverd met minimaal 256GB.

Het device komt met Windows 11 Pro, dan is 32GB helemaal weinig. Microsoft adviseert al jaren minimaal 64GB opslag.


Edit: Als ik de link naar Geekbench volg hebben ze het over memory, dan is mijn verhaal niet valide. Echter een handheld met 32GB werkgeheugen is wat mij betreft overkill, 16GB is dan meer dan genoeg.

[Reactie gewijzigd door mr.DJ95 op 5 januari 2024 16:17]

Geheugen is geen opslag.
Opslag is óók geheugen. Het is gewoon slecht vertaald.

RAM, waar het om gaat, is werkgeheugen en wordt daarom ook ik de regel als dusdanig vertaald. Een SSD komt echter ook met geheugen, flash geheugen om precies te zijn. Ook de chips waaruit een SSD schijf is opgebouwd, worden geheugenmodules genoemd.

Normaalgesproken is het uit de context wel af te leiden wat men bedoeld, maar 32GB had qua hoeveelheid dus ook gerust een erg schrale ssd kunnen zijn.
In Nederlandse PC termen is "geheugen" gelijk aan RAM en is "Opslag" gelijk aan HDD/SSD etc we moeten echt stoppen met die termen inwisselbaar te gebruiken in deze context want het maak alles vaag en onduidelijk!
Dat is ook niet helemaal waar. RAM wordt wel "intern geheugen" genoemd, c.q. het is vluchtig: informatie gaat verloren als je het apparaat uit zet. De HDD zou dan "extern geheugen" zijn.

Maar het zijn allemaal achterhaalde termen eigenlijk. Apparaten gaan niet vaak niet eens meer helemaal uit. En de HDD is vervangen voor SSDs of flash. En dan heb je ook nog dingen als cache en virtueel geheugen.

Ofwel, beter die oude termen niet meer gebruiken en gewoon schrijven 32GB RAM. Das tenmiste duidelijk. (Tenminste, is het dan CPU ram of GPU ram 🤔 of zelfs gedeeld 🤯)

[Reactie gewijzigd door MeMoRy op 7 januari 2024 10:58]

Fair enough... maar we moeten voor de helderheid als we geheugen en opslag willen gebruiken het wel op de beschreven manier gebruiken. Anders kunnen katten ook hond gaan noemen omdat het huisdieren op vier poten met een neus oren en een staart zijn.

[Reactie gewijzigd door itContinues op 7 januari 2024 14:45]

Yeah, even GTA5 updaten....... Gaat niet lukken dan.
Het is helemaal niet slecht vertaald. Al jaren worden in het Engels de termen memory en storage gebruikt als aparte begrippen voor je ram en je hdd/ssd respectievelijk. In het Nederlands wordt dat al even lang respectievelijk als geheugen en opslag vertaald.

De enige mensen die de termen door elkaar halen zijn prutswinkels zoals de Mediamarkt en Fnac, en daardoor ook je dogibete familieleden ;)
En toch hebben de meeste nieuwe handhelds, zoals de gpd win mini of aya neo, 32gb geheugen.
Je hebt zelfs handhelds met 64gb...

En ja het gaat absoluut over geheugen, niet de opslag.
Lijkt mij ook logisch, de tijd van 32gb opslag is al +/- 15 jaar voorbij.
(en hoe kan je windows en spelletjes op 32gb installeren?)

Ikzelf vind dat nogal overdreven want de games die 32gb benutten kan je niet op een handheld spelen.
Of iig niet met zulke instellingen dat 32gb wordt gebruikt.
20 gb is meer dan voldoende, 4 voor de gpu 16 voor het systeem.

Ben wel benieuwd naar de prestaties i.v.m. de ryzen 7840u/Z1 extreme.
Vooral het grafische gedeelte, want daar is de 7840u echt een beest in.
(beste igpu in jaren, denk zelfs ooit....vooral als je vergelijkt dat deze op 1080p met medium/high praktisch alles kan spelen, een resolutie die nu nog steeds(wat echt raar is, ondertussen is die resolutie al 15 jaar oud dat is ook nog niet eerder voor gekomen) veel wordt gebruikt.)

