Tuinen buitendijkse woningen Leerdam onder water: 'Vannacht al paar keer wakker geweest om te kijken'

© RTV Utrecht
Vijfheerenlanden - Het is spannend maar het hoort er ook wel een beetje bij. Bewoners van buitendijkse woningen in Leerdam zullen de komende dagen vaak naar het water kijken dat inmiddels tot in de tuinen is genaderd. De schatting is dat het water tot 1.70 meter boven NAP zal reiken. "Dat is echt hoog, hoger dan andere jaren."
Bewoner Ad van Ekeren woont al bijna 20 jaar buitendijks en is dus wel het één en ander gewend. "Het hoort er wel bij als je hier gaat wonen, anders moet je het niet doen. Dat is de natuur." Al moet hij wel toegeven dat het hem bezighoudt, meer dan anders. "Ik vind het nu wel iets spannender dan vorige jaren. Vorig jaar in januari zag je wel aankomen dat het mee ging vallen. Nu is de sluis bij Asperen dicht, net als bij Arkel en Gorinchem. Dan kan het water geen kant uit. Ik ben vannacht wel een paar keer wakker geweest om te kijken."
De eerste tuinen liepen vanmiddag onder water door de hoge waterstand in de Linge en de verwachting is dat het daar niet bij zal blijven. "Maar het is belangrijk om te stellen dat er geen gevaarlijke situatie is en die komt ook niet", stelt burgemeester Sjörs Fröhlich van Vijfheerenlanden. "Het is lastig, het is vervelend en zorgt voor overlast, maar is niet gevaarlijk."
© RTV Utrecht
Bij de buren wordt er ook druk met zandzakken gesleept. Henk van der Vegt denkt toch zeker tussen de veertig á vijftig zakken nodig te hebben. "Het einde is nog niet in zicht, ik heb nog 35 centimeter marge. Dan komt het de keuken in. Ik wil goed voorbereid zijn." Toch is de situatie onder controle, zo verzekert ook Kees Romijn van waterschap Rivierenland. Maar het huidige waterpeil is wel uniek. "We hebben al drie maanden veel regen in de stroomgebieden van de rivieren, er is veel kwel en in combinatie met de regen in de binnenlanden is dit het resultaat."
Daarnaast kreeg het waterschap ook nog te maken met uitgevallen pompen, onder andere in Hardinxveld-Giessendam. Romijn: "We zijn al drie maanden hard aan het werk. Dan is het niet de vraag óf er iets technisch misgaat maar wanneer. Dat heeft zo zijn effect, maar we zijn nu noodpompen aan het plaatsen. We verwachten daar snel op volle kracht te kunnen pompen." En ergens zijn deze dagen ook een goede oefening voor de mensen die buitendijks wonen. "Dit is het winterbed van de rivier, hier is het voor bedoeld. Het is uitzonderlijk, maar in alle eerlijkheid: dit gaat vaker voorkomen in de toekomst."
Voor bewoners als Henk van der Vegt betekent het in ieder geval dat er nog even doorgewerkt moet worden. "Vanavond nog even een paar uurtjes, ik houd het in de gaten en dan kijk ik morgen of we een dam gaan bouwen. Het gaat gelukkig gestaag omhoog en niet met centimeters tegelijk."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.