[Reactie gewijzigd door bob harley op 5 januari 2024 17:14]

Hier idem, heb nu een handheld met 7840U en de nieuwe 8-serie van AMD is in principe gewoon een rebrand van de 7-serie. Meer concurrentie is zonder meer welkom, ben heel benieuwd hoe Intel gaat presteren hier en bij welke TDP!
Ben benieuwd.
Vooral gezien intel's reputatie om gestoorde wattages te hanteren.
(en ik de afgelopen jaren elk apparaat met intel cpu weer weg heb gedaan door de hoge temps en geluid)

Ik hoop nog steeds op een 6/8 core cpu met een dikke maar kleine gpu.
Met minimaal 4gb aan videogeheugen.
Ik gok dat je geen dedicated GPU gaat zien in handhelds. Ik zie die trend eerder de desktop kant opkomen dan andersom. Maar das persoonlijk uiteraard.

Weliswaar geen dedicated GPU, maar is een 7640U dan iets wat bij jou zou passen? Of is de GPU dan te zwak?
Heb hier een stapel laptops met een i5-8365U en de hoogste kloksnelheid van 4.1Ghz zit op ong 1.25V terwijl diezelfde kloksnelheid dmv undervolten op 1.05V kan werken wat een hele hoop minder warmte/hogere prestaties en minder fan noise geeft. Maar wat gaan ze doen? microsoft pushed automatische bios updates waardoor undervolten wordt gelocked voor een veiligheidsrisico waar niemand last van heeft (Secure boot die je wel aan en uit kan zetten in bios is 1000X gevaarlijker dan dit)
Eerste wat ik dus doe is alles zoveel mogelijk op slot zetten zodat de originele 2019 bios blijft staan.
Komen er met de Strix Point en Strix Halo geen 8-serie APU's aan die het igpu-segment aanzienlijk hoger zouden tillen?
Ik hoop het, en ik hoop dat Intel dit vuurtje verder opstookt. Ik speel nu al veel games op de bank of via dock gewoon als desktop vervanger. Voor dat laatste vind ik zelf de Z1E/7840U net een maatje te klein, met name omdat FSR2 op een groot scherm gewoon lelijk is, in tegenstelling tot DLSS, FSR3 of TSR. Op het kleine scherm van de handheld zelf zie je die pixellatie niet of nauwelijks. En ray tracing werkt wel, maar is net op het randje van speelbare. Met 10-20% extra performance en FSR3/TSR gaat dat prima werken. En dus ook op als desktop vervanger (1080p).

Dus ik ben heel benieuwd naar 2024 en wat er allemaal uitkomt qua hardware/platforms en games.
Alleen als 16GB te weinig is dan is de volgende logisch stap niet 20GB maar 32GB. 24GB zou nog wat praktischer kunnen maar met de huidige prijzen snap ik wel dat ze gelijk voor 32 gaan.
Daar heb je helemaal gelijk ik.
Ik weet dat er apparaten zijn waar het geheugen in is gesoldeerd en dan kan je bijvoorbeeld 16gb toevoegen.
Daarom kwam dat in mij op.
Ik denk dat er werkgeheugen bedoeld wordt
Geheugen klinkt bij mij als werkgeheugen, niet als opslag. Dus misschien valt het mee..
Ik denk dat het hier gaat om 32GB RAM, de SSD zal wel in opties als 256GB,512GB,1TB, enz beschikbaar worden
En gewoon een kleine variant M.2 zijn zoals we ook kennen uit de Steam Deck.
Echter een handheld met 32GB werkgeheugen is wat mij betreft overkill, 16GB is dan meer dan genoeg.
Met hoe goedkoop geheugen is, en dat videoram er neem ik aan ook uit moet komen, vind ik 32GB zo gek nog niet. Met de huidige prijzen zou je alles behalve de echte low-end gewoon kunnen uitrusten met 32.
How meer hoe beter zeg ik altijd meer. Je kan geen overkill met werkgeheugen hebben imo.

Het kost tegenwoordig toch amper iets..
Dat dacht ik ook, maar deze toestellen gebruiken dat geheugen ook als videogeheugen. In veel gevallen moet je dus 4 a 5 GB aan de kant houden voor de GPU, bij Windows al snel 2-3GB voor Windows en achtergrondtaken, dus dan zit je met 8-10GB voor je game soms wel krap.

Heb ik zelf gemerkt wanneer ik wou gamen op een 16GB handheld met Radeon 760M.
16Gb is meer dan voldoende echter pakt de GPU bij deze apparaten ook geheugen weg en dan blijft er vaak rond 12Gb over.

Dit is dus echt een hele goede stap. Op mijn steam deck en rog ally moet je echt rekening houden met spellen die meer geheugen eisen. Op de rog ally kun je dit makkelijk in armorcrate instellen maar bij de steam deck moet je dan de hele tijd terug naar de bios etc.
Volgens mij hoeft dit toch niet als je de cryutilities gebruikt? Heb die van mij standaard op 4gb vram staan.
Zou zomaar kunnen dat daar tools voor zijn. Ik had hem overigens ook gewoon op 4gb staan maar dat werkt bij sommige spellen juist helemaal niet goed. Daarna heb ik hem gewoon weer teruggezet.
In dat geval, zoek is naar cryoutilities, maakt een swap file van 16gb (of kleiner, kan jezelf aangeven) op de ssd aan met een swapiness van 1

Kan in sommige games net wel het verschil maken voor stabiele fps.

Ik loop gelukkig nog niet tegen dingen aan met de oled deck, al gebruik ik hem voornamelijk voor emulatie

Edit: spelfoutje

[Reactie gewijzigd door Huubvdhammen12 op 5 januari 2024 17:58]

Ah handig. Zal er eens naar kijken. Bij voornamelijk zware games zou het flink verschil kunnen maken. Spellen als Jedi Survivor.

Komt goed. Ik speel hem voor me uit op de rog Ally op 720p en dan draait die gewoon goed.
Ik heb een handheld met 32GB geheugen. Moderne AAA games snoepen daar zomaar 9-10GB vanaf voor VRAM voor de GPU. Met 16GB wordt het dan echt wel krap.

[Reactie gewijzigd door NLxAROSA op 5 januari 2024 17:06]

Ik had eerder een vermoede dat er verwezen werd naar het RAM geheugen.
Hangt ook wel een beetje van de prijs van de console af. 32gb op bv +- 1k console(de goedkoopste laptop met deze CPU) is 32 geen overkill. 32 gb op een 300/400 console is dat dan wel weer.
Zal te maken hebben met de lage kosten van geheugen tegenwoordig en afgelopen maanden, kost hun relatief weinig extra voor de relatief grote toegevoegde verkoopwaarde.

Zo zijn er het afgelopen jaar ook een paar budget smartphones uitgekomen met 8GB werkgeheugen, in de prijscatogorie hadden vergelijkbare modellen een jaar geleden nog 3GB werkgeheugen.
Het verschil tussen opslag en geheugen, storage/memory.
Dit is toch zo'n processor met igpu? Dan wordt er al gauw 3/4 GB RAM weggesnoept en schiet er nog maar 12GB over.
Het draait op Windows 11, dan kan 32GB ook fijn zijn. Zeker omdat sommige games al 16GB RAM geheugen gebruiken en je dan extra ruimte hebt voor achtergrond programma's.
Hoeveel handhelds moeten er komen? Switch, Steam deck, "die van Asus", PS Portal, Lenovo legion en nog tig anderen.
PS Portal is een PS5 accessoire, en Switch een standalone console, de andere die je noemt een portable PC zijn.

Is het slecht dat daar zoveel van uitkomen dan? Want hoe meer er van uitkomen, hoe meer concurrentie (de hele concept bestaat al veel langer dan de Steam Deck, alleen waren ze vroeger en duurder en voor veel mensen minder makkelijk beschikbaar)

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 5 januari 2024 17:51]

Ik denk dat veel van de kleinere partijtjes zullen verdwijnen in Europa en de VS. En meer concurrentie voor AMD lijkt me wenselijk gezien de remmende voorsprong (8-serie is niet veel meer dan een rebrand van de 7-serie) en huidige prijzen. Voor een fatsoenlijke handheld met 32GB zit je zo boven de 1000 euro. Wat meer volume is welkom zeg ik!
Valt wel mee. Er zijn nu maar 3 varianten:
- Switch;
- PC handheld;
- streamingapparaten.
Concurrentie is goed voor de consument, dus laat ze maar lekker nieuwe maken.
Dat kan je van alles wel zeggen hoeveel moeten er nog komen.
Aangezien we bar weinig weten erover, misschien is het wel een nieuwkomer die bv alles goed doet of niet.
En verder je hoeft het niet tekopen dus tja.
Als het portable PCs zijn, dan mogen er nog meer concurrenten volgen! Een markt is goed voor de consument.
PS Portal in dat rijtje noemen :+ dat is een draadloos beeldscherm + controller, meer niet :+

"Die van Asus" is overigens de "ROG Ally".
Ik vind eigenlijk alleen de switch en de deck de handheld consoles, dit voelt meer als een handheld Windows pc.
Ik ben benieuwd wat de reden is om de Pro versie te gebruiken van Windows 11. Dat zal de uiteindelijk prijs van de Claw in ieder geval geen goed doen.
Ideaal om je gaming handheld remote te kunnen benaderen via Remote Desktop :P
Misschien is dat noodzakelijk om het toestel te configureren wegens gebrek aan touchpads O-)
Heb 'm dan liever blanco, met een driver pack op SD kaart, zodat ik mn eigen Win 11 Pro licentie kan regelen voor 3 euro :+
Toch blijf ik het nut van zo'n gaming handheld niet echt zien zeker nu smartphones en tablets dusdanig snel zijn dat je er goed op kan gamen. Meeste tablets en smartphones kan je vaak ook een gamecontroller op aansluiten dus ook dat is dan al geen gemis. En ja grafisch gezien hebben de meeste handhelds vaak een stuk kleiner scherm dan bijvoorbeeld een tablet. Enigste wat dan blijft is dat er Windows op staat en dan games gespeeld kunnen worden die onder Windows werken. Maar ja, lijkt mij toch prettiger om dan op een goede dekstop gaming pc te gamen.
Smartphones en tablets goed om op te gamen? Het is gewoon fenomenaal dat je je integrale Steam collectie in je broekzak kan meezeulen. Je kan dit op geen enkele manier vergelijken met mobile games op je telefoon. Voor mij persoonlijk 1 van de meest interessante technologische ontwikkelingen op gamegebied van het voorbije decennium. Ik had nooit gedacht dat ik überhaupt een Diablo game op de plee had kunnen spelen. :)

[Reactie gewijzigd door Bexorcist op 6 januari 2024 12:43]

Jij bekijkt het natuurlijk vanuit een echte gamer maar ik bekijk het meer vanuit een casual-gamer en dan kan ik mij zeker voorstellen dat het voor jou wel dan ideaal is. Alleen denk ik dat ook jij toch het liefste gamed op een flinke desktop pc met een groot scherm.
Niet iedereen wil of kan continue thuis achter een bureau zitten. Een SD is perfect voor op de bank, trein, vliegtuig, hotel, enz enz
Toch blijf ik het nut van zo'n gaming handheld niet echt zien zeker nu smartphones en tablets dusdanig snel zijn dat je er goed op kan gamen
Mobile gaming op een telefoontje geeft gewoon niet dezelfde console ervaring als b.v. een Steam Deck. Daarbij komt nog eens dat de echte AAA games geen mobile games zijn. Deze zijn vaak wel op de handhelds speelbaar.

Er is ook eigenlijk geen discussie, er worden stteeds meer van deze devices uitgebracht waarbij de SD de gouden standaard is waartegen alles vergeleken wordt. Er is blijkbaar zat markt voor. Een feit dat de Nintendo Switch al bewezen had. Als mobile gaming zo fantastisch zou zijn waren deze devices er niet geweest. En dan heb ik het nog niet eens over de kwaliteit van veel free to play mobile games waarvan het meerendeel shoverlware is dat enkel is gemaakt om zoveel mogelijk geld uit de zakken van de mentaal zwakkere consument te trekken door elke psycholgische truc die maar mogelijk is te misbruiken.

[Reactie gewijzigd door dezwarteziel op 6 januari 2024 20:30]

Ik snap je punt wel maar je redeneerd vanuit een gamer en niet vanuit een casual of niet-gamer en dat is wat ik ook toch wel duidelijk schrijf. Voor mij zou het dus zonde geld zijn voor die ene keer dat ik dan eens een spelletje speel.
Ah, excuses voor de missconceptie.
voor die ene keer dat ik dan eens een spelletje speel.
Dan ben je in mijn optiek echt een non-gamer. Dan adviseer ik idd een mobile game als candy crush of MS solitaire. In ieder geval geen Free to play "malware", waarom wordt in het volgende ytube filmpje perfect uitgelegd: The Evil Secrets Behind Free to Play Game

Er zijn enkele mobile games die niet gratis zijn niet in deze categorie vallen. Dit zijn meestal ports van PC/console games. Zoals GTA, castlevania, Dead Cells, thimble-weed park etc. https://www.androidcentral.com/best-premium-android-games
Maar dan nog, het gepruts met een externe controller is mij nooit bevallen.

Een casual gamer op budget zou ik een 2e hands PS4 pro of Steamdeck (vraag&aanbod) of Switch aaanraden.

[Reactie gewijzigd door dezwarteziel op 7 januari 2024 09:18]

Ah, excuses voor de missconceptie.
Geen probleem !
Een casual gamer op budget zou ik een 2e hands PS4 pro of Steamdeck
Ik heb zelf nog een Xbox One staan, ooit voor een paar jaar terug nieuw gekocht maar voor mij eigenlijk nog steeds mee dan voldoende. En ja daarnaast heb ik een iPad Pro met M1 soc die ook op zich best wel capabel is voor een spelletje.
Sommige mensen willen onderweg kunnen genieten van AAA games die je niet op een smartphone of tablet kan spelen. Gaming laptop kan een oplossing zijn, maar soms is een kleinere handheld beter. Past in kleinere tassen en rugzakken :)
Zouden die smalle gleufjes naast het scherm de stereo speakers zijn.
Ben benieuwd naar het stereo beeld als ze zo dicht op elkaar zitten.
Of zouden die grotere roosters onderin. speakers zijn?
Is voor de grip van je klauwen.
Is voor de grip van je klauwen.
Claws?

Denk zelf van niet overigens, die op het vlakke stuk/voorkant raak je niet aan zonder een houding aan te nemen waar je na 10 minuten last van krijgt met je hand.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 5 januari 2024 16:19]

Benieuwd naar de accuduur..
Idem. Ik heb zelf een AOK ZOE A1 Pro met 65wh accu en dat vind ik net te doen. Met deze APUs is het echt doodzonde om op 15W te blijven zitten.
Nog een windows 11 handheld. Wat een misser zeg, daar hebben we er al genoeg van.
Hoezo misser, je hoeft het niet tekopen.
Misschien is een ander er wel blij mee, zoals ik bv.
Lenovo legion, ROG ally, en nu dit ding. Allemaal saaie windows 11 computers met een controller er aan geplakt. Ik zie liever meer competitie met linux en een goede handheld OS skin, want dat is windows 11 niet.
Tsja, sommige mensen gaan liever meer voor compatibiliteit. Ongeacht dat Linux minder bloated is en minder zwaar leunt op overkill hardware, biedt het wel meer compatibiliteit.

Op die manier valt over beide platform wat te zeggen. En om die reden heb ik nog geen keuze weten te maken voor een handheld. Ik ontwijk het liefst Windows waar ik kan, maar ik heb ook het liefste dat alles gewoon werkt, zonder dat je of moet proberen, of een lijstje bij langs moet lopen en hopen dat je game er tussen staat als 'playable'.
Een maand geleden waren er 12000 Steam games verified. Ik vermijd zelf de nieuwste AAA games ook al zijn deze verified. Deze komen in mijn optiek beter tot hun recht op een groter scherm.

Voor de al wat oudere games moet je echt je best doen om iets te vinden wat niet werkt. En ook dan is het waarschijnlijk dat het alsnog gaat werken met Proton GE. Het enige dat problemen op levert zijn competitieve games waarbij de anti cheat niet werkt met Linux. Dit ligt aan de developers.

De Steam Deck is de "console" met de grootste bibliotheek ooit.

"Dan maar hopen dat je game er tussen staat als playable" is echt niet realistisch.
Ik heb de steamdeck nu een aantal maanden en heb ongeveer 300 games in mijn steambibliotheek. Er zijn een aantal high end games die niet werken, maar dat zijn vaak games die sowieso niet te spelen zijn op een handheld. Dat zijn vooral games waar je perse een muis nodig hebt en waar ook geen console release van is (bijvoorbeeld total war). Eigenlijk alles wat je op een handheld zou willen spelen werkt prima.

[Reactie gewijzigd door langestefan op 5 januari 2024 23:08]

Tja, dat vind jij saai en dat mag.
Maar genoeg waaronder ik die ze wel leuk vinden.
En meer keuze, tja geen probleem, al zag ik dat anderen dat ook al een probleem vinden.
Ik zeg maar zo dan koop je het niet.
Kost het je ook niks en irriteer je je er ook niet aan.

Daarnaast, kan je op zo n Windows handheld geen Linux zetten?
Geen idee of dat kan en werkt.

[Reactie gewijzigd door BHD294 op 5 januari 2024 18:04]

SteamOS stand-alone! Of een Windows 11 Handheld. Ben ik voor! Want je hebt wel gelijk: uiteindelijk is dit gewoon een Windows laptop met een controller erop geplakt in een kleine behuizing. Wat het overigens niet minder speciaal maakt dat je hier gewoon AAA games op kan spelen met prima settings en frame rates en het blijft allemaal nog koel ook.
Je kan er gewoon Nobara/Chimera Linux op installeren als je wilt.

Het is wat vreemd dat je ageert omdat een fabrikant niet precies produceert zoals jij het wilt hebben. Een Linuxgebruiker is vanuit historie al iemand die zelf OS-en op allerlei hardware installeert en draaiende krijgt.

Niks houdt je tegen de boel te tweaken en te modden, genoeg instructies te vinden hoe je van je Windows handheld een Steamdeck maakt.
Ik zie linux als een vereiste voor een handheld. Je hebt een low level interface naar de hardware nodig om er alles uit te persen qua performance en batterijduur, dat kan alleen op linux. Daarnaast vind ik dat een handheld met windows 11 gewoon de makkelijkste weg is, zonder je echt te kunnen onderscheiden. Zet er een windows 11 desktop app op en klaar is kees. Dan krijg je van die bloatware als armory crate op de ally, wat helaas ook op mijn ROG laptop zit. Dat is toch wel een wereld van verschil als je het vergelijkt met het gestroomlijde, native handheld OS op de steamdeck. Het doet me denken aan nintendo en de PS vita. Dat is pas innovatie, en daar word ik blij van.

[Reactie gewijzigd door langestefan op 5 januari 2024 22:22]

Batterijduur was juist vaak slechter in Linux omdat bepaalde features niet ondersteund werden door de drivers.

En als een fabrikant graag bloatware installeert, gaat dat op Linux net zo goed.
Als je je systeem op linux baseert schrijf je je eigen drivers, of werk je zelfs samen met AMD aan een custom CPU zoals valve met de steamdeck gedaan heeft.
Zeker, maar het gaat allemaal net even wat makkelijker als Valve werk maakt van een niet-Steamdeck gebonden versie van SteamOS. Gelukkig staat dat volgens de devs in de planning. Chimera is een goed alternatief als je direct nu iets wil doen. Nobara had ik nog niet van gehoord, daar ga ik me maar eens over inlezen.

Enige waar je altijd gedoe mee hebt volgens mij is gyro en driver ondersteuning als je een handheld hebt van een andere partij dan Asus/Lenovo/andere grote leveranciers. Maar goed: dat gebruik ik nooit, dus mij maakt het niet uit of dat niet werkt onder Linux.
Wat ik begrijp uit de community's is dat Nobara veel stabieler lijkt te zijn dan Chimera en inmiddels de fork bij uitstek is om Linux op de ROG Ally te draaien. Chimera lijkt echter wat dichterbij de werkende gyro.

Let wel op de juiste BIOS versie en als je tussentijds Windows draait, dat ie dan niet via updates zomaar een nieuwe BIOS update uitvoert.

Ik heb er een beetje hard hoofd in dat Valve zomaar hun OS vrij gaat geven, lijkt me dat het hun hardware verkoop zal schaden, maar we gaan het zien.
Helaas zijn die tot nu toe allemaal AMD (ok, er waren Intel handhelds maar die waren niet competetief). En AMD laat het af weten qua vernieuwing en ook de prijzen zijn niet mis op dit moment. Wat concurrentie is zeker welkom.

Al zou ik zelf liever een dedicated Windows Handheld zien, of dat Valve SteamOS los releast. :)
Wat heeft u tegen AMD? Dat is betrouwbare en goed ondersteunde hardware, wat ik van Intel niet kan zeggen of schrijven (de laatste CPU die ze vervangen hebben was de Pentium 90 en als't nadien mis ging stuurden ze je als klant het bos in).
Ik heb niets tegen AMD, ik heb zelf een AMD handheld en ben er super blij mee!

(Sterker nog, ik typ dit op mijn AMD handheld die ik op een dock heb aangesloten op een scherm en muis/toetsenbord, en straks verhuis ik naar de bank in de woonkamer)

Maar de nieuwe mobile 8xxx serie is niet meer dan een rebrand van de 7xxx serie en de prijzen voor een fatsoenlijk model met 32GB zijn hoog, want tot nu toe hadden ze op handheld gebied een monopolie. Dus meer concurrentie is welkom. Zeker gezien de verwachte zwaarte van de games die de komende jaren uit gaan komen.

[Reactie gewijzigd door NLxAROSA op 5 januari 2024 18:34]

Je kan er vast ook Linux op zetten.
Als de drivers ook aanwezig zijn, dan is dat leuk ja. Maar die handhelds hebben vaak niet kant-en-klare hardware en de juiste drivers aanwezig voor Linux. En dan de game compatibiliteit nog.
Enige wat vaak een issue is, is de gyroscoop. De rest is allemaal standaard of compatibel spul. AMD chipset/APU is ondersteund, Wifi is meestal die van Intel, controller is HID en Xbox compatibel, SD card readers en audio van RealTek. Is allemaal niet zo spannend, enige wat wel wisselt is gyro (soms Bosch, soms wat anders).

Onder Windows is dit over het algemeen vaker een probleem dan op Linux. Duurde maanden voordat AMD de Windows drivers op orde had, terwijl het onder Linux out of the box allemaal prima werkte.
Ben ik gek of lijkt dit ding letterlijk exact op de ROG ally? Dit is gewoon een rebrand maar dan met Intel toch?

Vooral de kleine langwerpige verticale menu knopjes die aan beide kanten naast het scherm zitten zijn exact hetzefde. Alleen de vents zijn een klein beetje veranderd... De LED joysticks, en de control pads hebben ook exact dezelfde layout.

Waarom zou iemand ooit een intel handheld kopen? AMD APU's zijn ver superieur. Dit lijkt me een gigantische flop te gaan worden

[Reactie gewijzigd door Osiummaster op 5 januari 2024 18:45]

Ik zie je meermaals 'exact' noemen, maar geen enkel detail is exact hetzelfde. De schuine randen zijn anders, de knopjes zijn niet identiek behalve de positie, speaker grille is niet identiek. Zie geen enkel detail die 'exact' overeen komt.

Dus kortom; het kan ook geen rebrand zijn, want het is niet exact hetzelfde apparaat.
https://imgur.com/VCFvq8s

Recent de ROG ally in mijn hand gehad en wat mij gek genoeg het meest opviel waren die kleine knopjes naast het scherm die MSI ook heeft.

Ze hebben de behuizing lichtelijk aangepast maar alle electronica en het scherm zitten op exact (ja letterlijk exact) dezelfde plek. Behalve dat de processor verandert lijkt het dochetboord PCB dus compleet knip plak te zijn. Ook iedentieke LED joysticks.

Het scherm lijk ook hetzelfde te zijn qua bezels dus grote kans dat die ook identiek is. Linker D pad ziet er iets anders uit maar hij is nog steeds rond dus dat is alleen een inleg plasticje dat ze hebben veranderd

Een klein beetje een een CAD model van een plastic behuizing aanpassen is nou niet bepaald een nieuw product ontwerpen.

[Reactie gewijzigd door Osiummaster op 6 januari 2024 13:51]

32GD RAM? Shared video geheugen? Is dit een copy/paste artikel?
hall efect joycons en hopelijk een 120hz + scherm

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee